Brzeziński și românii

Zbigniew Brzeziński, fost consilier de securitate națională al președintelui Jimmy Carter, a murit pe 26 mai, la vârsta de 89 de ani.

Marian Zulean 06.06.2017
SHARE 3

De același autor

 

Zbigniew Brzeziński a fost unul din­tre marii geostrategi americani, de origine poloneză, cu impact decisiv asupra politicilor globale în secolul XX și început de secol XXI. În anii 2000 se spunea că „Washingtonul es­te populat de politicieni; doar doi sunt, însă, oameni de stat: Kissinger și Brzeziński“. Ca fapt inedit, cei doi au fost rivali în obținerea unei ca­te­dre la Universitatea Harvard, în 1959, apoi s-au succedat în obținerea poziției de consilier de securitate na­țională ai președinților Nixon, res­pec­tiv Carter. Dar, indiferent de culoa­rea politică, Zbigniew Brzeziński a ofe­rit consultanță, formal sau in­for­mal, tuturor președinților americani, de la John F. Kennedy încoace. Chiar președintele Reagan i-a oferit postul de consilier pentru securitate națio­nală, deși Brzeziński făcuse parte din guvernarea democrată a lui Carter, datorită abilităților de care dăduse dovadă.

 

Ca profesor universitar și intelectual public a scris o duzină de cărți fun­damentale și câteva zeci de mo­no­grafii, rapoarte și articole. Există mul­te dimensiuni ale existenței sale care pot fi evocate acum, la încetarea din viață, dar un aspect mai puțin cunos­cut publicului este acela de Zbigniew Brzeziński ca mare prieten al Ro­mâ­niei.

 

Voi povesti în acest articol câteva fapte și momente ce dovedesc acest lucru, din perspectivă personală. L-am cunoscut, în 1999, în postura de intern la Comisia de ac­țiune România-SUA, apoi, de Brze­ziński Scholar, între 2003-2005, ul­terior făcându-mi onoarea să îmi scrie o recomandare pentru coperta cărții Politica de securitate na­țio­nală. Am avut mai multe ocazii de in­teracțiune, deci povestea mea este una subiectivă și aduce informații ine­dite, cred eu, despre Brzeziński ca prieten al României.

 

Un prim aspect, foarte puțin cu­nos­cut, este acela că tatăl său, Tadeusz Brzeziński, a fost un diplomat po­lonez de anvergură, cu post de con­sul la Essen-Germania și Moscova. În calitatea sa de diplomat a vizitat Bucureștiul și a fost decorat de către Regele Carol al II-lea, petrecând ceva timp în România, în 1939, odată cu re­tragerea guvernului polonez, după ocuparea Poloniei de către Germania și URSS. Atunci s-au pus bazele prie­teniei lui Zbig pentru români.

 

Bineînțeles că, în calitatea sa de in­fluent lider al politicilor antisovietice ale guvernelor americane, a ajutat România, la fel ca pe orice țară est-europeană. Comisia trilaterală SUA-CE-Japonia, Acordul de la Helsinki (1975) sau sprijinul pentru Soli­dar­ność, apoi, după căderea Cortinei de Fier, extinderea NATO, constituirea GUAM sau sprijin pentru Ucraina au fost politici care poartă amprenta esențială a lui Brzeziński.

 

Este de remarcat că, în pri­mii ani ai tran­ziției, ima­ginea lui Brzeziński în Ro­mânia nu era foarte bună, gazetele „pa­trulaterului roșu“, în special re­vis­ta România Mare, preluând te­mele KGB-iste și descriindu-l pe Brze­ziński ca pe un mare conspirator mondial, membru al Clubului Bil­derberg, Council on Fo­reign Rela­tions și al Comisiei Tri­laterale, care vrea răul României. Așa că sprijinul său direct pentru Ro­mânia a început să devină efectiv oda­tă câștigarea alegerilor de către Convenția De­mo­crată și semnarea Par­teneriatului strategic cu SUA, în 1997. Atunci a fost constituită, la Cen­ter for Strategic and International Stu­dies, Comisia de Acțiune Ro­mâ­nia-SUA, co-coordonată de către Wil­li­am Perry și Adrian Severin, cu șap­te grupuri de lucru ce ținteau dez­voltarea relațiilor româno-americane și, indirect, integrarea în structurile euro-atlantice. O imagine despre in­fluența lui Brzeziński asupra politicii externe, în acei ani, este grăitoare: șefa Departamentului de Stat, Ma­de­leine Albright (fosta sa doctorandă), venea la consultări cu Dr. Brzeziński, la CSIS, ori de câte ori problemele glo­bale erau prea complexe. Acest lu­cru s-a înțeles mai greu la București. Cu tot sprijinul lui Brzeziński, Co­misia a eșuat într-un final, prin anul 2000, în timp ce cealaltă comisie supervizată de Brzeziński, US-Po­land, și-a îndeplinit menirea.

 

Acțiunile de lobby pentru aderarea Ro­mâniei la NATO în valul doi au fost sprijinite atât de Zbigniew Brze­ziński, cât și de către copiii săi: Mark Brzeziński (asociat Partidului De­mo­crat), Ian Brzeziński (subsecretar de stat la Pentagon, în timpul lui Geor­ge W. Bush) și Mika Brzeziński (jur­nalistă la MSNBC). Prin urmare, Zbig­niew Brzeziński a primit, în mai 2003, Ordinul Steaua României „... pen­tru deosebita contribuție la pro­mo­varea de către SUA a unor po­li­tici de largă deschidere și cooperare pe multiple planuri cu statele cen­tral- și est-europene, finalizate prin acceptarea acestora în structurile Organizației Tratatului Atlanticului de Nord“.

 

O acțiune de mai mică anvergură la ca­re am luat parte a fost programul Brzeziński Scholars, ce a funcționat între 2003 și 2005 și care avea ca scop să aducă împreună tineri ana­liști din țările aflate de-o parte și de alta a noii granițe a NATO și să dez­volte împreună politici de cooperare. Programul Brzeziński Scholars a avut două conferințe, în cadrul Fo­rumului de la Krynica (Polonia) și la Kiev, dar a fost sabotat din toate păr­țile.

 

In 2007, am publicat în 22 o recenzie a cărții sale Second Chance: Three Presidents and the Crisis of American Su­per­power. Brzeziński critica atunci politica externă a președinților Geor­ge H.W. Bush, Bill Clinton și George W. Bush și propunea, spre reflecție, niște provocări la care ar trebui să răspundă viitorul președinte, pentru a fi acceptat ca lider global. Din pă­cate, Barack Obama nu a reușit să răs­pundă provocării lansate de Dr. Brzeziński. De aceea, ultimul său tweet este un adevărat testament pen­tru președintele Trump: „So­phis­ti­cated US leadership is the sine qua non of a stable world order. Ho­we­ver, we lack the former while the lat­ter is getting worse“. De reflectat!

Comentarii 3

Marian Zulean - 06-11-2017

Stimate domnule troll B In momentul aparitiei articolului Dr Brzezinski Tocmai incetase din viata, funeraliile au avut loc pe 9 iunie. Dintre toate functiile celebre pe care le-a avut, Brzezinski prefera acest tip de adresare. Sper ca Pantiusa sau urmasii lui v-au invatat catrebuie sa fii civilizat daca vrei sa fii bine "acoperit. Stimate domnule Muncaciu, Exista un site al Trilateralei de unde puteti afla destul de multe, exista si carti serioase despre activitatea Trilateralei, lasati literatura conspirationista. Demonstrati exact ceea ce spuneam eu in text despre imaginea lui Brzeznski din anii '90.

Răspunde

Sorin Muncaciu - 06-09-2017

Da domnule Zulean, un prieten al romanilor, păcat ca a fost un mare dușman al umanității !! Ați citit ceva din " operele" fondatorului Trilateral Commission? Sau, a fost doar un articol scris după ureche!

Răspunde

B. - 06-07-2017

stilul comunist-semidoct de a scrie si de a te referi la un autor : "Dr. Brzeziński"....E aproape comic! mai trebuia sa scrieti fals reverentios prof.univ. dr. cum e obiceiul penibil printre semidoctii si plagiatorii de la noi! Forma nu continut, adica!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22