De același autor
O declaraţie a fostului preşedinte Ion Iliescu, tardivă şi în contradicţie cu precedentele, ridică mari semne de întrebare. Din perspectiva momentului, a contextului geopolitic şi a posibilului scop în care a fost făcută.
Un subiect vechi de câţiva ani – existenţa în Europa a unor presupuse închisori CIA – este readus în atenţia publică printr-o declaraţie făcută, aparent întâmplător, de fostul preşedinte Ion Iliescu, într-o publicaţie germană de stânga, Der Spiegel. Pentru care d-l Iliescu declara, acum câteva zile, că a aprobat „în principiu“ o solicitare a SUA, în perioada 2002-2003, privind crearea unui centru al CIA în România, susţinând, însă, că nu a ştiut că e vorba despre vreo unitate de detenţie. O declaraţie care ridică semne de întrebare. Din perspectiva momentului, a contextului geopolitic şi a posibilului scop în care a fost făcută.
Este o afirmaţie făcută de d-l Iliescu la câteva luni după ce declara că nu a avut cunoştinţă despre aşa ceva, la 12-13 ani de la momentul în care, susţine acum, a dat aprobarea şi după alţi ani în care tema aceasta făcuse obiectul unor anchete oficiale care nu probaseră acuzaţiile.
Interesant este şi faptul că, doar cu câteva zile înainte de apariţia articolului în Der Spiegel, acelaşi subiect era abordat la un post TV naţional, într-o emisiune care l-a avut ca invitat pe fostul preşedinte Traian Băsescu. O emisiune pe Realitatea TV, postul lui Cozmin Guşă. Cel care – ca o paranteză fie spus – în anii 2000, când era secretar general al PSD, ar fi declarat că „Rusia este a doua mea patrie“.
În plus, aducerea în discuţie a acestei teme şi afirmaţia d-lui Iliescu vin în condiţiile în care anchetele oficiale au relevat că nu există probe care să susţină respectivele acuzaţii. Sunt făcute având la bază un raport recent al Senatului SUA, din decembrie 2014 – care invocă „fapte noi“, dar, inexplicabil, trece sub tăcere exact numele statelor incriminate –, un raport realizat la aproape patru ani de la instalarea regimului Obama, care anunţa că a pus capăt programului de detenţie şi interogare iniţiat de fosta Administraţie de la Washington, dar care, declară geostrategul Stratfor, George Friedman, s-a eschivat de la responsabilitate: „Obama a dat publicităţii documentele prin care Bush a aprobat tortura şi a făcut astfel ca întreaga problemă să cadă pe umerii administraţiei americane anterioare, în timp ce a refuzat anchetarea vreunuia dintre cei asociaţi cu aceste practici“. Ceea ce poate arăta în background nişte jocuri politice interne.
Redeschiderea, acum, a scandalului în Europa şi, mai cu seamă, în ţări aflate la confluenţa unor interese cât se poate de bine conturate din punctul de vedere al Federaţiei Ruse pare, astfel, să fie o undă a unor jocuri politice din SUA. Amplificarea sa în Europa implică însă, în actualul context geopolitic, un risc crescut. Vorbim despre o Europă pândită de pericolul expansionismului rus, o Europă care traversează cea mai gravă criză de la Războiul Rece încoace, o Europă care se vede nevoită să facă faţă unor tehnici de manipulare subversive ale Rusiei, prin care regimul de la Kremlin – deranjat de prezenţa în coasta sa a SUA, prin NATO – urmăreşte slăbirea filonului euro-atlantist şi pentru care primeşte deja sprijin chiar de la facţiuni politice de pe continent. Cât priveşte statele vizate de scandal – „pe surse“, România, Lituania şi Polonia –, sunt ţări aflate în sfera de interes direct al Federaţiei Ruse. Mai mult, în România, puterea părea să-i facă jocurile. În anii 2012-2014, se conturaseră indicii privind intenţia de schimbare a liniei strategice a României dinspre Vest spre Est şi exista suspiciunea unei posibile agende duble a puterii. Aceeaşi putere a cărei campanie electorală pur naţionalistă şi ale cărei declaraţii cu iz antieuropean fuseseră girate, la europarlamentarele din 2014, de însuşi liderul socialiştilor germani, preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz. Aceeaşi putere care dă semne că nu a renunţat la unele dintre proiectele controversate. Actualul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, anunţa, acum câteva zile, că „se lucrează la un parteneriat strategic România-China“. Asta, în lipsa acordului CSAT, în condiţiile în care România are un Parteneriat Strategic cu SUA şi în condiţiile în care un parteneriat strategic implică, cel puţin teoretic, o componentă de securitate şi apărare.
De ce a făcut, totuşi, d-l Iliescu această afirmaţie acum şi în contradicţie cu ceea ce spusese până acum? Din greşeală? Totuşi, nu e genul de politician căruia să-i scape ceva ce nu vrea să spună. Sau pentru a juca o carte în favoarea Rusiei, ca parte a unui plan de destabilizare a ţărilor din jurul Ucrainei, de punere la îndoială a cooperării transatlantice, în fond, de favorizare a expansiunii putiniste asupra unor state membre ale fostului bloc sovietic? Să fie d-l Iliescu o vioară a Kremlinului, în scandalul „presupuse închisori CIA în Europa“?
Comentarii 10
Militaru Mihail Daniel - 05-19-2015
Intotdeauna Ion Iliescu a fdost vioara Moscovei!
RăspundeMilitaru Mihail Daniel - 05-19-2015
Sunt TOTAL de acord cu tine Codrut!Bravo!
Răspundejudex - 05-01-2015
Omulet verde, cu "O"-mare! Dixit Man0lescu.
RăspundeCodrut Marta - 04-30-2015
Domnule Nicolescu, sa nu ne pierdem speranta! Atata vreme cat inca mai exista spirite precum doamna Melania Cincea, putem pentru ca sa spunem ca incepem sa ne trezim, iar ciuma rosie nu are nici o sansa, mai ales dupa 10 ani de reforma anticomunista.
RăspundeCodrut Marta - 04-30-2015
Situatia actuala este dramatica, pericolul comunist este masiv si iminent. Se impune o abordare mai realista a adevaratei prioritati a acestui moment, care este solidarizarea intregii societati in fata manevrelor Moscovei. Spectacolul gratuit al catuselor poate slabi vigilenta anticomunista si este de evitat. Sper ca ratiunea va prevala asupra impulsurilor primitive de razbunare si rafuiala, acum cand comunismul mascat tinde sa revina in forta.
Răspundevictor L - 04-29-2015
@ profesoru, dar nu despre ce face Senatul SUA (caruia vad ca ii stiti mersul) e vorba, ci despre "trezirea" lui Iliescu dupa ce pina mai ieri a negat existenta unor astfel de locatii. Chiar nu vi se pare cu dichis?
RăspundeMarius Nicolescu - 04-28-2015
Iarasi, doamna Cincea, punct ochit, punct lovit. Splendid. Mentiunea cu declaratia lui Guse (Cosmin): "Rusia este a doua mea patrie" - memorabila, de antologie. In ceeace-l priveste pe saracul-cinstit (stim noi cat a luat!) cred ca a facut-o cu buna stiinta si in serviciul partidului pe care-l serveste de un sfert de veac. Asta e: neam de copii de tarfe! Nu ne mai trezim. Hmm.
Răspundeprofesoru - 04-28-2015
Doamna, Senatul SUA ancheteaza acuzatiile de tortura la adresa CIA. Adica vinovatul ar fi CIA, nu statele care i-au pus la dispozitie locatiile. Dar publicand rezultatele anchetei trebuie sa aiba grija sa nu puna in pericol aliatii SUA dezvaluindu-le numele. Adica sa nu procedeze ca Iliescu.
RăspundeMelania Cincea - 04-28-2015
Pentru ca, daca intentioneaza sa protejeze aceste state, cum spuneti, atunci nu ar mai trebui sa se solicite anchete ÅŸi sa se dea pe surse numele tarilor incriminate. Cum sa ceri anchete, daca nu indici numele vinovatului?
Răspundeprofesoru - 04-28-2015
De ce ar fi inexplicabil ca raportul Senatului SUA trece sub tacere statele incriminate? Din contra, e absolut firesc sa nu fie divulgate numele tarilor care au avut incredere in SUA punandu-le locatiile la dispozitie. Aceste tari ar putea avea de suferit consecinte grave din partea islamistilor.
Răspunde