De același autor
Conferirea titlurilor de doctor este, dintr-un anumit punct de vedere, comparabilă cu acordarea gradelor de general. Într-o lume normală, ambele denotă excelenţă. La noi, însă, numărul foarte mare al purtătorilor de diplome şi stele şi mai cu seamă scandalurile publice generate de impostura unora dintre ei aruncă în derizoriu însăşi ideea de doctorat sau de avansare în cel mai înalt grad militar.
Premierul Nicolae Ciucă este cel mai recent nume adăugat pe lista, deja lunga listă, a doctorilor acuzaţi că şi-au plagiat teza de doctorat. O listă deschisă public în 2012, cu plagiatul lui Victor Ponta, premier la vremea respectivă, pe care au fost adăugate, în aceşti ultimi zece ani, nume sonore din politică, din mediul academic, din Justiţie, din Poliţie, din zona de apărare şi siguranţă naţională etc. Unii şi-au şi pierdut titlul de doctor între timp, chiar dacă au recurs la fel de fel de tertipuri pentru a împiedica un verdict de plagiat dat de CNATDCU. În cazul lui Victor Ponta, de exemplu, s-a mers până la modificarea cu dedicaţie a Legii Educaţiei prin OUG, pentru a-i da posibilitatea legală să… renunţe la titlul de doctor – o făcuse Sorin Cîmpeanu, pe când era ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, după ce, înainte de acest episod, în vara lui 2012, ca secretar general al CNATDCU, infirmase verdictul de plagiat. Alţii, în ciuda evidenţelor fraudei din teza de doctorat, nu şi-au pierdut încă titlurile de doctor.
Numărul mare de doctori dovediţi plagiatori – iar ceea ce apare în presă este, fără dubii, departe de a reprezenta tabloul complet al situaţiei – vorbeşte despre o dimensiune îngrijorătoare la care a ajuns această formă de impostură academică. Şi vorbim doar despre forma lucrărilor de doctorat, adică despre nerespectarea condiţiilor academice de redactare. Dacă ar fi analizat fondul acestor teze, unele simple compilaţii, fără contribuţie ştiinţifică personală, probabil că numărul celor care ar putea sta la baza emiterii unui titlu de doctor ar fi infim.
Surprinzător şi revoltător este că profesorilor care au coordonat teze de doctorat dovedite a fi plagiate, unele în proporţie foarte mare, nu li s-a întâmplat nimic – cu două-trei excepţii din zona universităţilor militare, în cazul cărora motivele par să ţină de neînţelegeri din interiorul sistemului. Nu răspund în niciun fel, deşi Legea Educaţiei prevede că, în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, adică al dovedirii unui plagiat, Ministerul Educaţiei poate decide, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, retragerea calităţii de conducător de doctorat. Cât timp nu se vor lua măsuri şi împotriva conducătorilor de doctorat care, din neprofesionalism, delăsare sau chiar corupţie, girează frauda la cel mai înalt nivel ştiinţific, impostura ca fenomen va persista în mediul academic, iar titlul de doctor va bălti în derizoriu.
Cazurile de plagiat intrate în atenţia publică – ajunse în colimatorul presei doar pentru că autorii lor ocupă anumite funcţii – reprezintă o parte infimă a fenomenului, extins la un nivel insondabil. O anchetă jurnalistică a publicaţiei Curs de guvernare indica, în 2016, că universităţile din România şi Academia Română au produs, din 1990, aproximativ 67.000 de doctori în ştiinţe, jumătate obţinând titlul în doar cinci ani (2011-2016), recordul fiind în 2012, când au fost emise peste 6200 de titluri de doctor. O cifră năucitoare raportată pe de o parte la resursele limitate ale sistemului academic din România de a genera doctori, iar pe de altă parte la opera lor ştiinţifică.
Situaţia este, dintr-un anumit punct de vedere, comparabilă cu ceea ce se întâmplă în privinţa acordării gradelor de general. Şi acestea au ajuns să-şi piardă din valoare, să nu mai ofere prestanţă celui decorat din cauza numărul imens de grade acordate din 1900 încoace – oferite pe bandă rulantă, pentru sporuri salariale – şi din cauza scandalurilor în care au fost implicaţi unii dintre ei – coagulare de controversate reţele de influenţă, de corupţie, de plagiat, de redactare de lucrări „ştiinţifice” scrise în penitenciar. În 2016 documentasem un articol referitor la numărul ofițerilor din MAI, MApN, SRI și SIE ridicați la grad de general din anul 1990. Atunci, numărul lor a fost de aproape 1700 – cei mai mulţi, aproape 1300, fiind din MApN –, cifră care nu include generalii SRI, instituţia refuzând, la vremea respectivă, să comunice aceste informaţii. De atunci, numărul a crescut. Doar anul trecut, de 1 decembrie, președintele Klaus Iohannis a semnat 44 de înaintări în grad de general, un număr apropiat de cel din anul anterior.
Nu sunt cam mulţi?
*Articolul a fost publica și pe putereaacincea.ro
Comentarii 10
vlarasvan - 02-07-2022
Cand nechematii se ocupa de probleme academice, iese ca mai sus! Nu voi pomeni decat un singur aspect: teze de doctorat in 5 ani. va "indigneaza", madame? In calitate de conducator de doctorat in Automatica, incepand din 1990 pana in 2015 (varsta ne mai cere sa ne si retragem) am condus pana la obtinerea titlului 23 de doctoranzi, azi profesori, conferentiari sau directori de firme comune cu tari dezvoltate. Stiti cumva cine a introdus limita de 3 (nu 5!) ani pentru finalizarea doctoratului - fiindca asa vazuse dlui pe alte meridiane? Dl. ministru Daniel Funeriu - mare "reformator". De cate ori l-ati acoperit cu elogii? Noi am incercat sa aratam ca, macar in tezele cu latura experimentala, termenele ar trebui sa fie altele dar... degeaba. "Reforma se va face chiar daca nu vreti si daca nu va conformati veti avea de suferit" - asa mi-a declarat un cirac intru reforma al dlui Funeriu, un anume Lazar Vlasceanu, azi vice-presedinte CNATDCU. Intrebati-i pe fostii doctoranzi cate formalitati birocratice trebuiau sa parcurga pentru fiecare derogare anuala ca sa nu fie exmatriculati! Si, a propos de "varful aisbergului". Las la o parte procesul de intentie facut conducatorilor de doctorat, dar de ce nu ne vorbiti cu tot atata sfanta indignare despre plagiatul unui procuror sef UE LCKovesi (popular - Lulutza)? Doar pentru ca e "de-a noastra" si "a plagiat putin si nu se pune" Dublul standard, nu-i asa? Pentru unii - muma, pentru altii (preferabil PSD) - ciuma!
RăspundeLevSt. - 02-06-2022
Iar(continuand), si cum aminteam mai jos, corpul diplomatic romanesc este doar un imens card de pasari calatoare si de prada, Romania are 118 locatii (cu reprezentanta diplomatica(ambasade, consulate, inalti comisari, etc.) dintre care 82 ambasade... Si aceasta in timp ce romanii au doar sub 17 mii $/capita( ca GDP per capita), in timp ce Lituania are 39 mii/capita ,INSA doar 61 reprezentatii diplomatice( doar 40 ambasade), Letonia are peste 21 mii $(per capita), insa DOAR 47 locatii, din care 37 ambasade, iar Estonia are un GDP-per capita de peste 30 Mii $, dar DOAR 44 locatii cu 36 ambasade...Iar daca cineva zice" da, dar aceste tari sunt mici", ei bine, numarul de ambasade(etc.) nu are nicio legatura cu acest aspect, Polonia este de aproape 3 X mai mare ca Romania si are exact ca si Ro., un numar de 118 reprezentante, insa doar 81 ambasade, si -oricum- GDP-ul lor(per capita) este de 19 mii $, iar daca ne referim tot la numar, China si India au cu putin dublu peste numarul de reprezentante , al Romaniei, cea ce confirma idea ca Romania NU are nevoie nici de 1/2 din acest urias numar de reprezentante "diplomatice",practic excesul de asa reprezentante este regasit pe linia geografica tropicala(si in general calda, exotica), unde Romania are zeci de misiuni diplomatice, prin toate paradisurile de vacanta, TOCMAI pentru ca acesti "diplomati" sunt pilele lui iohanis, ale muierii lui, ale lu dragnea, ciolacu, etc., etc., acesti "diplomati" sunt doar turistii cu statut de perpetuu, in aceste mici tarisoare , Romania are interese f. aproape de zero, insa cei ajunsi la putere, trebuie sa-si retribuiasca prieteniile, rudele, obligatiile, si-in acelasi timp- isi consolideaza suportul, odata reventi in tara( dupa cativa ani de desfat), acesti indivizi primesc alte posturi cu putere de decizie, care fac , ca sistemul talharo-fanariot, sa reziste si sa continue...Practic, Romania nu mai poate rezista prea mult sub acest cosmic sistem de talharire la nivel inalt, ma si intreb cum romanii mai suporta un asa afront si o asemenea sracie, pentru ca -in final- Romania ramane cea mai saraca tara din EU, desi ( natural) este printre cele mai bogate, si -in continuare- este campionala la mortalitate prin afectiuni preventibile si accidente (mai ales de circulatie), iar -linia finala- speranta de viata in Romania este cu cel putin 6 ani mai redusa fata de majoritatea celorlalte tari, dar mai ales raportat la Belgia, Olanda, Norvegia, care au un numar modest de reprezentari diplomatice, raportat la GDP-urile lor si, desigur, la eficienta economica...Pe scurt, Romania este tara talharilor impamanteniti ca si conducatori de tara...
RăspundeGogu Pintenogu - 02-03-2022
La un efectiv de cca. 100 000 de oameni, cat are armata, si 1700 de generali, ar fi un general la 58 de militari, intre care se mai afla si niste colonei. 58 inseamna doua plutoane. Erau de ajuns doi sergenti sau un sublocotenent.
RăspundeGogu Pintenogu - 02-03-2022
Prea multi doctori, prea multi generali, prea multi parlamentari, prea multi functionari, prea multi sefi, prea putini cercetatori, ingineri, prea putini muncitori calificati...Multi cu bani si onoruri, putini care fac ceva real si util.
RăspundeEmil din Dublin - 01-24-2022
Felicitari pentru articol, pentru curajul dvs. distinsa Doamna Melania Cincea!
RăspundeNick - 01-23-2022
,, Prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul"! Pentru acoperirea multor mizerii în societate era nevoie de idioți utili în poziții înalte în care fără doctorat nu puteau ajunge.
Răspundenicolaie apolzan - 01-21-2022
Comisia de doctorat propune acordarea titlului de doctor, propunere care se înaintează CNATDCU, spre validare. CNATDCU, în urma evaluării dosarului, propune ministrului educatiei, cercetării, tineretului şi sportului acordarea sau neacordarea titlului de doctor.( ORDIN Nr. 5229/2020 din 17 august 2020 pentru aprobarea metodologiilor referitoare la acordarea atestatului de abilitare, acordarea titlului de doctor, precum şi la soluţionarea sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului) DECI,ditamai, CNATDCU a evaluat si validat acordarea titlului de doctor dlui Ciuca,si a propus ministrului educatiei ACORDAREA titlului de doctor dlui CIUCA. In CONCLUZIE: Toate doctoratele plagiate si neplagiate au trecut la evaluare si validare la CNATDCU,iar,ministru a semnat ca primaru. Cardasie curata intre Conducatorii de doctorate, Comisiile de doctorat si acest CNATDCU.
RăspundeLevSt. - 01-20-2022
referitor la acest aspect, m-am uitat si la armata americana, ei au DOAR 553 de generali cu 4 stele, si inca 9 cu grad cu 5 stele (acestia primesc gradatia doar in timp de razboi pentru reale merite deosebite) si -in toata istoria, doar 3 generali cu 6 stele, echivalentul maresalului...Este evident ca in Romania nu exista doar o talhareala institutionalizata a armatei, dar , PUR-SI-SIMPLU acestia(impreuna cu iohanis si politicul) isi bat joc fatzis, de populatia tarii, care ar trebui sa se revolte , si toti acesti papitzoi ingamfati (dar fara absolut, niciun merit), trebuie obligati sa dea banii inapoi(prin confiscari de averi) si chiar trimisi la inchisoare, pentru sabotarea economiei nationale si primirea de foloase necuvenite...Desigur, in frunte cu sobolanul iohanis, unul din marii tradatori ai tarii...
RăspundeLucian Nicolescu - 01-19-2022
Cu astfel de Cârmaci ai națiunii, ne-rușinați, fără onoare (pentru ce numim demisia...de onoare?), capabili numai de îmbogățire frauduloasă, am ajuns o țară împânzită de generali. Atâția generali și atâtea medalii nu se vad nici la parăzile militare de la Moskva. Cred că ei, inconștienții noștri conducători au făcut din România caricatura continentului civilizat. Știu, însă, să nu uite niciodată să ne declare mândria lor de a fi români. Rușine să le fie!
RăspundeLevSt. - 01-19-2022
"...67 mii de doctori in stiinte/anul... 1700 generali din care 1300 in MApN/anul..."___----___ iar acesti paraziti total nesimtzitzi, au un impact economic negativ extrem de serios, prin suprasalarizare total nemeritata si alte avantaje, care -deobicei- vin cu functia...(Si)Din acest punct de vedere, Romania este o rusine nu numai a Europei si a mapamandolui, dar chiar si a conceptului de umanitate, de acea cer de peste zece ani ca asa-zisa academie romana sa fie desfintata si refacuta pe criterii obiective si realiste( de merite in multiple domenii-pur academic si -macar- social) cu un maxim (pentru totdeauna) de cel mult 30 membri, iar armata, pur-si-simplu redusa cu cel putin 75%, acte care alaturi de alte masuri (scoaterea popimii de la plati bugetare, reducerea corpului diplomatic la jumatate, plafonarea salarizari/pensie-la stata- la max.3X-2,5 din actalul salariu mediu, introducerea taxarii progresive pe total venit(pe avere), etc.), vor aduce economii de miliarde lei/ LUNA, bani cu care Romania poate renaste mai repede decat pasarea Phoenix..
Răspunde