Alegerile locale ca obligatie de partid

Marilena Stancu 16.04.2008

De același autor

Vasile Blaga, Cristian Diaconescu si Ludovic Orban sunt in acest moment actorii cu cel mai complex rol in filmul alegerilor locale pentru Bucuresti. Ei au cel putin doua lucruri in comun: au fost sau sunt ministri si sunt desemnati de partidele lor politice sa cucereasca Primaria Capitalei. Si toti trei sustin ca vor reusi sa ajunga primar, scotandu-si in evidenta competentele si abilitatile: Blaga invoca experienta sa in administratie ca ministru, Diaconescu - sprijinul pe care-l asteapta de la Marian Vanghelie, devenit specialistul PSD in administratie, iar Orban - dorinta nedisimulata de a ajunge primar la Capitala inca din 2004. De altfel, Ludovic Orban pare sa fie singurul credibil din acest punct de vedere. Candidatul PD-L, mai degraba vrand sa spulbere zvonurile decat sa convinga electoratul, rostea de la tribuna Salii Palatului, cu pumnul strans si printre dinti: "Vreau sa ajung primar! Si voi ajunge!", iar candidatul PSD nu a incercat nici macar sa-si convinga colegii, daramite electoratul, ca singurul lucru pe care si-l doreste cu adevarat in urmatoarele 45 de zile este sa se bata pentru Bucuresti. Dar o va face, asa cum va face si Blaga sau cum a facut-o si Liviu Negoita, in 2004, desi nu a ascuns niciodata ca nu vrea sa fie primar. Liviu Negoita a castigat alegerile insa si, spun locuitorii din Sectorul 3, a condus bine si eficient. Este ceea ce a simtit si partidul si a incercat sa fructifice: candidatura lui Vasile Blaga a fost anuntata la iarba verde, intr-un parc din Sectorul 3, cu Liviu Negoita pe post de maestru de ceremonii. "Tandemul Vasile Blaga - Liviu Negoita este asul din mâneca al PD-L. PD-L are nevoie ca de aer de victoria la alegerile locale", a spus recent presedintele Emil Boc si nu avem niciun motiv sa nu-l credem.

In tabara liberalilor, campania electorala este in plina desfasurare, fara o lansare somptuoasa a candidatilor pentru Bucuresti si fara ca startul legal sa fie dat, iar Ludovic Orban nu se sfieste sa incalce regulile legale si sa participe la actiuni electorale, chiar si in licee. Are un grup de sustinere entuziast, tineri imbracati in tricouri galbene, care nu se dau in laturi de a face curat in gradinitele din fata blocurilor, mai ales sambata si duminica.

In tot acest timp, energia PSD s-a consumat in interiorul partidului. Marian Vanghelie si Sorin Oprescu, doua persoane care chiar isi doresc sa intre in cursa pentru Bucuresti, au fost lasate de o parte dupa trei saptamani de discutii. Dupa ce declara ferm ca "in afara de Marian Vanghelie nu va pot da niciun nume", primarul de la Sectorul 5 a recitat alte versuri: "Cristian Diaconescu a fost propunerea mea pentru Primaria Capitalei,", explicand apoi cum va face tandem cu Cristian Diaconescu, "el cu electoratul lui, eu cu electoratul meu". Mai mult, Marian Vanghelie lanseaza acum si alte nume demne sa formeze echipa PSD de cucerire a Capitalei: Titus Corlatean la Sectorul 1, Victor Ponta la Sectorul 3 si Serban Nicolae la Sectorul 6.

Desemnarea candidatilor pentru primariile de sector cu un pas in urma anuntarii candidatului pentru Primaria Generala a fost modalitatea aleasa de toate partidele intrate pana acum in cursa. Mesajul lor nu s-a mai concentrat atat de mult pe ideea de echipa, de "familie", cum a fost in 2004, ci, atenti la posibilii contracandidati, s-au grabit sa anunte ca au un candidat la Primaria Generala si sa-i laude competentele. O alta caracteristica a alegerilor locale din acest an pare sa fie migratia parlamentarilor si a ministrilor catre primarii si consilii judetene. Fostul secretar general al guvernului Ilie Bolojan a plecat din functie ca sa candideze la Primaria Oradea. La fel, Radu Berceanu, paraseste Senatul pentru a-si face campania electorala pentru presedintia Consiliului Judetean Dolj, iar ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, intra in concediu de odihna ca sa munceasca pentru a ajunge primar la Iasi. Sunt doar cateva exemple, dar le regasim in toate partidele politice, mai mult decat in anii trecuti. La o prima analiza, ar putea exista doua explicatii: ori partidele politice au ales sa arunce in cursa persoane cu o vizibilitate deja construita, datorata functiei ocupate pana acum, ori, pur si simplu, posturile din administratie devin mult mai atragatoare dupa integrarea in Uniunea Europeana. Mai este insa ceva: confruntarea din toamna la alegerile parlamentare se va duce dupa un nou sistem de vot, iar alegerile locale de acum ar putea reprezenta doar o incalzire.

Cat despre program politic si prioritati ale mandatului, inca nu s-au auzit declaratii concrete. Doar PD-L a anuntat in graba ca vrea un "decalog", un set de zece principii pe care toti candidatii sai la locale sa le urmeze pentru a ajunge la "o administratie publica profesionista si o fiscalitate redusa". Toti promit insa ca dezbaterile vor fi pe proiecte si programe. Electoratului nu-i ramane decat sa astepte aceste dezbateri, in speranta ca nu va ajunge sa-l parafrazeze pe Sorin Oprescu (care, scos din cursa fiind, declara cu amaraciune: "N-am decât o întrebare: de ce nu trebuie sa candidez eu?") si sa se intrebe retoric "de ce trebuie sa-i alegem pe ei?". Si, asa cum continua cu obida Sorin Oprescu, "cred ca întrebarea mea e de bun-simt".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22