Răul a fost făcut!

Magda Carneci 09.11.2010

De același autor

Degeaba s-au prefăcut edilii oraşului Bucureşti, în aprilie 2008, că vor să consulte democratic opinia locuitorilor, plasând (numai) de probă macheta sculpturii lui Carol I în Piaţa Revoluţiei. Degeaba am scris şi publicat atunci, alături de alţii, că macheta era prea mare pentru amplasamentul avut în vedere, că era ieşită din scară în raport cu Biblioteca Universitară şi cu Palatul Regal (actualul Muzeu Naţional de Artă), între care gâtuieşte pur şi simplu traficul aglomerat al locului. Degeaba a atras atenţia Comisia Naţională pentru Monumente de for public, condusă de Mihai Oroveanu, că nu şi-a dat avizul pentru această amplasare. Degeaba au protestat arhitecţii din Comisia de urbanism a oraşului că piaţa actuală nu mai are configuraţia iniţială şi că e greşită amplasarea actualei statui a sculptorului Florin Codre pe locul exact al fostei statui a sculptorului croat Ivan Meštrović.

La doi ani şi jumătate după acest cor de proteste (însoţite de propuneri ale unor altor amplasamente posibile), iată că răul a fost făcut. Carol I de Florin Codre, călare pe un cal cu coada cât se poate de în aer, tronează întunecat şi greoi, pe un ditamai postament, de data asta definitiv, exact în locul cu pricina. O sculptură corectă şi atât, executată într-un stil cât se poate de clasic şi fără urmă de modernitate, ca şi cum nu ar fi trecut 70 de ani de la prima statuie a lui Meštrović, care era mai zveltă şi mai bine proporţionată în raport cu ambientul de atunci. Actuala ecvestră pur şi simplu zdrobeşte spaţiul insuficient dimprejur, umbrindu-l cu masivitatea ei tradiţională, bună pentru o altă epocă. Şi obturează şirul celorlalte monumente recente, care încarcă oricum mult prea mult această relativ mică piaţă bucureşteană, devenită de la Revoluţia din 1989 locul cel mai poftit de ambiţia fără măsură a artiştilor, politicienilor şi edililor noştri. În curând, nu vom mai putea circula pe acolo de atâtea statui!

Ofensiva statuilor indezirabile din Bucureşti, concepute fără har şi amplasate fără pricepere şi fără avizul celor de specialitate, continuă neabătut. La ce bun atunci să mai consulţi opinia publică şi să mimezi o democraţie participativă, măcar în plan cultural, dacă raţionalitatea şi cultura vizuală şi bunul gust nu îşi au locul printre instrumentele mentale ale decidenţilor noştri? Stimaţi concetăţeni, oare nu e cazul să punem în mişcare o nouă formă de „rezistenţă culturală“ faţă de obtuzitatea suficientă a celor care ne conduc şi ne administrează oraşul? Oare nu e cazul să inventăm o „gherilă urbană culturală“ ca să ne apărăm de urâţenia agresivă din jur?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22