De același autor
Poate că nu este o exprimare prea academică, dar cred că, în ultimele două săptămâni, Facebook-ul român s-a mântuit prin alegeri. Din perspectiva utilității sociale, evident, fiindcă și înainte de reperul temporal amintit devenise o tot mai animată agoră politică.
Pentru orice comentator politic sau al mass-media, după primul tur al alegerilor devenise tot mai clar faptul că Facebook își dovedise deja eficacitatea în ceea ce privește mai ales votul românilor din diaspora. Fotografiile sau filmulețele postate pe wall-ul românilor din varii țări europene erau reluate de televiziuni (Realitatea TV și B1 TV, mai ales) sau, în rețea, se bucurau de gloria deloc efemeră a unor minivirale cu pronunțat accent antiguvernamental. Acestora li s-a adăugat un șir de alte mesaje scrise, fotografii mai mult sau mai puțin prelucrate, de filmulețe, de montaje foto, toate construind un spectacol multimedia pe care Facebook-ul l-a exemplificat de ambele părți ale baricadei politice, cu punctul de maximă febrilitate evident în ziua de 16 noiembrie.
Despre această zi de Facebook încerc să dau seama în cele ce urmeză, desigur, într-o abordare mult sub temperatura emoției care m-a marcat până la anunțarea exit poll-urilor.
Manifestul Facebook pentru vot îl privilegiază pe Iohannis?
De aproape o săptămână, pe Facebook circulă un filmuleț de două minute care îndeamnă tinerii la vot și, fără a-l nominaliza pe vreunul dintre candidați, se referă prin ricoșeu la Iohannis: imediat după îndemnul de a vota, urmează descrierea unei adevărate strategii de persuadare a persoanelor vârstnice:
„După 25 de ani, România este din nou la răscruce. Suntem peste 1 milion de tineri pe Facebook revoltaţi de tot ce se întâmplă în ţară! Online agitaţia este la apogeu. Dar nu facem decât să ne risipim energia. Mesajele noastre circulă mereu între aceleaşi persoane. Dăm share, dăm like unii altora, semnăm petiţii, dar în afara cercului nostru nu schimbăm nimic! Suntem izolaţi în online. Trebuie să ieşim din izolare, pentru a face diferenţa pe 16 noiembrie! ACŢIONEAZĂ! Pune mâna pe telefon şi sună o rudă mai în vârstă! INFORMEAZ-O! Explică-i cât de important este rezultatul alegerilor. Fiecare dintre noi poate convinge un prieten să iasă la vot. Putem face diferenţa! Putem influenţa sute de mii de voturi! Suntem mulţi şi trebuie să acţionăm ACUM! Pune mâna pe telefon! Sună-ţi bunica, sună un prieten. Fii convingător! Spune-le că NU vrei să pleci din această ţară. (...) Înainte să pui mâna pe telefon, ajută şi la propagarea acestui mesaj. Like-ul este inutil, dar un share va transmite mai departe mesajul nostru. Îl va ajuta să ajungă la sute de mii de oameni, aşa cum a ajuns şi la tine! Încă 5 ani înseamnă PREA MULT! ACŢIONEAZĂ ACUM ! 1. Distribuie la rândul tău acest filmuleţ. 2. Fă o listă cu 10 persoane 3. Convinge cel puţin două dintre ele“.
Primul strigăt victorios vine din Noua Zeelandă
E abia 15 noiembrie, dar Dan Coroian-Vlad scrie pe wall-ul paginii sale de Facebook: „6.45 a.m., Auckland, New Zealand. E 1-0! Mândru că sunt român. De fapt sunt mândru că sunt primul român din lumea asta care are șansa și privilegiul de a nu vota cu simbolul perfect al hoției, corupției, minciunii, aroganței, anormalului. Stau în fața secției de votare și mă întreb de ce mă trece scrisul. E disperarea de a mă vedea furat, din nou, de speranța că țara mea o să meargă în direcția bună. E disperarea emigrantului care vrea să aibă șansa de a se întoarce (da, într-un loc cu mari probleme, dar care se află pe drumul bun). Nu vreau să îmi pierd limba, «I love you» dă bine numai în filme. Nu vreau să o mai văd pe mama plângând atunci când plec. Nu mai vreau atacurile de panică în dimineața plecării. Nu mai vreau să mă simt un ticălos care alege bunăstarea și casa pe malul mării în favoarea prietenilor de o viață, Clujului, familiei... Nu «vreau o țară ca afară». Vreau doar un pic de normalitate și certitudinea că nu ne îndreptăm din nou în direcția greșită. Bunăstarea va veni, probabil, prea târziu pentru noi, dar sunt dispus să renunț în favoarea unui trai decent. Gata, hai că-s melodramatic. Nu fiți tâmpiți, mergeți la vot“.
Paginile de Facebook ale finaliștilor
Pagina lui Victor Ponta are peste 715.000 de aprecieri (like-uri), iar cea a lui Iohannis — peste 874.000. Postările lui Ponta nu transmit decât mesaje propagandistice, cu excepția fotografiei de la vot, în care apare alături de soție și de copii, iar frecvența intervențiilor nu este deloc susținută. Mai mult, se pare că nimeni nu se ocupă de pagină, fiindcă apar numeroase mesaje anti-Ponta sau pro-Iohannis. Puritatea gramaticală, ortografia impecabilă și vocabularul adecvat îmi dau ghies să presupun că mesajele anti-Iohannis ar fi scrise în laboratorul propagandistic:
„Iohannis este incompatibil cu sufletul românesc, cu istoria românilor, cu memoria făuritorilor Marii Uniri, cu Ziua Națională, cu simbolurile și idealurile noastre naționale“. (Spre comparație, iată un mesaj de pe pagina de Facebook a doamnei Gabriela Vrânceanu-Firea: „Doamna Gabriela, va plac foarte mult, vam urmarit toate emisiunile si cele de divertisment și cele politice, acum sunteti parlamentar, scumpa Doamna sunteti cu frica de Dumnezeu ,al iubiti pe Dumnezeu ,Micuta Domnului si toti Sfinti ,,,,,,scumpa Doamna de ce sunteti de acord sa se scoata Icoanele din scoli ,,,ancet, ancet nu vor mai fi nici orele de religie si atunci va antreb ...Ce se va antampla cu «radacinile noastre ORTODOCXE».. Daca vam suparat va rog sa ma ertati,va doresc un post usor si DOAMNE Ajuta.“).
Mesajele de pe pagina lui Iohannis au o frecvență susținută, se referă mai ales la voturile din diaspora, dar conțin și informații cu privire la neregulile din diverse secții și, lucru foarte important, sunt share-uite într-un număr incomparabil mai mare: în vreme ce postările lui Ponta nu depășesc decât de două ori 1.800 de redistribuiri, cele ale lui Iohannis trec frecvent de 4.000, ajungând și la 19.000! Pagina lui Iohannis anunță aproape din 40 în 40 de minute că a câștigat în diverse părți ale lumii, în vreme ce pagina lui Ponta pare că e ruptă și de diaspora, și de restul României. În plus, dacă cu o zi înainte pagina era semianimată de fotografiile de susținere ale unor personalități, în ziua votului, Victor Ponta părea părăsit de susținătorii cu greutate. Asta în timp ce pe pagina contracandidatului său apar numeroase postări ce vin din mediul cultural. Iar o fotografie cu votul din ploaie al românilor din Franța adună peste 70.000 de like-uri.
Diaspora, acest Panzer cu turela în afara cabinei de vot
Fără diaspora, Ponta ar fi ratat prilejul de a-și deconspira calitatea de „român mândru“ acoperit! Or, acest lucru ar fi trebuit să îl știe chiar înainte de primul tur, când el se dovedise deja un nefericit maestru al interdicției. Schimbarea ministrului de Externe nu numai că nu a rezolvat criza, ci, mai ales, a accentuat-o, indicându-l taman pe el, Victor Ponta, ca autor moral al acestei cinice farse electorale. Un bun specialist în comunicare i-ar fi spus că agenda mediatică este creată nu de voturile din țară, ci de cele care nu se consumă în act. Asemenea marilor iubiri... Dar asta e o altă temă și voi reveni la fapte.
Așadar, am să citez o postare cvasioptimistă de pe pagina de Facebook a d-lui Niculae Constantin Munteanu, votant, duminică, în Germania:
„Jos pălăria în fața acestor oameni care, plecați din țară, au descoperit ce înseamnă nu numai atitudinea, dar și responsabilitatea civică. Și înțeleg să facă și efortul de a-și exercita un drept consfințit de Constituție! Poate că nu-i chiar totul pierdut! Când am plecat, fără a fi votat, în jurul orei 7,30, alegătorii continuau să sosească în valuri și burnița ușor. Când am ajuns în centru ploua binișor! Salutări lui Victor Ponta, Teodor Meleșcanu & banda organizatorică! Niște nulități! Salutări de mamă! Al dumneavoastră, Neculai Constantin Munteanu“.
Pagina lui Iohannis reacționează câteva ore mai târziu, la 16,50:
„Programul de vot în secțiile din străinătate poate și trebuie să fie prelungit prin ordonanță de urgență. Este ultima șansă pentru Guvernul Ponta să dovedească că nu-și bate joc de drepturile românilor. Este o rușine ce se întâmplă în acest moment!“.
O complet altă abordare găsim pe pagina lui Ponta, unde unul dintre susținători scrie aşa:
„Cât despre diaspora este foarte clar ce se întâmplă. Au fost trimiși oameni chiar și din România, doar pentru a se crea această falsă idee că «Nu se poate vota»“.
După ora 21,00, primele cifre îl duc spre ficțiune pe unul dintre candidați.
Mesajele postate de Klaus Iohannis şi Victor Ponta pe Facebook imediat după primele exit poll-uri