Drept la replică

Magda Carneci 08.03.2016

De același autor

Stimate coleg Horia Gârbea,

 

Din motive de sănătate, am aflat cu întârziere despre articolul dvs. Cu legea-n brațe și babele lui Zorba la poartă, din România literară nr. 6, din 12 februarie 2016. În acel articol, dvs. atacați dur PEN Club România pentru faptul de a nu fi luat apărarea revistelor literare ale USR, care ar fi fost – după opinia dvs. – „pe pragul dispariției“ în aceste prime săptămâni din 2016. Ca președintă în funcțiune a acestei organizații, sunt datoare să răspund acestor atacuri. Întâmplarea face că eu sunt redactor-șef al revistei ARTA a Uniunii Artiștilor Plastici din România, adică una dintre uniunile de creație la care vă referiți că ar fi fost „victimele unui abuz nemaiîntâlnit“ datorat Ministerului Culturii, care nu ar fi vrut să aplice Legea 136/2015 privitoare la finanțarea de la bugetul de stat a revistelor uniunilor de creație. Ca redactor-șef al unei publicații care a intrat și ea în vederile acestei legi, vă pot spune că exagerați enorm. Nu a fost nicio clipă vorba de nefinanțare, cum insinuați, ci au fost probleme cu metodologia de aplicare a acestei legi în fapt favorabile revistelor culturale recunoscute și de tradiție. Metodologia propusă inițial de Ministerul Culturii, care înlocuia finanțarea cursivă de-a lungul întregului an a revistelor periodice cu finanțarea punctuală a unor proiecte editoriale, a fost contracarată de acțiunea ANUC (Alianța Națională a Uniunilor de Creație). Aceasta a cerut ferm, printr-un memoriu, revizuirea acestei metodologii inadecvate, propunând simplificarea ei și aplicarea mecanismului de finanțare nerambursabilă. În urma acestei reacții, s-a revenit asupra normelor de aplicare și înțeleg că Ministerul Culturii a publicat aceste noi norme pe site-ul său Internet și că finanțarea este demarată.

 

Ca membru vechi al PEN România ce sunteți, dar și ca membru activ în conducerea USR, ați fi putut să-mi cereți, urgent, dar politicos, ca PEN România să intervină în această chestiune. Nu ați făcut-o. O organizație nu trăiește doar prin președintele ei în funcțiune (poate absent sau bolnav), ci prin toți membrii săi, care pot lua atitudine, atât personal, cât și în numele organizației, pentru cauze care li se par demne de atenție. Vă mulțumesc că mi-ați atras atenția, în mod războinic, asupra acestei chestiuni importante, care ar fi putut fi dezbătută, la incitația dvs., de toți scriitorii membri ai PEN Club România. Vă asigur că revistele literare ale USR sunt la fel de prețioase pentru mine, ca și pentru dvs., dar consider că există căi decente, nejignitoare și necontondente, de a rezolva eficient crizele.

 

Situația revistelor literare fiind preocupantă, PEN România a publicat deja un comunicat pe site-ul său și a trimis un mesaj în acest sens către organizația mamă PEN International, atrăgând atenția asupra precarității apariției acestor reviste, ceea ce poate pune în primejdie libertatea de exprimare din România.

 

19 februarie 2016

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22