Nostra culpa

Marina Dumitrescu 04.11.2014

De același autor

Cazul Gh. Ursu s-a sprijinit 25 de ani pe umerii lui Andrei Ursu, fără îndeajunsă solidaritate a conștiințelor. Segmentul dramatic pe care îl străbate conține o importantă doză de simbol, pe care suntem, cu toții, datori să o punem corect în valoare.

Dureros, dar adevărat. În ziua de 29 oc­tombrie, conferința de presă a domnului Andrei Ursu, de la GDS, organizată în cea de-a noua zi după intrarea sa în greva foa­mei (deci în condiții de no­uă ori mai grele decât în momentul când își anunța gestul disperat), nu a fost nici măcar menționată, în prime time news, la vre­u­nul dintre posturile TV na­ționale. Câteva zile au fost suficiente, pentru a dilua in­teresul (și așa limitat) fa­ță de ansamblul pro­ble­me­lor pe care le ridică bi­lan­țul celor aproape 30 de ani de la asa­si­narea opozantului Gh. Ursu de către Se­cu­ritatea ceaușistă și a celor aproape 25, de când fiul acestuia luptă împotriva mu­șa­ma­lizării cazului. Dezamăgitoare este și constatarea că, în perioada scursă din mo­mentul declanșării formei de protest ex­tre­me, nici în audiovizual, nici în presa scri­să reacțiile nu au depășit un anumit for­mat de nișă. Ca și cum s-ar subînțelege că subiectul e tabu. Vorbim despre el, dar nu prea insistent și evitând... punctul ne­vralgic. Sotto-voce, între noi, cei care în­țelegem.

Andrei Ursu în cea de-a noua zi de greva foamei, la sediul Grupului pentru Dialog Social, pe 29 octombrie

O trecere în revistă a relatărilor privind actualul moment critic al „epopeei“ Gh. Ursu poate fi concludentă. În mod vizibil, predominantă se dovedește abordarea pur factuală. Intrarea în greva foamei și scri­soarea deschisă adresată de Andrei Ursu au­torităților au reprezentat, pentru ma­jo­ritatea canalelor media, o știre, între atâ­tea altele, prilejuind, în cel mai bun caz, o laconică rememorare a evenimentelor. Fă­ră imagini, fără interviuri luate celui în cau­ză, fără a se apela la opinii avizate din domeniul istoriei recente, care să ana­li­zeze fondul problemei. „Semnalul de alar­mă“ al domnului Andrei Pleșu din ziarul Adevărul reprezintă, din acest punct de vedere, o excepție, drept pentru care multă lume s-a agățat de ea, invocând-o re­curent. Partea de co­men­ta­riu și dezbatere, absentă practic din prima linie a frontului mediatic, s-a re­s­trâns (ca și în alte situații similare) în zona exclusivă a publicațiilor culturale sau ale societății civile, între pereții primitori ai GDS, sau pe site-uri elitiste precum Contributors.ro sau LaPunkt.ro - platforme unde s-au consemnat, într-adevăr, lucruri esențiale. Așa cum face, bunăoară, în 29 octombrie, pe Contributors, Marius Stan, scriind: „În cele din urmă, îmi exprim speranța că nu ne-am pierdut cu totul conștiința, prin acest hățiș de relativizări morale și complicități cu care ne-au cadorisit ul­timii 25 de ani de război cu propriile noastre stafii. Andrei Ursu își sacrifică via­ța, timpul, energia, nu doar pentru ta­tăl său, ci și pentru noi toți“. Sau, așa cum procedează Vladimir Tismăneanu, în aceeași zi, pe LaPunkt, când afirmă: „Mi­za o reprezintă realitatea însăși a sta­tu­lui de drept și a respectului pentru drep­turile omului. Ne confruntăm în chip cins­tit cu trecutul totalitar ori mergem mai departe pe calea amneziei? Uciderea lui Gh. Ursu de către Securitatea lui Ceau­șescu reprezintă o probă irefutabilă că regimul comunist a fost criminal pe întreg parcursul existenței sale“.

Cu toată admirația pentru asemenea ana­lize mature, trebuie să admitem că nu e destul. Cazul Gh. Ursu și stadiul cul­mi­nant pe care l-a atins, după 30 de ani, nu îl privește doar pe fiul său. Faptul că unul dintre puținii opozanți „fără plasă“ ai re­gimului Ceaușescu a sfârșit astfel oglin­dește de fapt funcționarea constantă a unui sistem bazat pe teroare, intimidare și/sau anihilare. Astfel încât ne putem fi­resc întreba ce s-ar fi întâmplat dacă fos­tul deținut politic nu ar fi avut un fiu care să mențină vie memoria sacrificiului său. Nu cumva ar fi căzut pradă uitării? Iar în al­te situații, comparabile din perspectiva drep­turilor omului (Valea Jiului ’77, Bra­șov ’87, Vasile Paraschiv), nu cumva acest lucru s-a și întâmplat? E limpede că, într-un asemenea context tulbure, există o ie­rar­hie a responsabilităților care nu poate fi ig­norată. Atât pentru a face dreptate, ju­ridic vorbind, cât și pentru a (re)genera o grilă morală elementară, destinată copiilor noștri. Pe lângă justiție și voința politică, ca motoare ale democrației, în ordinea im­pactului, rolul major îl are, evident, pre­sa. Mai precis, jurnalistul independent - ca persoană conștientă de misiunea ei. Se­nior-editorii marilor posturi TV sau re­dac­ții de ziar ar trebui să fie adevărații stă­pâni ai actului mediatic formator de opi­nie, și nu părtași la conivențe oculte. Vital este apoi rolul instituțiilor abilitate (și plă­tite) să pagineze cât mai coerent trecutul recent (IICCMER, INST, CNSAS), prin stra­tegii consecvente, lucrări științifice care să nu circule doar confidențial și vocea personalităților care le conduc. Nicidecum prin lovituri de teatru sau dezvăluiri trun­chiate, așa cum se întâmplă adesea. Nu în ultimul rând, de la istoricii profesioniști așteptăm cele mai competente lămuriri și în­drumări, privind integralitatea re­gi­mu­lui comunist.

Cazul Gh. Ursu s-a sprijinit 25 de ani pe umerii lui Andrei, fără îndeajunsă so­li­daritate a conștiințelor. Vreau să cred că opțiunea radicală la care a ajuns, după în­delunga sa luptă cu sistemul reminiscent, nu exprimă deznădejde, ci perseverență în căutarea adevărului. Segmentul dra­ma­tic pe care îl străbate conține o importantă doză de simbol, pe care suntem, cu toții, datori să o punem corect în valoare. //

CITIȚI ȘI

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22