De același autor
Cu câteva luni înainte de alegeri, aflăm dintr-un sondaj IRES că românii sunt dezamăgiţi şi sastisiţi de toate partidele, stări duse până la stadiul la care, mâine, ar fi dispuşi să renunţe la democraţie. Şi, deşi teoretic sunt deschişi spre un partid nou, de fapt, sunt total ignoranţi. Aşa că merg, şi la viitoarele alegeri, pe mâna unuia dintre partidele pe care s-au mobilizat cu sutele de mii să-l alunge de la putere. Ceva pare că nu se leagă.
Cu patru luni înaintea alegerilor locale (care nu se ştie încă dacă vor fi într-un tur – favorizând astfel PSD, care are cei mai mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene în funcţie şi care, la o eventuală candidatură, ar câştiga mai uşor decât un actor politic nou – sau în două tururi), în care confruntarea se va da practic între PSD şi PNL, IRES lansează un sondaj de opinie ale cărui idei principale buimăcesc.
Principala idee desprinsă din sondajul Partidele politice din România – percepţii şi reprezentări este neîncrederea, ca dominantă atitudinală a românilor faţă de partide. Atât de scăzută, încât mai mult de jumătate ar prefera PCR în locul lor. La întrebarea Ce părere aveţi despre partidele din România?, aproximativ 75% au răspuns că au o părere proastă și foarte proastă. Și, în timp ce 9 din 10 respondenți afirmă că acestea ar trebui să le reprezinte interesele, doar 6% sunt de părere că formațiunile politice actuale îndeplinesc acest criteriu.
O idee care vine să o întărească pe prima e că „partidele sunt asociate, aproape în exclusivitate, cu termeni negativi“. Întrebați fiind care e primul cuvânt care le vine în minte când se gândesc la partidele politice, cuvintele hoți, furt, escroc au fost indicate de către cei mai mulți dintre ei, adică de 12%, fiind urmate de corupție, mită, egoism, interes propriu, dezgust, scârbă, dezastru.
O tușă groasă pe acest tablou în culori gri îl dă răspunsul la întrebarea – căreia nu îi găsești sensul aducerii în context – Cum credeți că a fost PCR în raport cu partidele actuale?. Mai mult de jumătate, 52% dintre respondenți, îl cataloghează ca fiind mai bun. Cu alte cuvinte, dacă mâine PCR ar fi pe lista electorală, majoritatea românilor ar fi dispuși să renunțe la partidele democratice în favoarea celui care a închis România într-un regim totalitar timp de aproape jumătate de veac. Inserarea într-un sondaj de opinie, în an electoral, a acestei teme este neinspirată. Sau s-a avut în vedere o tatonare a terenului pentru a vedea cum ar fi primită, în viitor, intrarea în scenă, în rol mesianic, a unui nou partid. Poate, de sorginte socialistă, populist, demagogic, întemeiat pe euroscepticism şi antiamericanism.
O altă idee a sondajului IRES este că 41% dintre respondenţi se declară dispuși să voteze un nou partid, dar 38% sunt convinși că partidele noi nu vor avea nicio șansă în fața celor tradiționale. Iar când vine vorba să nominalizeze un partid nou, 77% nu știu să indice vreunul. Ceea ce înseamnă că probabilitatea de a vota un astfel de partid scade spre zero.
Tot din sondajul IRES se desprinde faptul că, în ciuda acestei crize traversate de partidele veterane, PSD e în topul preferinţelor. Acesta e văzut ca fiind cel mai bun partid de către 30% dintre respondenți (urmat, la distanţă, de PNL, cu 17%, apoi de ALDE, MP, UDMR, PRM și UNPR, sub 5%) şi cel care reprezintă cel mai bine interesele cetăţenilor, de către 35% dintre cei chestionați (urmat fiind de PNL – 17%, apoi de ALDE, MP, UNPR şi UDMR, sub 5%).
O poziționare greu de înţeles, dacă luăm în calcul câteva aspecte: 1) Recentul val masiv de proteste inițiat pe rețelele de socializare, continuat în stradă – unde zeci de mii de oameni au cerut, în noiembrie 2015, înlăturarea guvernului social-democrat – și finalizat prin căderea Cabinetului Ponta. 2) Implicarea într-un şir de acţiuni premeditate ce au avut ca scop major fuga de justiţie, încălecarea acesteia şi protejarea marilor corupţi. 3) Probleme cu legea la vârful partidului. Punerea sub acuzare, pentru fapte de corupție, a președintelui PSD, Victor Ponta, a liderului onorific, Ion Iliescu, pentru infracţiuni împotriva umanităţii. Condamnarea definitivă a secretarului general, Marian Neacșu, într-un dosar de corupție și condamnarea în primă instanță a actualului președinte, Liviu Dragnea, pentru fraudă la referendumul din 2012. 4) Trimiterea în judecată și condamnarea, pentru acte de corupție, a numeroși președinți de consilii județene, primari, parlamentari, miniştri.
Ce concluzie finală se poate trage din acest studiu al IRES, institutul înfiinţat de Vasile Dâncu, fost membru PSD, actual ministru al Dezvoltării şi Administraţiei? Fie că suntem pe punctul de a constata eşecul democraţiei – totuşi, la cum s-au mişcat lucrurile în ultimul an, atât pe reţelele de socializare, cât şi în stradă, nu s-ar spune. Fie că se speră ca unele informaţii din acest sondaj să influenţeze realitatea, prin demobilizarea electoratului de dreapta, aşteptându-se ca PSD să confirme la urne ceea ce se spune în sondaj. Şi să-şi impună cât mai mulţi primari, chiar și cu 30% sau mai puţin din voturi.
Comentarii 7
Ion - 03-04-2016
DEMOCRATIE E : nu - o implementează Constitutia,Legislativul,Justitia ; n-au ștecherul in PRIZĂ !!
RăspundeVicentio B. - 03-03-2016
@Marius Nicolescu. Cu reala simpatie ptr. gandurile Dvs. va transmit: 1. "Tinerii" la care Dvs. faceti referire, reprezinta un fel de "GENERIC" , deoarece in aceasta, sa spunem "expresie" / "categorie", se regasesc extrem de multi NERUSINATI, IMBUIBATI, tocmai datorita parintilor, care au trait in perioada numita de Dvs. "jugul nemernicului cuplu". Sper sa NU ma intelegeti gresit ! Am vazut astfel de tineri, venind cu elicoptere la petrceri mondene, aclamati de persoane din aceiasi "categorie" si sofand cu peste 200 km/ora ! Am vazut recent la un canal TV, pe fiul ex- ministrei Rovana Plumb, care si-a lasat masina (cca. 200.000 Euro) pe sens INTERZIS chiar intr-o cladire etajata ca fiind PARCARE PUBLICA !. Ei & PARINTII; RUDELE acestora , au indus un altfel de JUG ! Exemplele de dezmat, anvergura, luxul etalat sunt NENUMARATE, adica NU sunt exceptii, ci la ordinea zilei. Deci "Tinerii Dvs." nu sunt in aceasta "categorie" . Adica, pana NU vor exista TINERI cu adevarate caractere, integri patrioti, care sa-si sume pozitii politice cu adevarata influenta morala , NU se va face ABSOLUT NIMIC! Din contra MAI RAU, MAI RAU, cu siguranta DA ! 2. Sa privim pe tinerii jurnalisti, spre exemplu gen Melania Cincea, pentru mine UN REPER in sensul MORAL / UTIL al notiunii. DAR, poate face ea ceva, decat sa scrie, articole chiar cu semne de intrebare, dar la care NU raspunde NIMENI ? 3. Sunt absolut convins ca aveti cel putin multumirea sufleteasca privind ideia cu "CLEPSIDRA" , deoarece, evident fara voie, ati uitat ca aceasta descoperire, daca nu gresesc ceva 300 ani, inaite de Hristos, a avut intrebuintari in special pentru a LIMITA timpul de vorbire in fata Judecatorilor. Chiar daca si astazi sunt clepsidre, ele sunt dimensionate la valori MICI strict LIMITATE de TIMP, in functie de intrebuintare (medicina, sauna, etc.) . Acest timp variaza la 15 min, 30 min., 60 min. Sunt si clepsidre ENORME (Piata Rosie), aproape 12 m. si grele de 40 Tone, sau in Germania, Japonia, care pot masura pana la UN AN ! DECI, clepsidra Dvs. in formularea " Timpul nu mai are rabdare. Clepsidra a fost intoarsa " se refera neaparat la UNA EXTREM DE MICA si este efectiv o FORMA DE STIL, adica cea folosita de UN SFERT DE VEAC in Romania, si se pare va ramane valabila si pentru URMATORUL SFERT ! PS. Eu daca ma adreses unui Ziar, Post TV in Germania, precis in maximum trei zile primesc un raspuns ! Scriti Dvs. la 100 de publicatii in Romania, veti primi vreodata un raspuns, indiferant daca ati afirma politicos ca "ati intors clepsidra" ?
RăspundeMarius Nicolescu - 03-02-2016
Cu Dancu sau fara Dancu, cu democratura si pe alocuri anarhie, cu condamnati prea usor sau necondamnati, tineretul nu mai poate fi mintit si imbatat prea mult cu apa rece. Daca noi pensionarii am rabdat jugul nemernicului cuplu, tinerii nu mai au rabdarea sa o faca. Au rabdat prea mult douazeci si sase de ni si deja e prea mult pentru ei. Tinerii vor fi cei care vor sparge dezmatul nerusinarii politicienilor de lut si vor readuce steaua lor la Zenit, acolo unde-i este locul. Si cu biserica atat de ingamfata vor face tot asa. Timpul nu mai are rabdare. Clepsidra a fost intoarsa. Cu cele mai alese ganduri, M. Nicolescu
RăspundeVasile Popa - 03-02-2016
Interzicerea partidelor extremiste, nu stiu unde incepe extrema, determina partidele sa le zicem traditionale, desi numai traditionale nu sunt, ori democratice daca vreti, desi numai democratice nu sunt, sa isi faca de cap. Democratia nu este completa fara existenta extremistilor. Doar acestia ii pot speria pe "democrati" sa nu isi bata joc de populatie. Idea ca partidele extremiste nu au dreptul sa beneficieze de democratie ori libertatea de expresie pentru ca pun in pericol chiar democratia este falsa. America este cea mai clara ilustrare. Bine, dar America are o traditie democratica de 200 de ani iar noi nu. Dar Vadim al nostru? A murit in afara parlamentului si nu si-a realizat visul de a fi presedinte. Soarta lui a confirmat puterea democratiei chiar si intr-o tara lipsita de traditie democratica recenta. OK, dar Germania din 1933? Atunci, partidul nazist nu a mai fost un partid extremist, nu mai reprezenta doar extrema marginalizata si care niciodata nu va fi satsfacuta, ci virtual intreg popor german. Decaderea morala si politica pe fondul saraciei lucii si a umilirii create de Aliati si mai ales incapacitatea Republicii Weimar de a satisface cele mai elementare nevoi a dus la ascensiunea nazismului. De ce dau vina mai mult pe partidele democratice germane decat pe Aliati? Pentru ca Hitler a refacut economia germana mai rapid si mai puternic decat a reusit Roosevelt pentru economia americana in aceeasi perioada. Roosevelt este considerat cel mai mare presedinte american al tuturor timpurilor. Asta ar trebui sa fie avertismentul.
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 03-02-2016
PS Completez un enunt nefinalizat la comentariul precedent: "...de ani buni de zile, sub pretextul unei rememorari a istoriei, unele televiziuni reindoctrineaza..."
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 03-02-2016
PCR si regimul totalitar comunist apar, in ochii unei parti a populatiei, ca un rau mai mic decat regimul instaurat de Iliescu si tovarasii sai in 1989 si care, de atunci pana acum, este dominat de FSN si urmasii sai politici de azi: PSD, UNPR, PC si in buna masura, PNL (care vine din "aripa tanara" profesenista a cuplului Patriciu-Tariceanu). In afara de treaba asta, de ani buni de zile, sub pretextul unele televiziuni reindoctrineaza in mod sistematic acea parte vulnerabila a populatiei, care a fost la mila PCR-ului, apoi la mila FSN-ului, iar acum este la mila PSD-ului si a aliatilor sai, creandu-i o falsa imagine despre "marea industrie socialista" (distrusa de martieni dupa 1989), care asigura tuturor un loc de munca, un apartament-conserve la bloc, cate o butelie de la sindicat etc. etc. Iar dupa asta vine desteptul asta de Dancu (mare tehnocrat socialist) si ce sa vezi? Din sondaje ii iese ca peste 50 la suta dintre romani vor PCR-ul si regimul sau de dictatura inapoi. Asa cum taranii dezrobiti se duceau inapoi clacasi la boieri, ca erau scutiti de plata impozitelor pe pamantul cu care fusesera improprietariti, basca faptul ca daca boierul era generos le mai dadea si cate un car cu boi drept dar de nunta la aia tineri atunci cand se casatoreau. Dar daca am fi avut mai inainte o lunga dictatura legionara, si nu pe asta bolsevica, astia 52 la suta din populatie tot asa ar fi zis: vrem dictatura legionara inapoi, ca era mai buna decat partidele de azi si decat democratia asta plina de corupti.
Răspundevasile popescu - 03-01-2016
ce vă miră?spuneţi-mi numele unui politician sau al unui reprezentant al societăţii civile care nu merită a fi scuipat între ochii lui aflaţi în căutare de înavuţire,şi eu mă prezint pentru castrare chimică,dacă-mi daţi adresa clinicii-şi dacă noul testament nu este propagandă cred că de dinainte şi după Hristos n-a mai trăit pe pământ nici unul nevinovat-nu contează mâna(dreapta sau stânga)cu care te masturbezi,dacă tot nu faci copii! să nu-mi spuneţi klaus werner iohanis sau baconschi sau pora sau gâdea că renunţ la cetăţenie şi cer azil politic în coreea de nord!
Răspunde