De același autor
Un nou scandal pune în discuție mecanismele și oamenii pe care România îi trimite să o reprezinte în structurile Uniunii Europene.
Mai multe organizații nonguvernamentale, printre care și Grupul pentru Dialog Social, i-au trimis săptămâna trecută președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care acuzau dezechilibrarea reprezentării României în Consiliul Economic și Social European (CESE) prin nominalizarea pe lista societății civile a unor persoane care aparțin, de fapt, patronatelor.
Fiecare stat membru trimite în CESE reprezentanți pentru trei grupuri: în primul grup sunt patronatele, în al doilea – sindicatele, iar în al treilea – societatea civilă.
Pentru noile mandate, care încep la sfârșitul acestui an, România a nominalizat însă în Grupul III (societatea civilă) și doi reprezentanți care nu au ce căuta în această categorie.
Mihai Ivașcu, de exemplu, propus în CESE de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), este consilier al președintelui acestei instituții și a fost înainte secretar general al unei organizații patronale.
Mult mai flagrant este cazul lui Marius Opran (71 de ani), care face parte acum din grupul patronatelor reprezentate la CESE, dar a fost nominalizat, pentru următorii patru ani, pe lista societății civile.
Opran este încă președintele UGIR - 1903, după cum a confirmat chiar secretarul acestui patronat, dar va ocupa la Bruxelles un loc al societății civile. Împreună cu Ivașcu, patronatele vor avea în realitate șapte trimiși la CESE, ca să le reprezinte interesele, în timp ce societatea civilă va dispune de numai trei voturi. Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, este convins că ceilalți parteneri din CESE vor lua poziție și vor sancționa aceste nominalizări dezechilibrate, în favoarea patronatelor.
Marius Opran este unul dintre personajele controversate apărute după revoluția din 1989. General de brigadă STS (în rezervă), el a fost secretar de stat în MAI, în Guvernul Adrian Năstase, și consilier al președintelui Ion Iliescu (2003–2004).
Opran este acționar în mai multe firme care comercializează armament și echipamente militare, fiind asociat cu numeroși rezerviști din serviciile secrete. Se consideră un vizionar, pretinde că a fost autorul și responsabilul strategiei naționale e-administratie, a coordonat programele naționale e-learning și e-health ș.a.m.d.
În 2000, când Opran și soția sa au sărbătorit nunta de argint și au reînnoit jurămintele, nași le-au fost Dana și Adrian Năstase.
Generalul a părăsit Palatul Victoria, unde era secretar de stat în Ministerul Administrației, condus la acea vreme de Octav Cozmâncă, deoarece a fost descoperit pe „Lista lui Steinberg“ (un celebru scandal de la începutul anilor 2000), care conținea numele celor care ar fi fost mituiți de omul de afaceri Sorin Beraru, fugit din țară după ce s-a deschis dosar pe numele său.
Marius Opran a fost nominalizat de Rovana Plumb, ministrul Muncii, a declarat pentru revista 22 ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop. Într-o declarație dată României libere, omul de afaceri spune că a fost numit în calitatea sa de om de știință, „director al Centrului de transfer tehnologic şi inovare și marketing la Institutul Naţional ce Cercetare Dezvoltare pentru Fizică Laserelor, Plasmelor şi Radiaţiei“. Legătura dintre Rovana Plumb și Marius Opran este mai veche decât pare. Actualul ministru al Muncii, pe atunci ministru al Mediului, a fost invitata generalului la gala din 2013 a Fondului Internaţional de Cooperare şi Parteneriat al Mării Negre şi Mării Caspice (BSCSIF). Fiindcă Marius Opran nu repezintă la Bruxelles doar patronatele din România, ci și filiala locală a acestui Fond, în care se amestecă interesele unor oameni de afaceri din Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Turcia, Federaţia Rusă etc. La acea gală, Rovana Plumb a primit Premiul BSCSIF „pentru implementarea politicilor UE şi aplicarea standardelor europene de protecţie a mediului, precum şi iniţiativele privind economia verde şi dezvoltarea sustenabilă a României“.
Nu este pentru prima dată când România contestă o numire deja trimisă pentru CESE. În 2011, guvernul a încercat fără succes să-l retragă din CESE pe Liviu Luca, prim-vicepreședinte CNSL-Frăția și unul dintre cei cinci reprezentanți la Bruxelles ai sindicatelor, după ce a fost trimis în judecată în Dosarul Petromservice. Luca intrase în CESE intempestiv, înlocuindu-l strategic pe colegul său Sorin Stan, după ce DNA și DIICOT l-au pus sub urmărire penală în câteva dosare. Potrivit regulamentelor, doar organizația care l-a desemnat poate lua decizia de a-l înlocui, cât timp nu este vorba de o condamnare definitivă. Anul trecut, Luca a fost condamnat, în prima instanță, la șase ani de închisoare cu executare, dar iată că se încheie mandatul de la Consiliul Economic și Social European și tot nu există în cazul său o condamnare definitivă. Mai mult, Liviu Luca este nominalizat de sindicaliști pentru un nou mandat, pe care și-l va întrerupe probabil forțat, atunci când se va pronunța prima sentință definitivă într-unul din numeroasele sale dosare penale.