Integritatea candidaților de la locale, abandonată în favoarea sondajelor

Mariana Bechir 25.08.2015

De același autor

Partidele se încăpățânează să nu învețe nimic și, după cum se anunță deocamdată alinierea la startul pentru alegerile locale, vor accepta intrarea în cursă a unor candidați cu situații încă nelămurite în justiție. Decizia lor va afecta funcționarea administrației locale, care ar putea ajunge într-o situație chiar mai dramatică decât acum, când șapte consilii județene nu au președinte ales de mai bine de 90 de zile, cât permite legea.

 

Unda verde pentru candidații cercetați sau chiar judecați pentru fapte de corupție a fost dată, la PSD, de către Codrin Ștefănescu, se­cretar general adjunct al social-democraților și purtătorul de mesaje al interimarului Liviu Dragnea pe perioada în care cel din urmă s-a aflat în concediu în Brazilia.

Selecția candidaților pentru alegerile locale va începe în septembrie și, cât timp nu există o condamnare definitivă, orice membru cu șanse în sondaje este liber să se înscrie în com­petiție: „Plecăm de la prezumţia de ne­vinovăţie. (...) Unii văd la centru baroni, noi vedem în teritoriu un om care este votat cu 60-70%. Dacă Gheorghe Nichita este votat la Iaşi cu 75%, nu contează că la Bucureşti unii îl văd baron. Nu pot să-mi bat acolo joc de sute de mii de voturi într-un judeţ ca aces­ta, când oamenii gândesc altceva“, a explicat Codrin Ștefănescu.

Numele lui Nichita, de la Iași, nu a fost amin­tit întâmplător, pentru că de la el a început Liviu Dragnea restaurația baronilor din teri­to­riu. Primarul se suspendase din funcția de pre­ședinte al organizației locale a PSD, în luna mai, după ce DNA l-a acuzat că a abuzat de funcția de primar pentru a pune poliția locală să-i urmărească iubita infidelă. Pe 5 august, Ni­chita a revenit în fruntea social-demo­cra­ți­lor ieșeni și a reușit încă de la primele de­cla­rații să atragă atenția Uniunii Naționale a Ju­de­că­torilor din România (UNJR). Asociația a cerut CSM să verifice o afirmație gravă a pri­ma­rului sus­pendat care ar putea să reprezinte o în­căl­ca­re a independenței justiției. „Eu mi-am re­zol­vat problemele cu justiţia, înţelegeţi voi. Aceas­tă ţară este condusă de generalul Flo­ri­an Col­dea, pentru că preşedintele Klaus Io­han­nis nici nu ştie ce are de făcut. Să fie foar­te clar pen­tru toată lumea: eu am fost sus­ţi­nut pe li­nia serviciilor cât a fost George Maior şeful SRI, şi nu mi s-a întâmplat nimic. Dar să ştiţi că nici de acum nu mi se poate în­tâmpla ni­mic! Nimeni nu are ce să-mi facă mie nimic. Eu am deţinut controlul atâţia ani şi-l voi de­ţi­ne şi de acum înainte“, este de­cla­rația lui Gheor­ghe Nichita pentru care UNJR a sesizat CSM.

Dacă edilul din Iași are dosar din cauza „dra­gostei lui din tei“, cum spunea Codrin Ște­fă­nescu, încercând să minimalizeze problema do­sarului lui Nichita, Ioan Cîndrea, de la orga­ni­zația județeană Sibiu, este deja condamnat în prima instanță. În decembrie, el a primit un an cu suspendare pentru conflict de inte­re­se, fiindcă și-a angajat soția la cabinetul de par­lamentar. În luna iulie, Comitetul Executiv Ju­dețean al PSD Sibiu „l-a rugat în una­ni­mi­tate“ pe Cîndrea, potrivit presei locale, să re­vină asupra deciziei de autosuspendare, fiind­că „s-a ajuns la un nivel de divizare destul de periculos“ în organizație. Acum, Cîndrea se ocupă de listele candidaților PSD din jude­țul Sibiu pentru alegerile locale.

La Satu Mare, social-democrații l-au ales din nou pe Mircea Govor, posesor de dosar la DNA, după ce au ajuns în presă stenogramele cu amenințările acestuia la adresa unor pri­mari și directori de deconcentrate care nu se mobilizau suficient pentru ca Victor Ponta să învingă în turul doi al prezidențialelor. Govor de­clara, după realegerea sa la președinția orga­nizației locale, că este o victimă a competiției neloiale din interiorul partidului apărute după ce Victor Ponta a introdus în martie criteriile de integritate. „Încerci să atragi un politician în sfera penală pentru ca să-i iei locul în frun­tea partidului“, spune Govor, descriind un fe­nomen ce ar fi apărut în PSD după Consiliul Național din martie.

Nu au revenit la putere, în teritoriu, doar ba­ro­nii lui Dragnea, ci și ai lui Ponta, așa cum s-a întâmplat la Prahova, unde colecționarul de dosare DNA Mircea Cosma, aflat sub con­trol judiciar, și-a reluat și el activitatea de pre­șe­dinte al organizației și compune liste de can­didați pentru locale.

La marele PNL, lucrurile nu stau deloc diferit, cu toate că liderii de la centru au promis sim­pa­tizanților elaborarea listelor în funcție de integritatea candidaților. La Vâlcea, Cristian Bui­can, copreşedinte PNL, nu a negat posibi­li­ta­tea ca fostul primar Mircia Gutău, care și-a ispășit pedeapsa pentru mita de 50.000 de euro, să fie candidat al partidului pentru re­șe­dința de județ: „Ne-am fixat ca obiectiv câş­ti­ga­rea atât a Primăriei municipiului Râmicu Vâl­cea, cât şi a preşedinţiei Consiliului Jude­ţean. Dacă Mircia Gutău va fi favoritul în cursa pen­tru primărie, atunci noi vom avea o problemă cu obiectivele noastre, în cazul în care vom refuza să-l desemnăm drept candidat“, a spus Buican.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22