Recensământul penalilor lasă partidele fără candidați

Mariana Bechir 07.07.2015

De același autor

Acțiunile tot mai dure ale DNA au scos din jocul viitoarelor alegeri baroni locali - primari și șefi de consilii județene -, parlamentari și miniștri, directori de deconcentrate, dar și finanțatori generoși. S-au tăiat surse de sponsorizare și s-au destructurat mecanisme ce au funcționat nestingherite peste două decenii.

 

Degringolada din PSD este totală. Partidul, cu liderul penal exilat la Istanbul, nu este capabil să acopere găurile de personal produse de DNA în circumscripții și nici să ridice moralul membrilor traumatizați de fiecare Breaking News cu anticorupție. Nici PNL nu se simte prea bine, tot mai mulți lideri cu greutate căzând în plasa DNA.

În momentul de față, 23 de preşedinţi de consilii judeţene au probleme penale: 15 de la PSD, 7 de la PNL şi unul de la UDMR. În ceea ce privește primarii, sunt cercetați, trimiși în judecată sau condamnați, în ultimii doi ani, peste o sută de edili, mulți din orașe mari. Numai într-unul dintre dosarele lui Constantin Nicolescu, de exemplu, au fost puși sub urmărire penală, în 2014, 43 de primari din județul Argeș.

Dintre cei 555 de senatori și deputați aleși în 2012, 78 sunt cercetați, trimiși în judecată sau condamnați. În afara lor mai există o listă cu 145 de actuali și foști deputați cercetați de ANI pentru conflict de interese.

 

PSD, balaurul descăpățânat de lideri

Jurământ în cătușe
În 2012, primarul de la Jilava, Adrian Mladin - PNL, și cel de la Măgurele, Dumitru Ruse - PSD, erau aduși sub escortă pentru a depune jurământul în aplauzele entuziaste ale celor care i-au ales. Ruse a fost condamnat definitiv la trei ani cu suspendare, iar Mladin la șapte ani cu executare. Ambii au fost acuzați de fapte de corupție comise din funcția de edili.

Cei mai debusolați sunt social-democrații, rămași fără o serie de lideri cu rol decisiv în alegeri și fără potențiali candidați la locale și parlamentare. Mai grav, însuși Victor Ponta, premierul și șeful PSD, este urmărit penal, așa încât nimeni nu mai știe dacă acesta va supraviețui politic până anul viitor și nici care va fi echipa de conducere de la centru.

Consiliul Național din martie a statuat ca toți cei cu probleme penale să fie trași pe linie moartă și însuși Ponta se erija în mare reformator, spunând că vrea ca „anul viitor să fim primul partid care a înțeles și s-a reformat“. Marea operațiune de reșapare a social-democraților a fost pusă în cui în momentul în care procurorii s-au apropiat de Dan Șova și, mai apoi, de Victor Ponta.

Este prima dată în istoria sa când PSD rămâne fără un lider care să tragă partidul în sus la alegeri. Ba mai rău, sondajele de opinie îl dau pe Ponta în pierdere accelerată de încredere, mult sub scorul partidului, guvernul ajungând la rândul sau la doar 20% percepție pozitivă. Problema e că PSD se confruntă, din cauza corupției și a acțiunilor DNA, cu un vid de leadership. În afară de Ponta, singura figură cu largă susținere în rândul membrilor PSD și cunoscut electoratului tradițional al partidului era Liviu Dragnea, condamnat însă cu suspendare în prima instanță. Nu doar Dragnea a fost scos din teren, ci și Viorel Hrebenciuc, combinatorul (trimis în judecată în dosarul retrocedării pădurilor).

 

Cu baronii decimați și alimentarea tăiată

 

Tragedia cea mare se consumă însă în teritoriu, unde au dispărut mulți dintre baronii care știau cum să colecteze bani și voturi, să mobilizeze marea armată PSD, dar și electoratul. În Constanța, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu sunt irepetabili, atât în ceea ce privește procentele aduse PSD, cât și numărul de dosare penale.

La Argeș, organizația este paralizată încă, după condamnarea definitivă a fostului președinte CJ Constantin Nicolescu, o legendă în istoria PSD, și trimiterea în judecată a primarului de Pitești, Tudor Pendiuc. Nicolescu a primit șapte ani și opt luni într-un dosar cu fonduri PHARE în valoare de 900.000 de euro.

La Prahova a picat întregul clan Cosma, în frunte cu Mircea Cosma, un alt baron eternizat în fruntea CJ. Dar nu ei sunt cea mai mare pierdere înregistrată de PSD în acest dosar - în care mai apare și cumnatul lui Ponta, Iulian Herțanu -, ci dispariția uneia dintre cele mai importante surse de bani pentru partid. Chiar scoase de sub sechestru, firmele lui Sebastian Ghiță nu vor mai putea vira fonduri pentru alegerile de la anul. Fonduri care veneau din comisioanele luate pentru proiectele pe bani publici date în județ, spun procurorii DNA. Iar dacă informațiile pe surse se adeveresc, acesta este și dosarul care-i va aduce premierului o nouă urmărire penală.

În Mehedinți, Adrian Duicu a fost trimis în judecată anul trecut pentru trafic de influență și dare de mită, dar până la condamnare și-a pierdut postul din cauza incompatibilității. Pe deasupra, fiica sa cea mare, Adina, a fost prinsă săptămâna trecută în timp ce copia la ultima probă a bacalaureatului. Exclus să mai candideze, chiar dacă nu va fi condamnat până la alegeri.

Oltul, un alt județ unde PSD avea asigurate victorii decisive, este pierdut pe mâna lui Darius Vâlcov, ministrul de Finanțe ce dorea să deschidă o galerie de artă cu tablourile cumpărate din mită. În schema acestuia a picat toată conducerea organizației locale, inclusiv primarul Minel Prina, care mai avea oricum o condamnare cu suspendare.

Nici pentru Gheorghe Nichita, primarul din Iași, nu există un înlocuitor de aceeași greutate, iar acestuia îi va fi imposibil să mai aducă voturi după ce a ajuns de râsul urbei fiindcă a pus Poliția Locală să-i supravegheze iubita infidelă.

Lucrurile stau asemănător în multe alte județe considerate fiefuri tradiționale ale PSD.

Penalii vs. justiție
Cu acest val de politicieni ajunși în fața procurorilor și a judecătorilor, nu este de mirare că parlamentarii au forțat de mai multe ori modifcarea codurilor penale. Au încercat scoaterea aleșilor din categoria funcționarilor publici, așa cum este ea definită în Codul Penal, apoi s-au străduit să limiteze cât mai mult instrumentele de anchetă ale procurorilor.

Liberalii, loviți în plex de DNA

 

Situația este aproape similară la liberali. Cea mai grea lovitură le-a fost dată acestora de către președintele suspendat de la CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, liberal transferat la PSD pe ordonanța traseiștilor, anul trecut.

Până acum, au picat pe denunțurile acestuia fostul ministru Cristian David (mită de 500.000 de euro), George Scutaru – fost consilier al lui Klaus Iohannis, și Dan Motreanu - vicepreședinte al Camerei Deputaților.

George Scutaru, ajuns în proximitatea președintelui Iohannis și debarcat fără prea multe explicații exact înainte să fie luat pe sus de procurori, ar fi primit 170.000 de euro pentru finanțarea partidului. În același dosar, 250.000 de euro ar fi ajuns la Dan Motreanu, tot pentru campaniile PNL de acum opt ani.http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1320/desen_bechir.jpg

S-a retras forțat din viața politică și Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, cel care aducea voturi pentru PDL în Neamț. Acuzat în mai multe dosare, a trăit drama arestului preventiv în dosarul Microsoft, din care au fost scoase la suprafață cele mai mari mite pentru partide (PSD și PDL).

Sorin Frunzăverde, baronul de la Caraș Severin care a dominat județul indiferent sub ce flamură a luptat, tocmai a fost trimis în judecată pentru fapte din campania de la ultimele prezidențiale.

Liberalii au mai rămas și fără baronii de la Brașov - Aristotel Căncescu și primarul George Scripcaru –, dar și fără alți câțiva aleși din județe sau orașe importante, cum ar fi Horia Uioreanu, fost președinte CJ Cluj, și Cristian Adomniței, de la Iași. Încă nu există variante de înlocuire cu succes a acestora.

 

Bucureștiul, în pană de candidați

 

Nici situația din București nu este mai bună. Liderii PNL țintesc nu mai puțin de patru primării în Capitală, în condițiile în care cei doi edili pe care-i au acum nu vor mai candida. Andrei Chiliman, pus sub control judiciar, apare în dosarul de la Prahova, cu o parte din organizația Sectorului 1, iar Rareș Mănescu, primarul de la Sectorul 6, a decis să se retragă, știind că nu va mai fi ales după dezastrul pe care îl lasă în urmă.

Marian Vanghelie, primarul celui mai sărac sector al Capitalei, este în arest preventiv pentru că ar fi luat comision de 20% din contracte de 2 miliarde de lei derulate de Primărie cu diferite firme după 2007. Vanghelie este acuzat de 23 de infracțiuni: opt infracțiuni de abuz în serviciu, opt de luare de mită și șapte de spălare de bani. Deși plecat din PSD de câteva luni și intrat în conflict cu partidul și Ponta, edilul „almanahelor“ este greu de dezlipit de imaginea PSD, a cărui emblemă 100% a fost ani la rând.

Judecând după ceea ce se întâmplă la Primăria Capitalei, Sorin Oprescu se pare că va fi următorul pe lista procurorilor după ce trei dintre locotenenții săi au fost puși sub urmărire penală. E vorba de acuze grave de corupție, de șpăgi și comisione cu multe zerouri la fiecare contract semnat.

Pe de altă parte, este de așteptat că va surveni o schimbare de comportament și în rândul electoratului, indiferent cât de pauper sau credul ar fi. Este greu de conceput că vom asista la o repetare a scenelor tragicomice cu persoane transportate cu cătușe la mâini să-și preia mandatele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22