Iohannis și Ponta - face to Facebook

Marcel Tolcea 18.11.2014

De același autor

Poate că nu este o exprimare prea academică, dar cred că, în ultimele două săptămâni, Facebook-ul român s-a mântuit prin alegeri. Din perspectiva utilității sociale, evident, fiindcă și înainte de reperul temporal amintit devenise o tot mai animată agoră politică.

 

 

Pentru orice comentator politic sau al mass-media, după primul tur al alegerilor devenise tot mai clar faptul că Facebook își dovedise deja eficacitatea în ceea ce privește mai ales votul ro­mânilor din diaspora. Fo­to­grafiile sau filmulețele pos­tate pe wall-ul românilor din varii țări europene erau reluate de televiziuni (Re­a­litatea TV și B1 TV, mai ales) sau, în rețea, se bu­cu­rau de gloria deloc efemeră a unor minivirale cu pro­nunțat accent an­ti­guver­na­mental. Acestora li s-a adă­u­gat un șir de alte mesaje scrise, fotografii mai mult sau mai puțin prelucrate, de fil­mulețe, de montaje foto, toate construind un spec­tacol multimedia pe care Fac­e­book-ul l-a exemplificat de ambele părți ale baricadei politice, cu punctul de ma­ximă febrilitate evident în ziua de 16 no­iembrie.

Despre această zi de Facebook încerc să dau seama în cele ce urmeză, desigur, în­tr-o abordare mult sub temperatura emo­ției care m-a marcat până la anunțarea exit poll-urilor.

 

Manifestul Facebook pentru vot îl privilegiază pe Iohannis?

 

De aproape o săptămână, pe Facebook cir­culă un filmuleț de două minute care în­deamnă tinerii la vot și, fără a-l no­mi­na­liza pe vreunul dintre candidați, se referă prin ricoșeu la Iohannis: imediat după îndemnul de a vota, urmează descrierea unei ade­vă­rate strategii de persuadare a persoanelor vârstnice:

„După 25 de ani, România este din nou la răscruce. Suntem peste 1 mi­li­on de ti­neri pe Facebook revoltaţi de tot ce se în­tâmplă în ţară! Online agitaţia es­te la apo­geu. Dar nu facem decât să ne ri­si­pim ener­gia. Mesajele noastre circulă me­­reu între aceleaşi persoane. Dăm share, dăm like unii altora, semnăm petiţii, dar în afa­­ra cercului nostru nu schimbăm ni­mic! Suntem izolaţi în online. Trebuie să ieşim din izolare, pentru a face diferenţa pe 16 noiembrie! ACŢIONEAZĂ! Pune mâ­na pe telefon şi sună o rudă mai în vâr­stă! INFORMEAZ-O! Explică-i cât de im­portant este rezultatul alegerilor. Fiecare dintre noi poate convinge un prieten să ia­­să la vot. Putem face diferenţa! Putem influenţa sute de mii de voturi! Suntem mulţi şi trebuie să acţionăm ACUM! Pune mâna pe telefon! Sună-ţi bunica, sună un prieten. Fii convingător! Spune-le că NU vrei să pleci din această ţară. (...) Îna­inte să pui mâna pe telefon, ajută şi la propagarea acestui mesaj. Like-ul este inutil, dar un share va transmite mai de­parte mesajul nostru. Îl va ajuta să ajun­gă la sute de mii de oameni, aşa cum a ajuns şi la tine! Încă 5 ani înseamnă PREA MULT! ACŢIONEAZĂ ACUM ! 1. Distribuie la rândul tău acest filmuleţ. 2. Fă o listă cu 10 persoane 3. Convinge cel puţin do­uă dintre ele“.

 

Primul strigăt victorios vine din Noua Zeelandă

 

E abia 15 noiembrie, dar Dan Coroian-Vlad scrie pe wall-ul paginii sale de Facebook: „6.45 a.m., Auckland, New Zealand. E 1-0! Mândru că sunt român. De fapt sunt mân­­­dru că sunt primul român din lumea asta care are șansa și privilegiul de a nu vota cu simbolul perfect al hoției, co­rup­ției, min­ciu­nii, aroganței, anor­ma­lu­lui. Stau în fața secției de vo­tare și mă în­treb de ce mă trece scri­sul. E dis­perarea de a mă vedea fu­rat, din nou, de speranța că țara mea o să meargă în di­recția bună. E dis­perarea emigrantului care vrea să aibă șansa de a se întoarce (da, într-un loc cu mari pro­ble­me, dar care se află pe drumul bun). Nu vreau să îmi pierd limba, «I love you» dă bine nu­mai în filme. Nu vreau să o mai văd pe mama plângând atunci când plec. Nu mai vreau ata­curile de panică în di­mi­neața plecării. Nu mai vreau să mă simt un ticălos care alege bunăstarea și casa pe malul mării în favoarea priet­enilor de o viață, Clujului, familiei... Nu «vreau o țară ca afară». Vreau doar un pic de nor­ma­litate și certitudinea că nu ne în­drep­tăm din nou în direcția greșită. Bu­nă­sta­rea va veni, probabil, prea târziu pentru noi, dar sunt dispus să renunț în fa­voa­rea unui trai decent. Gata, hai că-s me­lo­dra­matic. Nu fiți tâmpiți, mergeți la vot“.

 

Paginile de Facebook ale finaliștilor

 

Pagina lui Victor Ponta are peste 715.000 de aprecieri (like-uri), iar cea a lui Io­han­nis — peste 874.000. Postările lui Ponta nu transmit decât mesaje propagandistice, cu excepția fotografiei de la vot, în care apa­re alături de soție și de copii, iar frec­vența intervențiilor nu este deloc sus­ți­nu­tă. Mai mult, se pare că nimeni nu se ocu­pă de pa­gină, fiindcă apar numeroase me­saje anti-Ponta sau pro-Iohannis. Pu­ri­ta­tea gra­ma­ti­cală, ortografia impecabilă și vo­cabularul adecvat îmi dau ghies să pre­supun că me­sa­jele anti-Iohannis ar fi scr­i­se în la­bo­ra­torul propagandistic:

„Io­han­nis este in­com­patibil cu sufletul ro­mâ­nesc, cu is­to­ria românilor, cu me­moria făuritorilor Ma­rii Uniri, cu Ziua Na­țio­nală, cu sim­bo­lu­rile și idealurile noastre naționale“. (Spre comparație, ia­tă un me­saj de pe pa­gina de Facebook a doamnei Gabriela Vrân­ceanu-Firea: „Doamna Ga­briela, va plac foarte mult, vam urmarit toate emisiunile si cele de divertisment și cele politice, acum sunteti par­la­men­tar, scumpa Doam­na sunteti cu frica de Dumnezeu ,al iubiti pe Dum­ne­zeu ,Mi­cu­ta Domnului si toti Sfin­ti ,,,,,,scumpa Doam­na de ce sun­teti de acord sa se scoata Icoanele din scoli ,,,ancet, ancet nu vor mai fi nici ore­le de religie si atunci va antreb ...Ce se va antampla cu «ra­dacinile noastre OR­TO­DOCXE».. Da­ca vam suparat va rog sa ma ertati,va do­resc un post usor si DOAMNE Ajuta.“).

Mesajele de pe pagina lui Iohannis au o frecvență susținută, se referă mai ales la vo­turile din diaspora, dar conțin și in­for­mații cu privire la neregulile din di­verse secții și, lucru foarte important, sunt sha­re-uite într-un număr in­com­pa­rabil mai mare: în vreme ce postările lui Ponta nu depășesc decât de două ori 1.800 de re­dis­tribuiri, cele ale lui Iohannis trec frecvent de 4.000, ajungând și la 19.000! Pagina lui Iohannis anunță aproape din 40 în 40 de minute că a câștigat în diverse părți ale lumii, în vreme ce pagina lui Ponta pare că e ruptă și de diaspora, și de restul Ro­mâ­niei. În plus, dacă cu o zi înainte pa­gina era semianimată de fo­to­grafiile de sus­ținere ale unor pers­o­nalități, în ziua vot­u­lui, Vict­or Ponta părea părăsit de sus­ți­nă­torii cu greutate. Asta în timp ce pe pa­gina con­tra­can­didatului său apar nu­me­roase postări ce vin din mediul cul­tural. Iar o fotografie cu votul din plo­aie al ro­mâ­nilor din Fran­ța adună peste 70.000 de like-uri.

 

Diaspora, acest Panzer cu turela în afara cabinei de vot

 

Fără diaspora, Ponta ar fi ratat prilejul de a-și deconspira calitatea de „român mân­dru“ acoperit! Or, acest lucru ar fi trebuit să îl știe chiar înainte de primul tur, când el se dovedise deja un ne­fericit maestru al interdicției. Schim­barea ministrului de Externe nu numai că nu a rezolvat criza, ci, mai ales, a accentuat-o, indicându-l ta­man pe el, Victor Ponta, ca autor moral al acestei cinice farse electorale. Un bun spe­cialist în comunicare i-ar fi spus că agen­da mediatică este creată nu de voturile din țară, ci de cele care nu se consumă în act. Asemenea marilor iubiri... Dar asta e o altă temă și voi reveni la fapte.

Așadar, am să citez o postare cva­si­op­timistă de pe pagina de Facebook a d-lui Niculae Cons­tantin Munteanu, vo­tant, du­minică, în Ger­mania:

„Jos pălăria în fața acestor oa­meni care, plecați din țară, au descoperit ce în­seam­nă nu numai atitudinea, dar și res­pon­sabilitatea civică. Și înțeleg să fa­că și efortul de a-și exercita un drept con­sfințit de Constituție! Poate că nu-i chiar totul pierdut! Când am plecat, fără a fi votat, în jurul orei 7,30, alegătorii con­tinuau să sosească în valuri și bur­nița ușor. Când am ajuns în centru plo­ua bi­nișor! Salutări lui Victor Ponta, Te­odor Me­leșcanu & banda or­ga­nizatorică! Niște nulități! Salutări de mamă! Al dum­nea­voastră, Neculai Constantin Mun­teanu“.

Pagina lui Iohannis reacționează câteva ore mai târziu, la 16,50:

„Programul de vot în secțiile din stră­i­nătate poate și tre­buie să fie prelungit prin ordonanță de urgență. Este ultima șansă pentru Gu­vernul Ponta să do­ve­dească că nu-și ba­te joc de drepturile românilor. Este o ru­șine ce se întâmplă în acest moment!“.

O complet altă abordare găsim pe pagina lui Ponta, unde unul dintre susținători scrie aşa:

„Cât despre diaspora este foarte clar ce se întâmplă. Au fost trimiși oa­me­ni chiar și din România, doar pen­tru a se crea această falsă idee că «Nu se poate vo­ta»“.

După ora 21,00, primele cifre îl duc spre fic­țiune pe unul dintre candidați.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/slider5/foto%20tolcea%201.png

Mesajele postate de Klaus Iohannis şi Victor Ponta pe Facebook imediat după primele exit poll-uri

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22