De același autor
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a decernat medalia de onoare Prieteni ai Comunităţii Evreieşti unor personalităţi şi organizaţii marcante. Printre acestea s-au numărat şi revista 22 şi Grupul pentru Dialog Social.
E posibil ca Vasile Alecsandri sau Alexandru Xenopol să fi avut origini evreiești? Sunt evreii din România altfel? Și, dacă lista intelectualilor români antisemiți este îndeobște cunoscută, există o alta, mai puțin discutată, a celor filosemiți, care include nume ca I.L. Caragiale, Macedonski, Liviu Rebreanu, Gala Galaction, E. Lovinescu etc.
Într-o sală arhiplină, duminică, 17 februarie, la Centrul Comunitar Evreiesc, astfel de subiecte și multe altele au fost abordate, în conferința Evreii din România, de Neagu Djuvara, Andrei Pleșu, Adrian Cioroianu și Andrei Oișteanu, simpozionul fiind moderat de Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești. Fiecare dintre aceștia a refăcut, din unghiuri diferite (mari români cu origini evreiești cunoscute sau nemărturisite – Neagu Djuvara; incompatibilitatea de fond dintre creștinism și antisemitism – Andrei Pleșu; evreii din România de la capitalism la comunism și înapoi – Adrian Cioroianu; și ce este specific evreilor din România – Andrei Oișteanu), istoria unei comunități cu un destin special. De la 800.000 de persoane în perioada interbelică (a treia mare comunitate evreiască din Europa, a patra din lume), în România trăiesc acum doar câteva mii de evrei. Parte exterminați în timpul Holocaustului, parte plecați în perioada comunistă, evreii și-au lăsat însă amprenta pentru totdeauna în cultura română.
Acesta a fost prilejul de a decerna medaliile de onoare Prieten al comunității evreiești unor personalități și organizații care s-au remarcat ca „oameni ai adevărului și ai păcii“, cum a sintetizat un reprezentant al comunității evreiești scopul acestei distincții. Printre cei care au primit titlul în anii precedenți se numără Regele Mihai și președintele Traian Băsescu.
Andrei Cioroianu, Neagu Djuvara, Aurel Vainer, Andrei Pleşu şi Andrei Oişteanu |
Armand Goşu şi Aurel Vainer |
Magda Cârneci şi Aurel Vainer |
În 2013, prieteni ai comunității evreieși au fost declarați, la categoria personalități, Neagu Djuvara, Andrei Pleșu și Adrian Cioroianu, iar organizațiile distinse au fost revista 22, Grupul pentru Dialog Social și Centrul de Studii Ebraice din cadrul Facultății de Litere a Universității din București.
În cazul revistei 22, motivația acordării acestui titlu a fost: „pentru modul echilibrat, dar ferm în care a susţinut societatea deschisă şi statul de drept în România, pentru promovarea constantă a drepturilor omului şi ale minorităţilor. În multe articole publicate, această revistă independentă a prezentat obiectiv contribuţia importantă a evreilor-români la modernizrea economică, politică şi culturală a ţării, istoria comunităţii evreieşti din România, dar şi discriminările şi pogromurile la care a fost supusă de-a lungul timpului. Capitolul românesc al Holocaustului a fost înfăţişat în mod corect, luându-se atitudine civică împotriva manifestărilor antisemite şi negaţioniste prezente în România de ieri şi de azi“.
Grupul pentru Dialog Social a fost distins pentru „participarea activă la constituirea şi sprijinirea societăţii civile din România. Încă de la întemeiere (decembrie 1989), GDS a militat constant pentru principiile societăţii deschise şi ale statului de drept, promovând valorile democraţiei, libertăţile fundamentale ale omului şi drepturile minorităţilor. Prin dezbaterile şi simpozioanele organizate de această importantă ONG, precum şi prin poziţiile publice adoptate, membrii GDS au militat împotriva manifestărilor antisemite şi xenofobe şi pentru sprijinirea identităţii culturale a evreilor din România“.
Centrul de Studii Ebraice al Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Litere, a fost distins „pentru promovarea valorilor culturii, civilizaţiei şi istoriei evreilor din România, din Israel şi din lumea întreagă, prin cursuri de masterat, conferinţe internaţionale, proiecte de cercetare, volume de studii şi publicaţia «Studia Hebraica»“.
Această relatare nu poate surprinde, din păcate, atmosfera unică din sala unde nu mai puteai arunca un ac a Centrului Comunitar Evreiesc: Andrei Pleșu povestind spumoase parabole rabinice și răspunzând cu umor unor întrebări ca „d-le Pleșu, a fost Isus creștin sau evreu?“, Neagu Djuvara depănând cu farmec și vervă amintiri și episoade mai puțin cunoscute din România de altădată. Nu au lipsit, printre multe alte subiecte, unele abordate de Andrei Oişteanu, povestea și fundalul istoric al tabloului lui Nicolae Grigorescu Evreul cu gâsca sau istoria primelor grupuri de evrei plecate din România spre ţinutul care avea să devină statul Israel.