De același autor
De la începutul protestelor din Piaţa Victoriei s-au făcut numeroase comparaţii între evenimentele în desfăşurare şi Revoluţia din decembrie 1989. Mulţi dintre cei care au apelat la acest mod de a prezenta lucrurile au făcut-o pentru că, de regulă, raportarea la actul fundamental care a marcat istoria României din ultimii 27 de ani a devenit o obişnuinţă. La fel cum, atunci când se vorbeşte despre un abuz, de orice natură, automat ne amintim de perioada comunistă. Sigur, pentru un observator străin este dificil de înţeles de ce au românii această obsesie şi care anume poate fi legătura între tinerii din februarie 2017, care s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare, şi cei din decembrie 1989, a căror singură legătură cu lumea exterioară era reprezentată de câteva minute de muzică prinsă la Europa Liberă. De altfel, presa internaţională şi televiziunile de ştiri au apelat la acelaşi tip de referinţă doar pentru a sublinia amploarea manifestaţiilor, intensitatea revoltei şi întinderea ei la nivelul întregii ţări.
Principalele motive pentru care am ajuns să vorbim tot mai des despre decembrie 1989 în ultima perioadă nu au fost însă rezultatul unor procedee jurnalistice, ci au fost determinate de anumite reacţii ale autorităţilor şi de derapajele unor analişti şi oameni politici. Conspiraţiile „sorosiste“, „corporatiste“ şi „globaliste“ ne-au adus dureros aminte de „cercurile reacţionare şi iredentiste“ care s-au folosit de „elementele huliganice şi teroriste“ pentru a distruge „cuceririle socialiste“ în decembrie 1989. Eterna „ameninţare externă a dezmembrării României“ ni l-a evocat pe Nicolae Ceauşescu blocat mental în propria minciună şi pretinzând că oamenii nu au ieşit în stradă exasperaţi de foame, frig şi teroare comunistă, ci pentru că erau manipulaţi de „duşmanii din afară“. Din fericire, toate aceste mantre reluate în buclă sunt pentru noi arhicunoscute şi demască imediat intenţiile autorilor. Pentru generaţiile de astăzi, care nu le cunosc originile, ele nu sunt decât o dovadă în plus a lipsei totale de responsabilitate şi a penibilului în care se scufundă actuala clasă politică.
Decembrie 1989
Din acest registru pare să facă parte şi recenta „idee“ de a-i pedepsi, folosindu-se de un mijloc administrativ incert, pe părinţii care şi-au dus copiii la protestele anticorupţie. Nu o să insist asupra aspectelor legale (care sunt atât de evident de trase de păr, încât nici măcar nu merită comentate) şi nici asupra faptului jenant că o autoritate a statului a putut să ia în serios „sesizări anonime“ cu privire la faptul că părinţii şi-au pus „cu bună ştiinţă în pericol propriii copii“ folosindu-i ca „scuturi umane“ într-o „zonă de război“. Că a fost vorba despre un ordin „de sus“ sau o iniţiativă a vreunui funcţionar zelos dornic să se evidenţieze (cine a lucrat în administraţie ştie că există mai degrabă funcţionari cu „idei“ decât şefi cu „iniţiative“) nu este neapărat relevant. Indiferent cine este autorul, este bine să ştie că nu este original. Cineva a mai încercat cândva să pedepsească „administrativ“ nişte copii ieşiţi în stradă. Nu prin intermediul părinţilor, ci direct. Nu o să vă surprindă, poate, că se întâmpla în decembrie 1989. La Timişoara.
În seara zilei de 18 decembrie 1989, în sediul Inspectoratului Judeţean Timiş al Ministerului de Interne, erau adunaţi într-un birou „tartorii“ represiunii din oraş. Când procurorul general-adjunct al RSR Gheorghe Diaconescu a intrat în încăpere, i-a recunoscut imediat pe generalul-locotenet Constantin Nuţă (adjunctul ministrului de Interne şi şeful IGM), pe generalul-maior Emil Macri (şeful Direcţiei Contrainformaţii Economice a DSS) şi pe generalul Velicu Mihale (adjunctul lui Nuţă). Erau prezenţi şi alţi ofiţeri de Securitate şi Miliţie, majoritatea din echipele venite de la Bucureşti ca să „rezolve situaţia“. „Rezolvaseră“ câte ceva până la momentul respectiv, dar acum aveau o altă problemă şi erau foarte tensionaţi.
Cel care a expus motivul convocării a fost şeful Miliţiei, Constantin Nuţă. Voiau ca Diaconescu să întocmească o cerere de refacere a expertizei medico-legale pentru cadavrele aflate în morga spitalului judeţean, expertiză care să se facă la Bucureşti. Adică să le furnizeze pretextul „legal“ pentru a le face dispărute. Episodul avea să fie cunoscut drept cea mai odioasă secvenţă a Revoluţiei din decembrie 1989: furtul şi arderea morţilor de la Timişoara sau operaţiunea „Trandafirul“. Diaconescu a înţeles imediat unde dorea Nuţă să ajungă, mai ales că nu era prima discuţie pe această temă. Încă de dimineaţă se pusese problema „ştergerii urmelor“ şi se propuseseră mai multe variante, de la îngroparea în interiorul unei unităţi militare până la transportarea lor într-un „judeţ vecin“.
Gheorghe Diaconescu venise la Timişoara însoţit de o echipă de 20 de procurori cu sarcina explicită de a pregăti acuzarea în ceea ce urma să fie un „dosar istoric“. Manifestanţii arestaţi de Miliţie şi Securitate urmau să primească pedepse exemplare, care să le scoată din cap „ideile reacţionare“. Dar ceea ce i se cerea acum era cu totul altceva. Ştiind că şeful său de la Bucureşti, procurorul-general Nicolae Popovici, fentase o cerere similară făcută de Ion Coman, prefăcându-se că nu înţelege ce se dorea, a procedat la fel. A spus că nu vede sensul unei noi expertize. În acest moment, conform declaraţiei sale din timpul procesului „lotului Timişoara“, Nuţă a devenit agresiv şi i-a sugerat „să nu mai greşesc a doua oară – cum am greşit prima oară cu minorii – şi să fiu alături de el“. Despre ce „minori“ era vorba şi de ce folosea şeful Miliţiei episodul ca să-l ameninţe pe Diaconescu?
Mulţi dintre noi am uitat poate că Revoluţiei din decembrie 1989 i s-a mai spus şi „Revoluţia copiilor“. Şi nu întâmplător. Amestecaţi printre picioarele adulţilor sau chiar în primele rânduri ale coloanelor de manifestanţi, cu hainele rupte şi murdare, urlând lozincile anticomuniste cu toată forţa şi ura sinceră a vârstei, au fost ei: copiii Revoluţiei. Au aruncat cu pietre în forţele de represiune, au spart geamuri şi vitrine ale magazinelor, au incendiat. Au fost „în zona de război“ adevărată şi s-au comportat ca nişte adulţi. Aşa au şi fost trataţi. Au fost bătuţi, au fost împuşcaţi şi au murit. Au fost primul simbol al României libere, mult înainte ca cineva să afle cine este Ion Iliescu sau să vorbească despre „lovituri de stat“. Despre aceşti „minori“ vorbea Constantin Nuţă.
Februarie 2017 (foto: Nicu Buculei)
La Timişoara, între 16-22 decembrie 1989, au fost arestate 978 de persoane. Conform unei statistici întocmite la 20 decembrie, când numărul arestaţilor era de 757, doar 43 de persoane aveau peste 45 de ani, majoritatea covârşitoare fiind reprezentată de tineri cu vârste între 18 şi 25 de ani: 394. Între ei, însă, la data când s-a întocmit documentul, nu mai era niciun minor. Unde dispăruseră?
Atunci când echipele de procurori (Diaconescu a pretins ulterior că mulţi dintre cei care se prezentau arestaţilor ca fiind procurori erau de fapt ofiţeri de Securitate din cadrul Direcţiei a VI-a Anchete Penale a DSS, care anchetau sub acoperire căutându-i pe „iniţiatorii protestelor“) au ajuns la Penitenciarul Timişoara şi au început să ia primele declaraţii, au constatat că acolo fuseseră aduşi şi „minori“. Era vorba de fapt despre copii care aveau sub 14 ani, vârstă sub care nu exista, conform legilor în vigoare, răspundere penală. Evident că arestarea lor de către Miliţie şi Securitate se făcuse total ilegal şi că oamenii lui Nuţă şi Macri îi săltaseră pe toţi cei pe care puseseră mâna fără discernământ. Nu se punea problema că nu îşi dăduseră seama că sunt copii, doar că Securitatea nu făcea, de regulă, distincţie de vârstă între „duşmanii poporului“. În contextul respectiv, cu atât mai puţin.
Nu se ştie ce anume intenţionau să facă Macri şi Nuţă cu cei aproximativ 140 de copii din Penitenciarul Timişoara, dar este clar că eliberarea lor i-a nemulţumit, motiv pentru care i-au reproşat-o lui Diaconescu în contextul despre care am vorbit. Poate că intenţionau să-i trimită la şcolile de corecţie, acele lagăre în miniatură ale epocii comuniste, sau să-i târască în „procesul istoric“ pe care îl pregăteau. Până la urmă, din cauză că Procuratura a constatat că erau reţinuţi ilegal, ei au fost eliberaţi şi predaţi de către Miliţie reprezentanţilor şcolilor din care proveneau, în cadrul unei proceduri care se folosea de regulă în cazurile celor care erau „daţi în grija colectivului oamenilor muncii“. Pentru a ascunde întreaga poveste, declaraţiile lor au fost arse de către şeful penitenciarului în soba din biroul său. La câteva zile după aceea, realitatea nu a mai putut fi nici reprimată şi nici ascunsă. A ajuns pe prima pagină din Paris Match.
Nu există, din fericire, nicio comparaţie între copiii Revoluţiei din decembrie 1989 şi copiii din februarie 2017. Şi este foarte bine că e aşa. Poate că unii dintre părinţii care au mers împreună cu cei mici în piaţă zilele acestea au fost, copiii fiind, şi atunci în stradă. Dacă e aşa, atunci sunt sigur că, privindu-i jucându-se cu baloane şi desenând pe asfalt la un protest public, şi-au spus că a meritat.
Cât despre posibile amenzi, reclamaţii sau şicane, este chiar o chestiune derizorie. Nu cred că s-a gândit cineva în mod serios să-i enerveze din nou pe copii.