22 VĂ RECOMANDĂ: Gili Mocanu – experimentalismul scolastic

Magda Carneci 09.08.2011

De același autor

„Gili Mocanu a murit“ – sub acest titlu singular şi frapant îşi aşază artistul actuala expoziţie de concluzie de etapă. Dar Gili Mocanu chiar este un artist singular şi contrariant din generaţia din jurul vârstei de 40 de ani. Ieşind pe scena culturală acum 10 ani cu grupul de artişti din jurul Galeriei de interese, transformate în Galeria posibilă, pentru a se caza finalmente la Galeria H΄art, Gili Mocanu practică o pictură mentală, vorba lui Leonardo, un conceptualism sui generis. Aproape nimic senzorial sau emoţional de primă instanţă în formele plate şi cel mai ades geometrice care populează compoziţiile sale desfăşurate în spaţii aseptice şi abstracte. Fiecare imagine pare compusă spre a rezolva o aporie, a concretiza o obsesie, a provoca o limită a vizualităţii curente.

Cu formele ei simple, uneori naive, alteori enigmatice, cu volumele sale lemnoase şi aplatizate, cu perspectivele sale aberante sau de-a dreptul absente, demersul lui Gili Mocanu e mai degrabă un „experiment intelectual“ întreprins cu mijloacele clasice ale picturii. Fascinat parcă deopotrivă de logică, spiritualitate şi dadaism, Gili Mocanu practică o pictură metafizică, ieşită dintr-o „inspiraţie primitivă“, cum singur mărturiseşte artistul, care contrariază sensibilitatea imediată şi transmite un mesaj criptic, dar insistent, evident şi în acelaşi timp misterios.

O pictură nonconvenţională şi perplexantă, care vrea să rezolve enigme interioare şi să fixeze un adevăr lăuntric stabil, absolut, imuabil, convertind instinctivitatea şi agresivitatea iniţiale (şi inevitabile) într-un stil distant, aparent rece, dar puternic şi bonifiant pe plan intelectual. Gili Mocanu manifestă astfel o independenţă destul de frapantă faţă de modele picturale curente, centrate din nou pe un neofigurativism simili-fotografic şi cotidianist, şi afişează cu forţă libertatea de a-şi materializa numai obiectele mentale ale experimentalismului deopotrivă existenţialist şi scolastic care îl bântuie.

// GILI MOCANU
// Galeria H΄art
// Bucureşti
// iulie-august 2011

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22