La alegerile prezidentiale de duminica electoratul va vota nu doar candidatul de pe lista, ci va opta indirect si pentru cei aflati in spatele lor. Revista 22 va prezinta un scurt palmares penal al partidelor care-i sustin pe principalii candidatii de la prezidentialele 2014.
1. VICTOR PONTA
Dirijorii campaniei lui Victor Ponta, pierduti pe drum din cauza DNA
Dosarele din ultimul an au dezvaluit cum deruleaza cei din PSD afaceri in detrimentul statului (dosarul Microsoft, cel al retrocedarii padurilor etc.), cum sunt numiti in structurile de stat oamenii fideli partidului (cazul Adrian Duicu - Mehedinti, Viorel Hrebenciuc si Dumitru Iliescu - retrocedari), si cum sunt promovate legi in favoarea penalilor (legea amnistiei si gratierii in cazul Hrebenciuc - Sova).
Cea mai importanta piesa din ultima serie de dosare DNA este Viorel Hrebenciuc, recunoscut ca negociatorul guvernelor formate de PSD si coordonator al campaniei partidului, alaturi de Liviu Dragnea.
Dublul efect Hrebenciuc
Cu Hrebenciuc aflat in arest din cauza traficului de influenta facut pentru retrocedarea ilegala a 43.000 de hectare de padure, ramane de vazut daca judetele Moldovei vor mai atinge recordurile de altadata in favoarea social-democratilor.
Cazul Paltin Gheorghe Sturdza, in care sunt implicati fostul deputat si fiul sau, a lasat campania lui Victor Ponta fara unul dintre dirijorii principalii, dar ar putea afecta scorul premierul si prin intoarcerea electoratului impotriva PSD. Faptul ca in Moldova se afla multe dintre judetele afectate la inundatii, ar putea duce la pierderea unor voturi din rural considerate pana acum sigure.
Dilema comportamentului electoratului PSD
Care va fi impactul este greu de estimat daca se iau in calcul cele intamplate la alegerile anterioare. Presedintele CJ Mehedinti Adrian Duicu a fost arestat preventiv la inceputul lui aprilie pentru ca trafica pozitii importante in stat: pe seful politiei locale, Stefan Ponea, dorea sa-l plaseze in conducerea Ministerului de Interne, iar pe sotia acestuia, in Parchetul General. La schimb, Elisabeta Ponea trebuia sa-l salveze de dosarul de incompatibilitate deschis de ANI. Unul din telefoane a fost dat chiar din cabinetul premierului Victor Ponta.
Cu toate acestea, la alegerile europarlamentare, de pe 25 mai, 51,2% dintre mehedintenii prezenti la vot au votat PSD.
Ilie Sarbu, urmarit penal in dosarul cu 320 de milioane euro prejudiciu
Pe zona Banatului, un alt maestru organizator are probleme. Ilie Sarbu, socrul candidatului Victor Ponta, este si el urmarit penal in dosarul retrocedarilor, cel cu prejudiciu de aproximativ 320 de milioane de euro. Acuzatiile sunt trafic de influenta si sprijinirea unui grup infractional organizat.
Sarbu este persoana la care a apelat Hrebenciuc, potrivit procurorilor, pentru a-i determina pe functionarii Regiei Padurilor sa execute miscarile dorite de grupul infractional organizat de Hrebenciuc - "punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare".
Cazul a readus in discutie si averea familiei de politicieni Victor Ponta - Daciana Sarbu - Ilie Sarbu, precum si posibilele surse ale acestei avutii.
Campania lui Victor Ponta l-a pierdut pe traseu si pe fostul purtatorul de cuvant, Dan Sova, amic al premierului, acuzat intr-un apendice al dosarului retrocedarilor. El se angajaza intr-o discutie cu Hrebenciuc sa mobilizeze PSD-ul pentru promovarea unei legi a amnistiei si gratierii, in schimbul sprijinului pentru preluarea sefiei partidului in epoca post-Ponta.
In ecuatia alegerilor, Dan Sova nu avea niciun rol semnificativ.
Liviu Dragnea, afectat de referendum
Chiar daca nu a fost anihilat, Liviu Dragnea nu mai are eficienta si libertatea de actiunea de altadata, dupa ultimele evolutii din dosarul Referendumului.
In octombrie 2013, Livu Dragnea a fost trimis in judecata alaturi de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare, in dosarul de fraudare a referendumului din 2012 pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Cazul nu a avut prea mare efect asupra optiunii alegatorilor, dovada rezultatele PSD la scrutinele ce au urmat inceperii urmarii penale, parlamentarele din 2012 si alegerile din mai 2014 pentru PE.
Imaginea celor aproape 300 de martori (alegatori in numele carora au votat membri de partid) adusi cu autocarele la proces, este insa recenta si ar putea avea impact asupra mecanismului pregatit de social-democrati la acest scrutin.
2. ELENA UDREA
In dosarul Microsoft, in care mita a fost de aproximativ 20 de milioane de dolari, sunt acuzati de coruptie mai multi actuali sau fosti lideri PSD: Ecaterina Andronescu, Serban Mihailescu, Dan Nica, Alexandru Atanasiu, Mihai Tanasescu.
Mai sunt invinuite si patru persoane din opozitie: Daniel Funeriu (fost PDL), Valerian Vreme, Adriana Ticau, Gabriel Sandu.
Vulnerabilizata de milioanele spaguite de fostul sot
Problemele de imagine ale candidatei Elena Udrea nu vin atat de la echipa PMP, ci din viata sa personala. A primit cea mai grea lovitura chiar in campania electorala, prin arestarea fostului sau sot, Dorin Cocos, in dosarul Microsoft. Divortul s-a produs vara trecuta, dupa ce aparusera primele informatii referitoare la Microsoft, iar procurorii declansasera urmarirea penala in rem.
Omul de afaceri este acuzat de procurori ca a beneficiat de 9 milioane de dolari, parte din spaga totala data in dosar, pentru aranjarea legaturii dintre Gabriel Sandu (fost ministru al Comunicatiilor) si castigatorii unei licitatii pentru furnizarea de licente Microsoft.
Tot el a fost si cel ar fi stabilit schema de distribuire a sumelor - spaga transferate de la D.Con.Net catre Barringwood Investment Ltd, controlata de Dinu Pescariu, apropiat al omului de afaceri.
Pentru a ascunde provenienta banilor, Dorin Cocos a semnat cu Dinu Pescariu un contract de imprumu, ce a aparut si in declaratia de avere a Elenei Cocos.
Stenogramele aparute in presa, in plina campanie electorala, arata o discutie dintre Dorin Cocos si Dinu Pescariu in care fostul sot pomeneste de o anume “Elena”, care ar fi de acord cu falsificarea chitantelor menite sa ascunda spaga. Procurorii spun ca Dorin Cocos a antedatat si semnat cu 5 pixuri diferite 21 de chitante.
Audiata intr-un dosar al lui Pinalti
La inceputul lunii octombrie, Udrea a fost audiata la DNA, in calitate de martor, in dosarul unui apropiat al ei, primarul din Piatra - Neamt, Gheorghe Stefan. El este acuzat ca ar fi distribuit bani publici (luati inclusiv de la Ministerul Dezvoltarii, pe cand acesta era condus de Elena Udrea) catre firme partenere cu societatea Strong Montaj SA, controlata de primar.
Un alt apropiat care a urmat-o pe Udrea in PMP, Florin Popescu (foto), fost presedinte CJ Dambovita, este trimis in judecata pentru ca a mituit alegatorii cu pui grill. Acesta a fost ales deputat PDL in 2012. Puii in valoare de aproape 500.000 de lei au fost primiti ca spaga de la oameni de afaceri din judet.
Popescu, acum independent, este judecat in libertate, deoarece colegii din Camera Deputatilor au refuzat ridicarea imunitatii acestuia.
Potrivit informatiilor aparute pe surse in presa, marile probleme ale Elenei Udrea abia urmeaza sa apara. Este vorba despre dosarul EADS, in care ar figura si aceasta.
Udrea a negat orice amestec in afacerea ce sta sa explodeze cu argumentand ca nu avea cum sa joace un rol in dosar nefiind ministru in perioada cand s-a semnat contractul, iar ulterior nefiind la un minister legat de acest contract.
Elena Udrea uita insa ca nu toti invinuitii din Dosarul Microsoft, de exemplu, au avut functii publice - fostul sau sot, Dorin Cocos, este arestat preventiv, chiar daca n-a avut nicio implicare oficiala in aceasta afacere.
3. KLAUS IOHANNIS
O alianta cat un PSD
Klaus Iohannis intra in alegeri cu un mare semn de intrebare: a fost sau nu incompatibil? Termenul acordat la Inalta Curte de Casatie si Justitie in procesul cu ANI ar putea duce, ulterior unei eventuale victorii, la sesizarea CCR si la o permanenta tema de discutie pe perioada mandatului, chiar daca imunitatea de presedinte ar putea amana cinci ani aflarea raspunsului.
In viitorul PNL, format prin fuziunea cu PDL, numarul penalilor rivalizeaza cu cel din PSD.
Ultimul caz a aparut zilele trecute - seful organizatiei PDL Constanta, senatorul Gigi Chiru (foto), a luat, potrivit procurorilor, o mita de circa 1,5 milioane de euro pentru a favoriza niste investitori in parcuri eoliene.
Tot in echipa lui Klaus Iohannis se numara mai multi parlamentari PNL si PDL cu probleme penale vechi - Adrian Videanu si Varujan Vosganian sunt implicati in dosarul gazelor ieftine pentru Niculae, chiar daca ultimul a fost aparat de imunitatea parlamentara. Anul trecut, Senatul a respins cererea DIICOT pentru inceperea urmaririi penale impotriva acestuia.
Tudor Chiuariu (PNL), condamnat definitiv la trei ani si jumatate de inchisoare cu suspendare in dosarul Posta Romana, inca voteaza legile acestei tari.
PNL a fost zguduit anul acesta de dosarul ASF - Carpatica, in care Radu Rusanu, vechi membru PNL, a fost arestat preventiv o perioada pentru ilegalitatile facute cat timp a condus Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Alt lider liberal, Victor Paul Dobre, se bucura de imunitate, desi DNA a cerut Camerei Deputatilor a cerut urmarirea sa penala in dosarului referendumului din 2012 pentru suspendarea presedintelui.
De asemenea, deputatul PNL Dorinel Ursărescu este acuzat de procurorii anticoruptie ca a protejat o retea de evzionisti implicata in afaceri cu combustibili.
Deputatii PDL Alin Popoviciu si Cornel Samartinean sunt si ei urmariti penal pentru abuz in serviciu, conflict de interese si instigare la abuz în serviciu, intr-un dosar de coruptie legat de spatiile comerciale din Aeroportul Internaţional Timisoara
.
4. TARICEANU - partid mic, dosare pe masura
Unul dintre principalii actori ai dosarului ASF - Carpatica este fostul ministru liberal al Finantelor Daniel Chitoiu. Acesta si cu Radu Rusanu ar fi elaborat o OUG astfel incat sa intre la conducerea ASF doar persoanele agreate de ei. Amandoi sunt acuzati de organizare de grup infractional, insa Daniel Chitoiu a fost protejat de colegii sai din Camera Deputatilor si a scapat de urmarirea penala.
Este acuzata si sotia sa, Laura Chitoiu, fost sef al Directiei Avizari din cadrul ASF, implicata si ea in masinatiunile celor doi.
Tot in partidul lui Calin Popescu Tariceanu se afla si Ovidiu Silaghi, cel care a fugit anul trecut de mana DNA devenind europarlamentar, iar apoi a revenit in Camera Deputatilor.
Actual vicepresedinte al Partidului Liberal Reformator (PLR) si deputat, Ovidiu Silaghi este acuzat ca a primit de la Nelu Iordache, patronul Romstrade si unul dintre fostii regi ai asfaltului, aproximativ 200.000 de euro, pe cand era ministru al Transporturilor. In schimbul banilor trebuia sa-i asigure lui Iordache decontarea lucrurarilor, chiar daca acestea nu erau efectuate.