PSD si PRM pastreaza guvernul in functie

Marilena Stancu 15.06.2007

De același autor

O sedinta fara surprize in parlament la dezbaterea motiunii de cenzura initiate de Partidul Democrat si de membrii PLD. Partidele politice isi facusera deja publice intentiile de vot - PNL voteaza impotriva, PSD se abtine, PRM iese din sala, UDMR nu sustine motiunea, PC lasa la latitudinea membrilor de partid -, iar o simpla operatie de adunare reducea la zero sansele motiunii de cenzura. Motiunea trecuse deja prin momente dificile inca de la inregistrarea ei la parlament - unele penibile (dubla semnatura a senatorului PLD Gheorghe Flutur, aparuta dintr-o greseala de secretariat), altele neprevazute (retragerea unei semnaturi).

Dincolo de criticile aduse Cabinetului Tariceanu II care trec in revista greselile abia numitilor ministri ai Justitiei, Agriculturii sau Educatiei, motiunea PD a urmarit in fapt o clarificare a scenei politice, mai exact o fortare a PSD si PNL sa recunoasca public o colaborare pentru functionarea guvernului.

 "Este imperios necesar in acest moment sa realizam o demarcatie fara echivoc a liniei frontului: cine este la putere si cine este in opozitie " - scriau reprezentantii PD in textul motiunii de cenzura, accentuand nefirescul situatiei actuale, in care guvernul este sustinut de numai 20% dintre parlamentari, in timp ce 80% se revendica a face parte din opozitie. "Un guvern de 20% poate asigura o misiune punctuala, pe o perioada scurta de timp, dar nu o administrare eficienta a tarii pentru un termen de doi ani. (...) România are nevoie acum de un guvern stabil, profesionist, cu o majoritate parlamentara asumata in mod transparent. Partidele politice trebuie sa decida: fie isi asuma guvernarea, fie accepta organizarea alegerilor anticipate", continuau initiatorii. Scrisa negru pe alb, ideea ca ar putea fi organizate alegeri anticipate intr-un moment in care sondajele de opinie oglindesc o situatie deloc confortabila pentru PSD, PNL si PRM pare sa fi fost suficienta pentru ca motiunea PD-PLD sa fie respinsa aproape inainte de a fi depusa.

 "Sunt intristat si chiar rusinat din cauza motivelor care ne-au adus aici", si-a inceput premierul Calin Popescu Tariceanu discursul de raspuns la motiune si a continuat tintit catre Cotroceni, vorbind despre un presedinte "demolator", care nu respecta decizia poporului. Acelasi popor, care votase cu doar cateva saptamani inainte pentru mentinerea presedintelui, a fost invocat neostenit de premierul Calin Popescu Tariceanu, care a sustinut chiar ca a venit in parlament nu ca sa apere guvernul, ci "ca sa servesc poporul roman". Premierul s-a declarat de cateva ori "rusinat" - cuvant devenit un laitmotiv al discursului sau - fie de criticile din motiune, fie de actiuni ale presedintelui Traian Basescu si o singura data mandru. "Sunt mandru de acest guvern si sunt optimist in legatura cu ceea ce vom realiza in viitor. Haideti sa muncim impreuna", a spus spre finalul interventiei sale premierul Calin Popescu Tariceanu. In discursul sau, premierul nu a facut nici o referire la sustinerea politica de care se bucura Cabinetul sau si nici la discutiile purtate timp de o saptamana pentru a-si asigura mentinerea la guvernare.

PSD si-a exprimat punctul de vedere prin vocea vicepresedintelui Victor Ponta, care a anuntat ca parlamentarii PSD nu vor participa la vot. "PSD nu are nici un fel de datorie si obligatie nici fata de PNL, nici fata de PD", a incheiat Victor Ponta interventia sa, sintetizand parca esecul negocierilor de pana atunci ale PSD cu PNL. Presedintele PSD, Mircea Geoana, explicase anterior, intr-o declaratie de presa, ca "Guvernul Tariceanu va pleca cand va exista un minimum de consens intre presedinte si partide si cand va avea cine sa vina in loc". Potrivit informatiilor aparute in presa centrala, PSD s-a dus la negocierile cu PNL, si se pare si la intalnirea de la Cotroceni, cu solicitarea ca Mircea Geoana sa conduca noul guvern si sa primeasca si alte cateva portofolii, pana la sapte, conform unor surse din partid. Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a spus la sfarsitul saptamanii trecute ca liberalii ar putea avea o noua runda de intâlniri cu PSD, dar ca nu se pune problema unor negocieri politice propriu-zise. In tot acest timp, in PSD pare sa recastige teren curentul care sustine mentinerea partidului in opozitie, cel putin pana la alegerile europarlamentare, astfel incat PSD a si anuntat ca nu va mai depune propria motiune de cenzura la adresa guvernului Tariceanu.

Pozitia PNL fata de motiunea de cenzura a fost initial exprimata in parlament de liderul grupului de la Senat, Puiu Hasotti, intr-un discurs care s-a dorit a fi incisiv la adresa fostilor parteneri de guvernare - PD - si a fostilor colegi - acum la PLD -, dar fara consistenta si savoarea discursurilor altor liberali, precum Crin Antonescu. "Motiunea este un potop de cuvinte peste un pustiu de idei", a spus Puiu Hasotti anuntand votul negativ al liberalilor. Dupa cateva minute, insusi Crin Antonescu prelua stafeta: "nici o motiune de pana acum nu a fost mai penibila decat cea de acum", a inceput vicepresedintele PNL, care le-a spus initiatorilor motiunii ca au ajuns intr-o "dependenta absoluta de Traian Basescu" care ii degradeaza. Crin Antonescu a transmis insa si un dublu mesaj catre PD si PSD: "in raporturile dintre PNL si PSD lucrurile sunt clare, nu exista protocoale secrete cu PSD... Realitatea este ca PNL nu are o intelegere cu PSD, pentru ca are un angajament fata de electorat inca din 2004" si ca "intre copiii naturali ai lui Ion Iliescu si bastarzii lui Ion Iliescu, ii prefer pe cei naturali".

PRM a adoptat aceeasi pozitie ca si PSD: prezenta in sala, dar nu si la vot. "Nu am votat investitura acestui guvern. Dar, in acelasi timp, demnitatea noastra nu ne permite sa votam aceasta motiune de cenzura la comanda presedintelui Traian Basescu", a fost concluzia exprimata de vicepresedintele Lucian Bolcas. Desi nu avea legatura cu motiunea de cenzura, reprezentantul PRM a tinut sa-si exprime inca o data opozitia fata de Legea lustratiei. UDMR a avut un discurs mai degraba conciliant, lansat de deputatul-ministru László Bórbely, care a laudat, dar si criticat pe alocuri activitatea guvernului si le-a cerut parlamentarilor sa depaseasca acest moment mai tensionat, "sa mergem mai departe", iar Partidul Conservator a anuntat in plen ca va vota impotriva motiunii, desi, cu cateva minute inaintea inceperii dezbaterilor, parlamentarilor PC li se spusese sa voteze fiecare cum crede de cuviinta.

Cezar Preda, Radu Berceanu si Vasile Blaga au sustinut motiunea de cenzura, cel din urma declarand ca la nivel local, la prefecturi, PSD detine puterea. "Neasumarea unei majoritati in parlament naste monstri", si-a incheiat Vasile Blaga discursul, amintind de trei initiative legislative adoptate de comisii parlamentare care impovareaza bugetul cu 250 de miliarde de lei.

Motiunea a fost respinsa cu 115 voturi pentru, 112 voturi impotriva. 153 de parlamentari nu au votat. Ca sa fie adoptata, avea nevoie de 234 de voturi pentru. PSD si PRM au ales varianta abtinerii de la vot, in speranta ca astfel nu vor putea fi catalogate ca sustinatori ai guvernului Tariceanu II. Dar nici nu au vrut sa voteze impotriva si sa deschida usa alegerilor anticipate atat de nedorite. Atitudinea lor lasa in schimb cale libera unor noi runde de negocieri pentru sustinerea guvernului. Iar premierului Calin Popescu Tariceanu i se va aduce mereu aminte ca a ramas in functie datorita abtinerilor din partea PSD si PRM.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22