Revuluţie cu ai noştri la putere şi un ce profit. Manifestaţiile din Piaţa Universităţii, între Duşa, Maior şi Dogaru

Madalina Schiopu 04.09.2012

De același autor

Încă dinaintea anunţării deciziei Curţii Constituţionale privind referendumul, într-o presimţire sumbră, colonelul Mircea Dogaru anunţa pichetarea sediului CCR şi cerea transmiterea şedinţei trădătoare în direct, posibil pe Antena 3. De altfel, presa vehicula ipoteza unui plan B al USL care consta în aducerea în stradă a rezerviştilor lui Dogaru şi revoluţionarilor lui Dorin Lazăr Maior, plus alţi cetăţeni scandalizaţi, pentru proteste de masă la adresa revenirii Dictatorului.

După aflarea hotărârii Curţii Cons­titu­ţio­na­le, care invalida referendumul, Crin An­tonescu lansa un apel: Dragi români care ve­deţi azi votul vostru batjocorit, ma­ni­festaţi-vă şi apăraţi-vă pu­terea de cetăţeni! Probabil în premieră mondială, un preşedinte, deci re­pre­zen­tan­tul puterii, înconjurat de un un guvern din aceeaşi tabără politică, dădea undă verde revoltelor cetăţeneşti: dar această absurditate e un mizilic, având în vedere că, probabil tot în premieră la scară planetară, tocmai tre­cusem prin situaţia unui Executiv care îşi contesta organizarea propriului refe­ren­dum.

Ce a urmat ţine de teoria politico-re­vo­luţionară a nemuritorului Conu Leonida. Avem toate ingredientele: revuluţia cu voie de la poliţie, pe alocuri poliţia în per­soană, mişelia Reacţiunii (reprezentată aici de Jandarmerie), un ce profit (pensia e başca, o am după legea veche), chiar felicitările marelui Galibardi – bravos, na­ţiune, mi-ai plăcut! -, unde italianul e sub­stituit de Vocea Rusiei.

Punctul slab al planului B este că Marea Revuluţie din jurul lui 23 august n-a adu­nat mai mult de câteva sute de persoane în Bucureşti şi alte 2-3 oraşe, dar e căl­dură mare, monşer, şi vara nu-i ca iarna.

 

Revoluţionarii, Ponta şi ordonanţa de murături

Pichetarea CCR fusese anunţată pe site-ul Sindicatului Cadrelor Militare Dis­po­ni­bilizate şi în Rezervă al colonelului Mir­cea Dogaru, sindicat poreclit şi „braţul armat al USL“. Dogaru, fost istoric pro­tocronist angajat în direcţia de pro­pa­gandă a lui Ilie Ceauşescu, a devenit o fi­gură cunoscută nu numai în urma pro­testelor din iarnă, din Piaţa Universităţii, a participării la congresul Partidului Con­servator şi a diverselor manifestaţii sub pa­tronajul mai mult sau mai puţin făţiş al USL, ci şi a acordului semnat cu liderii Uni­unii Social-Liberale care prevedea, prin­tre obiectivele principale, desfiinţarea Curţii Constituţionale, ANI, DNA şi CNSAS. Şo­cantul acord a apărut în presă pe 26 iulie, înaintea referendumului, şi fusese semnat pe 13 iulie, adică exact la o zi după ce Pon­ta primise cele 11 cerinţe privind res­pec­tarea statului de drept şi a legii din partea preşedintelui Comisiei Europene, José Ma­nuel Barroso, pe care premierul român îşi luase angajamentul să le respecte.

Deşi Victor Ponta a recunoscut doar prima pagină a acestui, de acum faimos, acord, fără obiectivele care îi urmează, do­cu­men­tul tronează şi acum, la loc de cinste, pe site-ul sindicatului, aflat sub un motto înălţător: Honor et Patria! Vae Victis!

La anunţul deciziei Curţii, protestatarii s-au mutat spontan în Piaţa Universităţii, unde efectivele lui Dogaru au fost su­pli­mentate, până spre 800 de persoane, cu revoluţionarii lui Dorin Lazăr Maior. La umbra unui ecran uriaş, apărut tot spon­tan, cu transmisia în direct a Antenei 3 (dacă-i revuluţie, trebuie să spuie la „Ul­ti­mele Ştiri“!), aceştia au forţat gardurile metalice şi cordoanele de jandarmi din Piaţa Universităţii şi au blocat carosabilul, fără ca forţele de ordine să intervină. Mai mult, Primăria Capitalei lăsase la vedere, în spiritul spontaneităţii care a ca­racterizat întregul eve­ni­ment, nişte mormane cu pietre de pavaj necesare la renovarea zonei.

Dorin Lazăr Maior este un fost deputat PRM, trecut ulterior la PSD, pre­şe­dintele Asociaţiei Lup­tă­torilor, Răniţilor şi Ur­ma­şilor Eroilor „Braşov Decembrie 1989“ şi al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, unde preşedinte de onoare este nimeni al­tul decât Ion Iliescu.

Deloc mişcat emoţional de evenimente, ziarul Adevărul dezvăluie în aceeaşi zi că Guvernul Ponta pregătise o ordonanţă de urgenţă prin care vrea să reacorde in­dem­nizaţiile de revoluţionar suspendate de Cabinetul Boc la începutul acestui an, nu­mai că acestea se vor duce exclusiv către revoluţionarii pesedistului Dorin Lazăr Maior, cel cu protestele, în dauna celor ră­niţi sau a urmaşilor celor ucişi în de­cembrie 1989. Ordonanţa respectivă este deja ticluită şi aşteaptă doar semnătura premierului.

Guvernul Boc lăsase doar indemnizaţiile re­voluţionarilor care au avut de suferit di­rect (răniţi, urmaşii decedaţilor), urmând să-i scoată de la plată pe cei valizi (printre aceştia se numără Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Vasile Blaga, Ion Vasile, Bebe Iva­novici, Toni Greblă etc.). Aflat în opo­ziţie pe atunci, Victor Ponta susţinuse tă­ierea indemnizaţiilor de revoluţionar din această categorie: „Salut această idee a domnului Boc, dar mi-e teamă că nu o va pune în practică“.

Acum, altă socoteală! Cei care au fost de partea USL ar urma să primească din nou indemnizaţii de peste 2.000 de lei lunar, iar revoluţionarii din tabăra fostului se­cretar de stat George Costin (membru PDL) vor rămâne cu drepturile sus­pen­date. (Nu-i vorbă, acelaşi George Costin se află în arestul DNA pentru afaceri cu certificate de revoluţionar, dar, cum se ştie, încurcate sunt căile Revoluţiei.)

Aşa că Maior, alături de Dogaru, mul­ţumit, dă consemnul: gătește-te degrab’, Mițule, și... hai și noi pe la revuluție. Ne îmbrăcăm, domnule, frumos, și o luăm repede pe jos, pân’ la teatru…

 

Intervenţia Reacţiunii

În acest punct, strigoii înapoierii şi duş­manii progresului ies din neguri şi se manifestă sub forma unui comunicat al Jandarmeriei Române. Astfel, pe baza imaginilor video captate de jandarmi, au fost identificate 106 persoane, dintre care 50 au fost sancţionate cu amenzi „pentru tulburarea, fără drept, a liniştii lo­cu­i­torilor“, altor 49 de persoane le-au fost întocmite acte premergătoare începerii ur­măririi penale, pentru blocare cu intenţie a drumului public, iar altor 7 persoane le sunt întocmite acte premergătoare în­ce­perii urmăririi penale pentru distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tul­bu­rarea liniştii publice.

Aici, poliţia în persoană, adică ministrul de Interne, Mircea Duşa, ia foc şi ordonă o anchetă la Jandarmerie, pentru a afla ci­ne e naivul care nu şi-a dat seama că pro­testele spontane, chiar dacă blochează dru­muri şi tulbură liniştea publică, sunt cu voie de la guvern. Strâns cu uşa de în­tre­bările presei, Duşa se apără. E vorba de stilistica acelui comunicat, nu de altceva: „Am solicitat inspectorului general al Jandarmeriei să verifice modul în care a fost redactat acel comunicat de presă şi după ce clarifică această speţă să şi facă precizările de rigoare. Nu am solicitat o anchetă. Este vorba de o verificare şi nu o fac eu, ci cel care este abilitat de lege“.

Totuşi, nu uită să precizeze că trădătorii vor da socoteală. Întrebat dacă se va ajun­ge la demiteri, ministrul de Interne a spus că, în funcţie de rezultatele anchetei, va lua măsurile care se impun. „Probabil persoana care se ocupă de presă este un bun jandarm, dar nu un bun co­mu­ni­ca­tor. Acel comunicat e o prostie. După verificări, voi lua măsurile de rigoare. 80% din comunicat nu are legătură cu legea“, a precizat Duşa.

În speţă, ce reproşează ministrul de Interne sărmanilor „comunicatori“ e fap­tul că au amintit de anchete penale, pe ca­re Jandarmeria nu are competenţa să le facă. Numai că Jandarmeria preciza că es­te vorba de acte premergătoare începerii urmăririi penale. Dar, probabil, Mircea Du­­şa are exigenţe mult mai înalte privind re­dactarea comunicatelor decât un ce­tăţean alfabetizat obişnuit.

 

Naţiune, fii deşteaptă! Honor et Patria!

Protestele au continuat, cu intensitate ceva mai scăzută, pe tot parcursul săp­tămânii. În săptămâna următoare, cu oca­zia citirii deciziei Curţii Constituţionale privind referendumul în cadrul par­la­men­tului, Mircea Dogaru a anunţat pichetarea Palatului Cotroceni şi alte forme de pro­test. În acelaşi timp, liberalul Ioan Ghişe propunea o declaraţie a parlamentului prin care Băsescu este demis, iar Ion Ili­escu, onorific al PSD, dar şi al re­vo­lu­ţio­narilor lui Maior, afirma că Legislativul nu trebuie să asiste impasibil la citirea ho­tărârii Curţii.

Chemarea la luptă, plus calea de urmat sunt anunţate pe site-ul sindicatului lui Mircea Dogaru:

„Regimul Băsescu revenind prin refuzul dictatorului de a se confrunta cu po­po­rul, mai tiranic decât niciodată, în această si­tuaţie, vă rugăm să luaţi mă­suri pentru DECLANŞAREA UNOR AC­ŢIUNI DE PRO­TEST, la care să solicitaţi şi participarea celorlalţi membri ai so­cietăţii civile, în toate localităţile unde este posibil.

În atenţia Preşedintilor şi a B.O. ale fi­lialelor din Bucureşti şi Ilfov:

Doamnelor şi domnilor colegi,

Luni, Parlamentul va decide nu numai si­tuaţia preşedintelui suspendat, ci şi si­tu­aţia noastră şi a ţării.

Vă rugăm să asiguraţi mobilizarea nu­mărului necesar de persoane pentru pi­chetarea Palatului Cotroceni, la Mo­nu­mentul Leu, începând cu ora 17.30.

De asemenea, considerând că lucrurile vor fi clare, începând cu luni seara, ru­găm preşedinţii şi B.O. ale filialelor din Bucureşti şi Ilfov să fie prezenţi marţi, la sediul central al SCMD, pentru a discuta împreună strategia rezolvării, în con­tex­tul actual, a proiectelor care ne privesc.

Cu stimă,

Preşedintele SCMD, Col. (r) dr. Mircea DOGARU“

În încheiere, obişnuitul motto: Honor et Patria! Vae victis! //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22