Tender, kapitalistul care ne readuce în realitate

Mariana Bechir 26.05.2015

De același autor

Dincolo de frustrarea celor atenți la scorul justiției, cazul Tender ar putea transforma în convingere speculația că serviciile fac jocurile în justiție, iar cei apropiați lor sunt intangibili.

 

În vara anului trecut, după condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în Dosarul ICA, regizorul Alexandru So­lo­mon era întrebat de jurnaliști dacă nu-l tentează realizarea unui epilog fericit la do­­cumentarul Kapitalism – rețeta noas­tră secretă.  La acel moment, trei dintre ac­to­rii (în sens sociologic) ai filmului – Voi­cu­lescu, Copos și Becali – își executau în în­chisoare pedepsele primite pentru par­te din­tre operațiunile ilegale prin care se îm­bo­gă­țiseră. Solomon a comentat nou­tățile îm­bucurătoare din justiție spunând că, la vremea realizării documentarului (2009), acest lucru ar fi fost considerat ficțiune.

 

Din august 2014, alți trei protagoniști apa­rent intangibili - Dan Diaconescu, George Pă­dure și Ioan Niculae – au fost con­dam­nați definitiv cu executare, iar Dinu Pa­triciu a decedat.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1314/Foto_1314/desen_bechir.jpg

În iunie anul acesta, la mai puțin de doi ani de când justiția a început să scrie hap­py end-ul documentarului lui Solomon, ca­zul Ovidiu Tender ne readuce cu pi­cioa­re­le în realitate.

 

Următorul termen al procesului RAFO–Ca­rom (cu un prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro) este 15 iunie. La o săp­tămână după termenul de 9 iunie, când faptele se vor prescrie și, teoretic, Ten­der va scăpa definitiv, în pofida pro­ba­bi­lității uriașe ca el să fie vinovat (în pri­ma instanță, omul de afaceri a fost con­damnat la 11 ani și 4 luni de închisoare).

 

Instituția prescripției este legată de fina­li­tatea ei - prevenția –, care devine inutilă după scurgerea unei perioade de timp, în­trucât  „infractorul asupra căruia a pla­nat tot timpul ameninţarea sancţiunii s-a putut îndrepta“, potrivit tuturor cărților de drept. Nu este însă cazul lui Tender - după cum o spun nenumărate articole de pre­să, precum și câteva alte dosare penale în care apare adiacent numele său -, care nu doar că nu s-a îndreptat, dar a făcut tot ce este posibil pentru ca justiția să nu ajungă la o decizie, precum în cazurile co­legilor săi de documentar.

 

Dosarul RAFO-Carom a fost trimis în ju­decată în anul 2005 și,  în timpul cer­ce­tă­rii, milionarul a evitat arestul, inter­nân­du-se de formă. Ulterior, a stat totuși 96 de zile după gratii, fiindcă procurorii au in­terceptat o convorbire în care juristul firmei sale aranja expertiza cu specialistul numit să o realizeze. Apărător i-a fost atunci nimeni altul decât deputatul-avo­cat Victor Ponta, acum premier, care a is­cat un adevărat circ la Curtea de Apel și a fost dat afară de judecători.

 

Recent, anchetele DNA au dezvăluit că Ten­der a continuat să obstrucționeze des­fă­șurarea procesului, iar doi procurori DIICOT au depus mărturie că Alina Bica, cea care a întocmit dosarul RAFO-Carom, a intervenit în favoarea omului de afaceri. De pe poziția sa de șef al DIICOT, Bica le-a cerut subordonaților să opereze în dosar astfel încât milionarul să scape de pe­deap­să. Tender însuși a recunoscut, se spune în motivarea ÎCCJ la decizia de arestare a Ali­nei Bica, că l-a angajat la o firmă a sa pe un consilier al acesteia, Florin Mi­hăi­lescu, și a vândut sub preț acțiunile de la UPRUC Făgăraș, la cererea șefei DIICOT.

 

Cu toate acestea, Tender nu este învinuit deocamdată pentru niciuna dintre in­ter­ven­țiile de mai sus, în pofida faptului că Bica a fost deja trimisă în judecată pen­tru abuzurile comise din funcția de șefă a DIICOT. Nu este valabil nici celălalt motiv al exis­tenței prescripției, potrivit căruia „re­­zo­nanţa socială a faptei a scăzut con­si­de­rabil“ în perioada scursă, respectiv 10 ani în cazul de față. Dimpotrivă, dacă Ovi­diu Ten­der va scăpa lu­na viitoare, cazul va avea un puternic efect negativ în so­cie­tate.

 

Dincolo de frustrarea celor atenți la scorul justiției, cazul Tender ar putea transforma în convingere speculația că serviciile fac jocurile în justiție, iar cei apropiați lor sunt intangibili.

 

„Adjunctul șefului SRI, Florian Coldea, mi-a cerut în 2013 ca, din rațiuni de se­cu­ritate națională, Tender să nu facă în­chisoare“, acuza Alina Bica, justificând astfel intervențiile ilegale din derularea dosarului RAFO-Carom.

 

Tender a gravitat mereu în cercurile ser­viciilor, a fost prieten al câtorva dintre șe­fii acestora și s-a speculat că extinderea afacerilor sale în Africa ar fi fost de fapt un ordin primit de la șefii cu epoleți.

 

Mai mult, Tender a scăpat miraculos, de curând,  de un complet de judecată (care a fost recuzat la cererea avocaţilor săi) ce o avea în componență pe intransigenta Camelia Bogdan, judecatoarea care l-a con­damnat pe Voiculescu la 10 ani de în­chisoare, precum și de sechestrul extins ce i se pusese pe avere.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22