De același autor
Relevant, original, pliat exemplar pe context şi direcţionat spre segmente de public care, de cele mai multe ori, sunt neatinse de comunicarea politică şi, prin urmare, impasibile la mesajele transmise. Şi, în plus, l-a rostit în limba română, dovedind un profund respect pentru poporul român. E un discurs-lecţie.
În seara preluării oficiale de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a transmis poporului român un inechivoc semnal de prietenie, de susţinere, de respect din partea Europei – Consiliul European e instituţia ce definește orientarea și prioritățile politice generale ale UE. Au văzut, astfel, şi acei români care se uită zi de zi doar în gura unor jurnalişti şi analişti de casă ai Puterii PSD-ALDE sau conectaţi, prin resurse sau interese, cu zona Kremlinului, care îi manipulează, livrându-le mesaje mincinoase, că Uniunea Europeană nu e duşmanul României, care imixtionează nepermis în treburile ţării, încălcându-ne suveranitatea şi tratându-ne ca pe slugi venite la Înalta Poartă. Au văzut că Uniunea Europeană respectă România şi le vorbeşte românilor pe limba lor – şi o face într-o limbă curată, mult mai bună decât a multor politicieni autohtoni, ajunşi prin „accidente electorale” la vârful Puterii. Au văzut că le cunoaşte şi, mai presus, le preţuieşte valorile din cultură – în discursul dlui Tusk au fost amintiţi George Enescu, Nichita Stănescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Tristan Tzara şi Andrei Pleşu – ori din sport – pomeniţi fiind Nadia Comăneci, Simona Halep şi Helmuth Duckadam –, oameni care au purtat numele României în lume, înnobilându-l. „România are puterea de a fascina și de a încânta”, ne asigură şi ne încurajează, în numele Europei, preşedintele Consiliului European.
Donald Tusk a transmis şi un semnal de respect şi susţinere pentru sutele de mii de români care, în ultimii doi ani, apără în stradă democraţia şi statul de drept: „Aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând (în finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din 1986 – n.r.). Atunci, și mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu.” A fost un fel de reverenţă pe care dl Tusk a făcut-o, în numele Europei, în faţa celor câteva sute de oameni care aseară se aflau nu în Ateneu, deşi unii dintre cei care au fost în stradă – Mihai Şora, Dan Grigore, Oana Pellea, Stere Gulea – sunt figuri emblematice pentru cultura română, ci în afara lui, la un miting de susţinere a parcursului pro-european al ţării şi de sprijin pentru statul de drept şi justiţia independentă. Oamenii aceştia, alături de alte sute de mii care au fost în stradă în aceşti ultimi doi ani se regăsesc în mesajul mobilizator al preşedintelui Consiliului European: „Celor care fac eforturi pentru a apăra valorile europene, libertatea și drepturile noastre, le spun: continuați lupta!”
Totodată, însă, discursul dlui Tusk a fost şi o lecţie exemplară dată acelei părţi a clasei politice de la Bucureşti cu retorică şi deprinderi antieuropene. Acestora le-a cerut respectarea legilor şi ataşament faţă de valorile europene, atenţionându-i că în joc e viitorul Europei. „Celor care, își imaginează că în Uniunea Europeană, e un semn de putere să acționezi în afara regulilor convenite și să găsești scurtături , le spun că se înșală. Este un semn de slăbiciune.”
Aseară la Ateneul Român, am ascultat, cu plăcere şi emoţie, lecţia Tusk pentru România.
Comentarii 9
Nicku - 01-15-2019
@Nagy Viktor: Detest Rusia lui Putin la grămadă cu banditismul international de stat al energumenului de la Kremlin. Așa că te rog să nu-mi dai lecții de antirusism tocmai mie. Nu trebuie să fii filorus sau filoputinist, ca să interoghezi neomarxismul de la Bruxelles. Spre deosebire de Merkel și cei de la UE, Donald Trump nu se pupă in bot cu Putin precum Yuncker, Timmermans sau Merkel (cea cu conducta Nord Stream-2). Polonezii știu ce știu; au o memorie mult mai bună decât noi și decât vesticii referitoare la ultimii 300 de ani în care Dihania de la Răsărit ne-a făcut numai rău. Nouă și tuturor popoarelor din preajma ei. Nu ne rămâne decât să rămânem loiali NATO și foarte circumspecți cu neomarxista UE, cu filorusismul dovedit al Bruxelles-ului cu tot. Dacă ne va vinde cineva Rusiei, pe noi esticii, aceea va fi eurobirocrația și NU Donald Trump. Faptele și declarațiile unor Yuncker, Merkel, Macron o arată cu prisosință.
RăspundeNicku - 01-15-2019
@ Maghiar Viktor:---> nu sânt diversionist dar văd lucrurile exact invers decât tine: adică Tusk e parșiv in demersul său eurobirocratic, iar,din contra pentru mine, Trump e sincer și onest in conservatorismul său explicit. Totuși, pe Trump l-a votat jumătatea conservatoare a americanilor. La rândul meu, nu dau doi bani pe extremismul progresist, neomarxist de la ONU și UE și nu văd cu ochi buni, imigrația fără limite, mai ales islamica, curvușagurile drapate după așa-zisa educație sexuală, batjocorirea progresistă a religiei creștine etc etc. Din cauza asta, ca român cu convingeri clasic-conservatoare, mă simt frustrat că nu am un decident politic în fruntea țării precum Viktor Orban, Duda in Polonia, Salvini, Donald Trump sau Bolsonaro in Brazilia. Dacă dorești, informeaza-te și din presa conservatoare, nu numai din presa maistream care minte, ignoră și dezinformează cu bună știință. Îți recomand TeaParty, American Thinker, Fox News, Gateway Punct, InfoWars, sau la noi in Romania site-urile ILD (inliniedreapta.ro), Bogdan Calendaristice, Active News..
RăspundeNagy Viktor - 01-12-2019
Domnule (sau tovarăşe Nicu, se şi apropie 26 ianuarie), cred că matale eşti divesionist. Nu face confuzie dintre Trump şi Tusk. Primul este un mare parşiv, al doilea un european corect. Iar în loc de cântecul de sirenă, poate-ţi aduci aminte de sirenele lui Vasile Roaită (de la Griviţa lui Dej, 1933). Ce treabă ai matale cu valorile Europei? Bravos, tovarăşe! Dai lecţie de europenism la polonezul Tusc. Şi iar o să ajungem la sapa de lemn sculptat la Moscova, din lemnul furat din Carpaţi. Poate mă faci şi iredentist. Dacă atât te duce capul...
RăspundeHorațiu - 01-12-2019
Donald Tusk în discursul de la Sofia, livrat in limba bulgară, a schimbat doar fotbalistii: "Cred că președinția bulgară a UE va fi la fel de eficientă precum Stoicikov la Campionatul Mondial". Iar Enescu, Cioran, Mircea Eliade au fost înlocuiți de poetul bulgar Vazov:"Țară dragă, cât de frumoasă ești, cât de minunat este cerul tău albastru". Până și vestitul Spartacus este scos de la naftalină când e vorba de combaterea spectrului patriotic, antiglobalist, care îi bântuie pe "coreligionarii" lui Donald Tusk de la Bruxelles: "Cine, dacă nu voi, - descendenții lui Spartacus, moștenitorii celei mai vechi statalități europene, voi, care nu ați pierdut niciun steag in vreo bătălie - ar fi cei mai buni pentru a face față acestei sarcini importante și dificile sarcini!" ___ Mai, mai că-mi vine sa plâng că nu m-au făcut ai mei bulgar.. ---->> Mare tre' să fie amenințarea antisocialistă, anti-progresista și anti-imigrationistă la viitoarelor alegeri europarlamentare dacă Liga Spartacus de la Bruxelles a considerat că trebuie să evoce originile eternei lupte de clasă, imigrației și emancipării egalitare tocmai în fundul Bulgariei, în munții Rodope!!! (care se întâmplă să fie și locul de origine al celebrului gladiator). Pentru noua cauză internaționalistă, globalistă, este bun și puțin delir mistic-nationalist: bulgarii și Spartacus, vaca și chiloții ! ---->>Altceva, d-na Cincea, pe cine mai avem de admirat? Următorul la rând!
RăspundeNicku - 01-12-2019
Diversiunea-Tusk a fost încropită sub amenințarea viitoarei axe conservatoare Italia-Polonia, propusă de Salvini conservatorilor actuali de la putere, din Polonia. Și vor mai adera și alții, vă asigur. Donald Trump a dat doar ttonul. Nu mai merge la nesfârșit cu cabala globalistă și invazia islamică nelimitată (și premeditată). Bine ar fi ca Romania să ignore cântecele de sirenă de la Bruxelles (cu Tusk, cu tot) și să înțeleagă că e vremea să salvăm tradiția, popoarele Europei, adevăratele valori fondatoare ale acestei civilizații fără pereche.
RăspundeHorațiu - 01-12-2019
Scandalul "Amber Gold" e încă de notorietate în Polonia, iar fiul lui Tusk a fost menajat cu "ordin de sus" să nu fie cercetat de procuratură. De-abia conservatorii actuali de la guvernare au început demantelarea justiției moștenite din comunism. Însă Tusk, euroelitele, presa mainstream mondială și d-na Melania Cincea ne psitacizează predania cu, vezi Tu, Doamne!, "întoarcerea Poloniei actuale la dictatură". Cum să te mai poți lupta cu un asemenea consens de stânga? Cu fanfara atotștiutorilor cu afinități ireductibil progresiste? Pun pariu că scoateți limba și la Donald Trump, doamnă Cincea? Astea merg mână în mână..
RăspundeHorațiu - 01-12-2019
Desi folosește simboluri românești - Dacia, Nadia Comăneci, Steaua, Halep -, Tusk le uzitează pentru a menține pe linia de plutire supra-statul european și globalismul. Adică, exact ceea ce e mai rău pentru noi și pentru ceilalți europeni. Cabala globalistă a intrat în panică și ne-a trimis un agent de influență potențial mai persuasiv, in măsura în care e mai.. "din vecini". L-aș fi preferat Duda și conservatorii săi.
RăspundeNea - 01-12-2019
Comparația celor care apără libertățile cu penalty-urile lui Helmuth Duckadam mi se pare o încercare de seducție de prost gust. Cu atât mai mult cu cât astăzi în UE libertatea de expresie e pus grav sub semnul întrebării. Cazul vocilor și publicațiilor conservatoare care sunt șicanate, ignorate sau chiar interzise in media mainstream, pe Google, pe Facebook e de-a dreptul neliniștitor. Va recomand doar cazul lui Tommy Robinson in Anglia. Pe ce lume trăiți, d-na Melania Cincea?
Răspundeemil - 01-11-2019
Cred ca domnul Tusk a avut in vedere atat realizarile comuniste cat si firmele poloneze ce au cumparat intreprinderi romanesti.
Răspunde