Eşec al democraţiei sau demobilizare a electoratului de dreapta?

Dacă mâine PCR ar fi pe lista electorală, majoritatea românilor ar fi dispuși să renunțe la partidele democratice.

Melania Cincea 01.03.2016

De același autor

Cu câteva luni înainte de alegeri, aflăm dintr-un sondaj IRES că românii sunt de­zamăgiţi şi sastisiţi de toate partidele, stări duse până la stadiul la care, mâine, ar fi dis­puşi să renunţe la de­mo­cra­ţie. Şi, deşi teoretic sunt des­chişi spre un partid nou, de fapt, sunt total ig­no­ranţi. Aşa că merg, şi la viitoarele alegeri, pe mâna unuia dintre partidele pe care s-au mobilizat cu su­tele de mii să-l alunge de la putere. Ceva pare că nu se leagă.

 

 

Cu patru luni înaintea alegerilor locale (ca­re nu se ştie încă dacă vor fi într-un tur – favorizând astfel PSD, care are cei mai mulţi primari şi preşedinţi de consilii ju­de­ţene în funcţie şi care, la o eventuală can­didatură, ar câştiga mai uşor decât un ac­tor politic nou – sau în două tururi), în ca­re confruntarea se va da practic între PSD şi PNL, IRES lansează un sondaj de opinie ale cărui idei principale buimăcesc.

 

Principala idee desprinsă din sondajul Par­tidele politice din România – percepţii şi re­prezentări este neîncrederea, ca do­mi­nantă atitudinală a românilor faţă de par­ti­de. Atât de scăzută, încât mai mult de ju­mă­tate ar prefera PCR în locul lor. La în­tre­barea Ce părere aveţi despre partidele din România?, aproximativ 75% au răs­puns că au o părere proastă și foarte proastă. Și, în timp ce 9 din 10 res­pon­denți afirmă că acestea ar trebui să le re­pre­zinte interesele, doar 6% sunt de pă­re­re că formațiunile politice actuale în­de­pli­nesc acest criteriu.

 

O idee care vine să o în­tă­reas­că pe prima e că „par­tidele sunt asociate, aproa­pe în exclusivitate, cu ter­meni negativi“. În­tre­bați fiind care e primul cuvânt care le vine în min­te când se gândesc la par­ti­de­le po­litice, cuvintele hoți, furt, escroc au fost indicate de către cei mai mulți dintre ei, adică de 12%, fiind urmate de co­rup­ție, mită, egoism, interes propriu, dez­gust, scârbă, dezastru.

 

O tușă groasă pe acest tablou în culori gri îl dă răspunsul la întrebarea – căreia nu îi găsești sensul aducerii în context – Cum credeți că a fost PCR în raport cu par­ti­dele actuale?. Mai mult de jumătate, 52% dintre respondenți, îl cataloghează ca fiind mai bun. Cu alte cuvinte, dacă mâine PCR ar fi pe lista electorală, majoritatea ro­mânilor ar fi dispuși să renunțe la par­tidele democratice în favoarea celui care a închis România într-un regim totalitar timp de aproape jumătate de veac. In­se­ra­rea într-un sondaj de opinie, în an elec­toral, a acestei teme este neinspirată. Sau s-a avut în vedere o tatonare a terenului pentru a vedea cum ar fi primită, în vii­tor, intrarea în scenă, în rol mesianic, a unui nou partid. Poate, de sorginte so­cialistă, populist, demagogic, întemeiat pe euroscepticism şi antiamericanism.

 

O altă idee a sondajului IRES este că 41% dintre respondenţi se declară dispuși să vo­teze un nou partid, dar 38% sunt con­vinși că partidele noi nu vor avea nicio șan­să în fața celor tradiționale. Iar când vine vorba să nominalizeze un partid nou, 77% nu știu să indice vreunul. Ceea ce în­seamnă că probabilitatea de a vota un ast­fel de partid scade spre zero.

 

Tot din sondajul IRES se desprinde faptul că, în ciuda acestei crize traversate de par­tidele veterane, PSD e în topul prefe­rin­ţe­lor. Acesta e văzut ca fiind cel mai bun par­­tid de către 30% dintre respondenți (ur­mat, la distanţă, de PNL, cu 17%, apoi de ALDE, MP, UDMR, PRM și UNPR, sub 5%) şi cel care reprezintă cel mai bine in­te­re­se­le cetăţenilor, de către 35% dintre cei ches­tionați (urmat fiind de PNL – 17%, apoi de ALDE, MP, UNPR şi UDMR, sub 5%).

 

O poziționare greu de înţeles, dacă luăm în calcul câteva aspecte: 1) Recentul val masiv de proteste inițiat pe rețelele de so­cializare, continuat în stradă – unde zeci de mii de oameni au cerut, în noiembrie 2015, înlăturarea guvernului social-de­mo­crat – și finalizat prin căderea Cabinetului Pon­ta. 2) Implicarea într-un şir de acţiuni premeditate ce au avut ca scop major fuga de justiţie, încălecarea acesteia şi pro­te­ja­rea marilor corupţi. 3) Probleme cu legea la vârful partidului. Punerea sub acuzare, pe­ntru fapte de corupție, a președintelui PSD, Victor Ponta, a liderului onorific, Ion Iliescu, pentru infracţiuni împotriva uma­nităţii. Condamnarea definitivă a se­cre­tarului general, Marian Neacșu, într-un dosar de corupție și condamnarea în pri­mă instanță a actualului președinte, Liviu Dragnea, pentru fraudă la referendumul din 2012. 4) Trimiterea în judecată și con­damnarea, pentru acte de corupție, a nu­me­roși președinți de consilii județene, pri­mari, parlamentari, miniştri.

 

Ce concluzie finală se poate trage din acest studiu al IRES, institutul înfiinţat de Va­sile Dâncu, fost membru PSD, actual mi­nistru al Dezvoltării şi Administraţiei? Fie că suntem pe punctul de a constata eşecul democraţiei – totuşi, la cum s-au mişcat lucrurile în ultimul an, atât pe re­ţe­lele de socializare, cât şi în stradă, nu s-ar spune. Fie că se speră ca unele informaţii din acest sondaj să influenţeze realitatea, prin demobilizarea electoratului de dreap­ta, aşteptându-se ca PSD să confirme la urne ceea ce se spune în sondaj. Şi să-şi impună cât mai mulţi primari, chiar și cu 30% sau mai puţin din voturi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22