Securitatea naţională, jucată de Liviu Dragnea la ruletă (rusească)

SRI urmează să piardă din buget 150 de milioane de lei, dacă amendamentul trecut de Comisia Buget-Finanţe va fi votat de Plenul reunit al Parlamentului. Asta, doar pentru că aşa vrea Liviu Dragnea.

Melania Cincea 14.02.2019

De același autor

De fapt, a vrut să taie 455 de milioane de lei – care, în numele războiului său cu fantomaticul stat paralel, a depăşit zona populismului şi a intrat într-una mult mai gravă, a punerii în pericol a securităţii naţionale. Pe care o joacă la ruletă (rusească). Coincidenţă (?), în discursul său şi al altor voci din PSD apar teme care se găsesc şi pe lista de fake-news a puterii de la Kremlin.

Tăierea bugetului SRI nu este întâmplătoare. Şi nu este făcută nici pentru a dirija banii spre achiziţia de vitamina D pentru copii. Aceasta este de o demagogie sfidătoare din partea liderului PSD, în condiţiile în care fondurile puteau fi luate de altundeva. De exemplu, chiar de la PSD, căruia i-au fost alocate, din bugetul pe 2019, 47 de milioane de euro – o creştere de aproape 28 de ori, față de 2016! Spre comparaţie, DNA are un buget de vreo 37 de milioane de euro, adică mai mic decât al PSD. Prin solicitarea de a tăia aproape jumătate de miliard de lei de la SRI– lansată nu la discuţii cu reprezentanţii instituţiei, ci într-o intervenţie la una dintre televiziunile de casă ale Puterii, cu patron condamnat penal pentru corupţie, de la care ANAF-ul mai are de recuperat, de ani buni, câteva zeci de milioane –, Liviu Dragnea vrea să transmită semnale de forţă spre zona securităţii naţionale care nu îi este, legal, subordonată. Decizia a luat-o recent, pe cont propriu, după alocările bugetare inițiale propuse de Guvern și avizate de către CSAT, în decembrie anul trecut.

Prin această tăiere din bugetul SRI, doar pentru că aşa vrea el, Liviu Dragnea, liderul PSD duce de fapt la un alt nivel războiul său cu „statul paralel” – de altfel, o temă aflată, din 2013, pe lista naraţiunilor paranoide pe care puterea de la Moscova le-a aruncat în campania fake-news. Iar dacă tot se erijează în jupân al securităţii naţionale, dl Dragnea ar trebui să spună şi de unde vrea să taie aceşti bani: din fondurile pentru prevenirea şi combaterea terorismului, din cele alocate securităţii energetice sau cibernetice ori din cele alocate contraspionajului?

Inechivoc este că, prin această decizie de a diminua drastic bugetul SRI, dl Dragnea a depăşit zona populismului – de unde viza să ţină captiv un electorat frustrat, dezamăgit şi care, mancurtizat de propagandiştii Puterii, prezentaţi ca jurnalişti sau analişti, a ajuns să creadă că vina nerealizării sale o poartă alţii, conspiratori de genul statul paralel, care e mână în mână cu oculta mondială şi cu Soros care, toţi, vor să subjuge poporul român şi să-l umilească. Acum, dl Dragnea a intrat într-o zonă mult mai gravă, a iresponsabilităţii cu efecte incalculabile, a punerii în pericol a securităţii naţionale. Într-un context geopolitic incert, în care riscurile și amenințările la adresa statelor NATO cresc de la o zi la alta, în condiţiile în care avem un an electoral cu miză majoră, în care nu sunt excluse interferenţele Rusiei, aşa cum s-a întâmplat în alte state, într-un an în care România va găzdui un summit la care vor fi prezenţi 27 de şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, dl Dragnea pune în pericol siguranţa naţională şi nu numai.

În acest timp – iarăşi, coincidenţă?... –, dinspre partidul de guvernământ, ai cărui exponenţi prezidează, în numele României, preşedinţia temporară a Consiliului Uniunii Europene, sunt lansate atacuri dure la adresa UE, a unor state europene şi a conducerii acestora. „Suntem intoxicaţi de stăpânii noştri care ne călăresc, n-aş vrea să spun stăpânii noştri coloniali din cadrul Germano-Franţei şi coloniile ei actuale sau pe care şi le doreşte să le subordoneze în întregime. Stăpânii noştri au reuşit să creeze un aparat de represiune (...)”, a declarat, la un post local de televiziune din Galaţi, deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa. Care cataloghează MCV-ul ca fiind „o golănie ordinară”, pe Angela Merkel o numeşte „Führer feminin”, iar despre preşedintele Klaus Iohannis, că este „un provocator profesional”, infiltrat de străini, „pentru a batjocori poporul român”.

Acestea nu sunt doar acte de mitocănie în stare pură din partea unui politician care a mai avut ieşiri în decor ce vorbesc de la sine de un nivel de civilitate sub cota de avarie. Acestea fac parte din retorica de la vârful coaliţiei de guvernare. De altfel, nimeni din PSD nu a avut vreo reacţie după declaraţiile deputatului Bacalbaşa, nimeni nu a solicitat sancţionarea lui. Adică, sunt de acord cu ceea ce spune. Atacurile la adresa Occidentului, teme de genul „România – colonie UE” sau, în funcţie de context, „colonie americană”, „alogenul infiltrat în ţară, care reprezintă interesele străinilor, ale unei oculte mondiale şi care asupreşte poporul român” sunt reluate periodic, pe voci şi pe intensităţi diferite, în discursul public al unor voci din PSD, trădând un naţionalism retrograd. Mai mult sunt teme care – iarăşi coincidenţă?... – apar pe lista de naraţiuni gândite în laboratoarele de propagandă ale Kremlinului şi lansate în spaţiul public prin intermediul campaniilor fake-news.

Şi dacă am reface un puzzle al declaraţiilor făcute de oameni din PSD şi din sateliţii lor electorali, de genul ALDE sau PC, de decizii luate de ei, din 2012 – an în care Kremlinul deschisese o secţiune în limba română a postului guvernamental Vocea Rusiei, la care colaborau şi politicieni din PSD cu opinii antioccidentale, închisă în decembrie 2014, adică după pierderea prezidenţialelor de către Victor Ponta – am vedea că toate au cel puţin un punct comun cu temele regăsite în propaganda Kremlinului. Iarăşi, coincidenţă?... Deja, cam multe, pentru a mai crede în ele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22