Se amână până după

În aer plutește o grabă pe care cu greu o poți ignora. Pare că toată lumea din zona puterii și a administrației, precum și susținătorii lor își doresc ca luna septembrie să treacă mai repede.

Madalin Hodor 08.09.2020

De același autor

Să se termine cu alegerile locale. Apoi să treacă cumva octombrie și noiembrie. Încă un sprint la începutul lui decembrie și gata. Ne liniștim. Câștigăm alegerile, punem lucrurile în ordine și apoi ne putem și noi bucura de beneficii. Listele sunt făcute de pe acum, iar sinecurile sunt deja antamate. Se știe deja cam cine o să câștige, ce și pe unde. Ba chiar și principalul adversar politic, vorbim aici despre eternul PSD, pare resemnat și se pregătește de opoziție. Oricum, așa cum este regula casei, după decapitarea unui „naș”, pesediștii sunt ocupați o perioadă cu luptele interne pentru putere, cu mazilirea celor din tabăra pierzătoare și cu primenirea cadrelor. Mulți îl subestimează și îl persiflează pe Ciolacu, dar, în opinia mea, este exact ceea ce are nevoie partidul într-un moment de cădere în gol. Cineva care să țină PSD pe avarii până vin vremuri mai bune.

Graba despre care vorbeam vine însă la pachet cu punerea în așteptare a problemelor delicate. Ce se întâmplă cu acele chestiuni curente care, inevitabil, trebuie rezolvate cumva? Și ar trebui rezolvate acum. Le pasăm după alegeri. Pandemie? O ținem așa, mai cu niște cifre, mai cu niște măsuri de relaxare. Nu ne apucăm acum să luăm măsuri mai dure, deși știm că ar cam trebui, ca să nu ne punem lumea în cap. Președintele, care nu participă la alegeri, a fost singurul care a lăsat să se înțeleagă că scenariul carantinei se poate repeta. Dar după alegeri. O să ajute puțin și toamna cu gripele și virozele. Începerea anului școlar? Mesaje confuze și care se schimbă funcție de cel care le transmite și de reacții. Ceea ce arată că și în acest subiect totul se face cu ochiul pe ceas. Să treacă timpul.

Sigur că s-au făcut calcule. Și aceste calcule arată că frustrarea, nervii și îngrijorarea acelei părți a electoratului, care ia ceva mai în serios aceste chestiuni, atârnă mai puțin decât voturile unei majorități care preferă confortul mental al ignoranței și al lăsatului lucrurilor să curgă. Apoi, dacă chiar va fi nevoie, se vor lua măsurile. E altceva când le iei atunci când ai în spate confirmarea votului, o majoritate parlamentară stabilă și stăpânești și teritoriul.

Varianta simplă ar fi că scenariul este cinic. Varianta puțin mai complicată este că, de regulă, toată lumea calculează în funcție de interese și mai puțin de moralitate. Iar interesul liberalilor este să câștige cele două rânduri de alegeri. Dacă se poate, la un scor care să le permită o guvernare relaxată. În acest context, singura îngrijorare vine mai degrabă din zona USR-Plus, care este capabilă să strice înțelegerile prin deja obișnuitul activism de tipul „toți împotriva tuturor”. Deși, dacă ne uităm la evoluțiile recente, pare că și această marcă înregistrată a mai pierdut din strălucirea de odinioară în favoarea unor înțelegeri de culise mai cu folos pentru propășirea actualei conduceri.

Oricum ar fi, soluția jocului la trecerea timpului pentru calificare, soluție pentru care naționala noastră de fotbal este celebră în lume, pare a fi exact ceea ce trebuie. Adevărat este și că există o doză de justificare, ținând cont că din luna martie, de la începutul oficial al pandemiei, majoritatea din parlament și aliații ei (CCR și Avocatul Poporului) au făcut tot ce au putut pentru a obstrucționa măsurile guvernului. Inclusiv o susținută campanie mediatică menită să arunce decontul măsurilor nepopulare asupra liberalilor. Așadar, există și o altă față a problemei.

Una peste alta, calculul pe termen scurt al liberalilor pare unul câștigător. Doar pe termen scurt. Se poate ca strategia lor să nu funcționeze după trecerea acestei perioade. Din calcule lipsește un factor esențial pentru soliditatea viitoare a construcției politice pe care o pregătesc: erodarea încrederii populației. Cât de important este el, o pot spune mulți dintre cei care s-au succedat la conducerea României. De asemenea, nu cred că va conta foarte mult nici existența unei guvernări solid așezate, având în vedere cât de repede se poate schimba percepția electoratului.

Apoi mai este o mică problemă. Chiar cu această strategie, alegerile nu sunt câștigate. S-au mai văzut surprize, iar un eveniment neprevăzut poate strica calculele și înțelegerile. În această situație nu ne rămâne decât să sperăm și noi că va trece repede această perioadă, pentru că mulți dintre noi nu avem luxul de a amâna. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22