De același autor
Să ne amintim de alegerile prezidenţiale din 2000, de contextul în care s-au desfăşurat şi în care am ajuns să alegem între un exponent al regimului de factură neo-comunistă care confiscase Revoluţia şi care a orchestrat fratricidul din Piaţa Universităţii şi un exponent al extremismului şovin, antisemit, xenofob. Iar cu aceste imagini în minte să privim spre 2024. S-ar putea să ne trezim într-o situaţie asemănătoare.
Din partea CDR aşteptările opiniei publice fuseseră, în 1996, foarte mari, iar în 2000, la final de mandat, dezamăgirile au fost pe măsură; fuseseră patru ani de tensiuni în interiorul alianţei, alimentate şi din interior, şi din exterior, de guvernare pe fondul unei crize economice, patru ani la finalul cărora fostul preşedinte Emil Constantinescu s-a declarat public înfrânt de sistem, adică de oamenii fostei Securităţi rămaşi în serviciile de informaţii sau activi prin colaborarea cu ele ori infiltraţi în instituţii şi în partidele care au format Convenţia. La alegerile prezidenţiale din noiembrie 2000, după primul tur (în care intraseră Mugur Isărescu şi Teodor Stolojan, candidaţi de dreapta, zonă în care, ca de obicei, sunt orgolii exacerbate, Ion Iliescu – PSD şi Corneliu Vadim Tudor – PRM), exponentul extremismului coordonat din subteranele fostei Securităţi, Vadim Tudor adică, lua aproape 30 la sută din sufragii. Era o ascensiune năucitoare şi foarte periculoasă. Aşa s-a ajuns ca, în turul doi, în care s-au înfruntat Vadim Tudor şi Ion Iliescu, să fim nevoiţi să alegem răul cel mai mic, pentru a evita o catastrofă naţională. Adică, în detrimentul unui extremist şovin, antisemit, xenofob, care ameninţa să instituie un regim autoritar, conducând ţara cu mitraliera, un regim care ne-ar fi izolat de Occident şi ar fi blocat negocierile pentru intrarea în UE, să-l alegem pe Ion Iliescu, exponentul regimului de factură neo-comunistă care confiscase Revoluţia şi care, în iunie 1990, a orchestrat fratricidul din Piaţa Universităţii împotriva celor care nu mai voiau ca ţara să fie pe mâinile unor oameni din eşaloanele doi şi trei ale fostei nomenclaturi şi ale fostei Securităţi. Oameni care apoi, vopsiţi în democraţi, şi-au împărţit hălci din România, devenind oligarhi care au influenţat în interes personal jocul politic la nivel înalt, ori oameni care, cu banii fostei Securităţi, au clădit imperii media pentru a lansa campanii de linşaj la adresa celor care nu le fac jocurile politico-financiare.
Ce avem acum, după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, un scrutin marcat de un absentesim masiv? Perspectiva a patru ani grei, de instabilitate politică, peste care se suprapune revenirea în Parlamentul României a unui partid extremist, anti-sistem, a cărui ascensiune ridică semne de întrebare; locul PRM a fost luat acum de AUR, cu un discurs legionaroid, ultranaţionalist, anti-sistem, anti-occidental, suveranist, homofob. A stat un an în stare latentă, explodând acum la 9 la sută, de la un firav şi insignificant 1 la sută, cât obţinuse la locale. Pandemia i-a venit mănuşă, ajutându-l să se poziţioneze anti-sistem. În aceste ultime luni, a exploatat frustări şi tensiuni sociale cauzate de regulile sanitare impuse de pandemie. A exploatat măsuri nepopulare luate de autorităţi ori inerente greşeli de guvernare. A exploatat furia unui public credincios în faţa deciziei de închidere temporară a bisericilor şi a limitării prezenţei la slujbe ori procesiuni religioase şi în faţa retoricii radicale a unor voci din USR-PLUS împotriva Bisericii. A atacat toate regulile impuse pentru stăvilirea epidemiei de coronavirus, instigând populaţia să le încalce şi invocând în mod mincinos încălcarea libertăţilor personale şi chiar a suveranităţii – cu apărarea căreia îşi începe platforma.program, deşi nimeni şi nimic nu ameninţă suveranitatea României, însă conturându-şi un duşman imaginar îşi justifică discursul anto-european. De luni de zile, organizează sau participă la proteste împotriva măsurilor sanitare, discursul anti-sistem, anti-mască, anti-vaccin, fiind infiltrate cu teorii ale conspiraţiei, care prind foarte bune la un public needucat.
În viitorul mandate legislativ, majoritatea parlamentară, coalizată în jurul PNL (USR-PLUS, UDMR, minorităţi şi PMP, dacă va trece pragul electoral) va fi foarte fragilă şi expusă riscului de a-i fi schimbată configuraţia în orice moment. În alianţa de guvernare tensiunile mocnite sau chiar scandalurile publice, cauzate de orgolii nemăsurate, de aere de superioritate şi pretenţii prea mari în raport cu valoarea electorală, sunt previzibile – situaţii de genul acesta au dus la implozie şi în cazul CDR şi, câţiva ani mai târziu, al Alianţei DA. Vor fi patru ani dificili, de instabilitate politică, de guvernare pe fondul crizei mondiale sanitare – departe încă de final –, peste care se suprapun probleme economice mari. Erodarea imaginii pe care o aduce cu sine guvernarea, mai ales în condiţii de acest gen, este inerentă. În plus, partidele care vor forma majoritatea şi alianţa de guvernare vor trebui să găsească metode de a pune stavilă expansiunii extremismului AUR, ceea ce nu va fi foarte uşor. În ţară există teren fertil pentru ultranaţionalism şi extremism, culoar lăsat liber de PRM, care nu mai are, de ani de zile, forţa din perioada vadimistă. Au mai fost încercări de intrare pe acest culoar electoral. Una din partea PRU (Partidul România Unită, un nume inspirat din Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin) înfiinţat în 2014, de Bogdan Diaconu, fost parlamentar PSD şi fost colaborator al postului de propagandă al Kremlinului, Vocea Rusiei. O altă încercare a fost din partea Alianței Noastre, partid fondat în 2016 și condus de Marian Munteanu, promotor al ultranaţionalismului și al anti-occidentalismului, din discursul acestuia nelipsind elementele ortodox-fundamentaliste. Ambele au eşuat. În plus, contextul internaţional e tulbure, marcat de dorinţa de expansiune a regimului de la Kremlin şi de revirimentul, la nivelul întregii Europe, a partidelor naționaliste şi ultranaţionaliste, anti-sistem, eurosceptice, curentul ultranaţioanlist fiind întreţinut prin război hibrid sau susţinut financiar de Rusia.
Dacă alianţa de guvernare va fi percepută, în ansamblu, drept eşec, dacă scandalurile publice vor fi la ordinea zilei, dacă alianţa va genera nemulţumiri şi dezamăgire în procente prea mari, nu este exclus ca, în 2024, reprezentanţii acestor partide de dreapta să nu aibă nicio şansă la prezidenţiale. Să avem de ales, în turul doi – la fel ca în 2000 –, între reprezentantul PSD (care nu dă semne că se va reforma, deşi a renunţat între timp la susţinerea oficială a corupţilor şi împins pe linie moartă unele voci ultranaţionaliste şi anti-occidentale, ceea ce a dus la demisia lor din partid, şi nici nu şi-a cerut scuze publice pentru derapajele de la statul de drept la care s-a dedat), reprezentant care ar putea fi şi unul din premierii-marionetă ai lui Liviu Dragnea, rebranduit între timp, şi reprezentantul urmaşului PRM, adică al AUR.
Comentarii 13
ilici - 12-21-2020
Mi-a placut ultimul paragraf. Am votat atunci iliescu, ca sa nu iasa vadim... De atunci nu am mai pus stampila. Aur sunt antisistem, iar voturile pentru ei sunt o reactie la dezastruoasa clasa politica actuala si o reactie la globalismul neomarxistoid agresiv practicat in lumea euro-anglofona. Mai vad unii bieti rataciti care o dau cu aur si propaganda ruseasca: nu dragii mosului, cea mai buna propaganda ruseasca se face la varful politicii romanesti si europene. Businessuri fara jena cu rusii in timp ce le facem morala visegrazilor retrograzi ca nu acepta stramutari fortate de populatii straine pe teritoriul propriu. Continuati sa dati in aur, vor creste cu fiecare articol care ii demonizeaza. N.B. NU emit inca judecati de valoare despre aur. Spun doar ca multe dintre punctele lor sunt de bun simt si perfect dezirabile dpdv a multor intelectuali (nu si al celor marxisti, desigur!).
RăspundeLevSt. - 12-21-2020
"...Oameni care apoi, vopsiţi în democraţi, şi-au împărţit hălci din România..."___---___ezact si f. multi sunt in varful societatii.../// Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 9,2 miliarde euro in octombrie, la 118,99 miliarde euro, anunta BNR (Luni, 14 Decembrie 2020, ora 18:04)___—–____ inca o „realizare” faraonica, in Romania,intr-o singura luna, DATORIE EXTERNA de peste 9 MILIARDE EURO, iar prin Aprilie-Mai, va depasi si caracteristica de faraonica(per total), adica va deveni PARAMOUNT, cu mult peste jumate din PIB-ul nominal, chiar acum este pe langa jumatete, iar orban si catzu vor sa faca rotirea cadrelor, in loc-impreuna cu i-han- sa fie impuscati sau macar pusi la ocna, pentru macar 25 ani…Si culmea, aceste datorii sunt facute cu acelasi scop , mereu si mereu, pentru salariile lor uriase si platile de pensii astronomice pentru doar o farama din populatia Romaniei…
RăspundeIoan Vlad Nicolau - 12-13-2020
Un articol lucid, bine argumentat, precis conturat, din păcate reflectând fidel situaţia politică precară ce domneşte în România, endemic şi fără speranţă! Ai putea spune metafizic vorbind, că aici avem deaface cu un destin istoric, dat odată pentru totdeauna, de neschimbat şi ca atare inutil de a mai fi comentat! Asta-i situaţia şi dacă-i aşa, vom trăi mai departe cu destinul nostru, pînă ne-o fi dat să ne pierdem în istorie cu destinul nostru cu tot, atârnat de gât. Basta! Dar dacă-şi imaginează cineva că rezultatul acestor alegeri este numai datorită destinului, românesc şi nu-i ,s au că n-a fost puternic influenţat de factori malefici interni ca Biserica Ortodoxă, sau externi ca imbatabila, puternica propagandă rusească, se-nşeală amarnic! Asta-i! Li se-ntâmplă şi altora mai breji ca noi! N-aveţi decât să vă aruncaţi o scurtă privire către SUA şi alegerile recente consummate acolo şi vă veţi linişti. Dar dacă populaţia americană reacţionează şi s-ar putea să avem surprize foarte neplăcute, populaţia românească datorită destinului său, rămâne apatică, contemplativ-pasivă, uitându-se duios paralizată la situaţia inconştient creată, cum se uită găina nedumerită la gard printre ostreţe!
RăspundeTudor - 12-13-2020
Daca erai "cetățean responsabil" aveai un nume, in rest cu comentariile tale nu te arăți decor a comunist retardat...
Răspundetudor.cislariu13@gmail.com - 12-13-2020
Problema principala e schimbarea legii electorale că să permită votul prin internet ! Legea actuală permite numai votul celor din tara, adică 30%, din care PSD mai are 30%... De ce nu se preocupa nimeni de voturile celor 5mil de români plecați care ar putea duce PSD la 10% ???
RăspundeLevSt. - 12-12-2020
"... Dacă alianţa de guvernare va fi percepută, în ansamblu, drept eşec, ... nicio şansă la prezidenţiale....///SECRETUL SUCCESULUI."...secretul succesului" o fi valabil in Natiile Superioare, in cele precum cea romana, "secretul" este sa fii mincinos, pupincurist si cu bot gros, adica sa te impui in orice functie si pozitie, chiar calcand pe cadavre, desi stii ca nu meriti nici pe departe asa ceva....Asa s-a "construit" Romania ultimilor 70 de ani...„: "Naţiuni superioare şi inferioare nu există pe lumea asta-ion aurel pop” (De Anonimus/ Andrei Popescu -11 decembrie, 2020)(...)___---___ANALIZA Saracii din Romania au devenit si mai saraci in 2020. Cum a evoluat salariul mediu net pe diverse ramuri ale economiei (Sambata, 12 Decembrie 2020, ora 00:02) Salariul mediu net pe economie a crescut cu 22 de lei in octombrie 2020 fata de septembrie 2020, ajungand la 3.343 de lei. Cu toate acestea realitatea financiara a multor industrii din Romania arata un adevarat dezastru salarial, dus pentru multi angajati la limita subzistentei…”___—–___Sigur ca -conform “gandirii” marilor “patrioti” de hartie creponata- strainii sunt de vina, si nu imensa CLASA PARAZITARA DIN TARA, oricum avem si rezolvarea, LE CANTAM ROMANILOR un f. calduros “LA MULTI ANI!”, adjustat, adica “La anu’ si la multi bani!” si -gata!- toti se vor trezi ca nici nu mai au ce sa faca cu purcoaiele de euro,asa cum celor ramasi fara caldura si apa( chiar in inima tarii, capitala) le recitam ” Si ape curg in vale”, etc. iar celor din cele 3 judete ramasi recent fara lumina(electricitate) , le uram “ochi” de liliac( ca tot suntem tara vampirilor!) (cat si “pe langa drum, pe langa gard”) si i-am rezolvat si pe astia…Asta este marea problema cu “patriotii” de profesie, ei niciodata nu vorbesc despre realele si concretele probleme, ci o tin doar pe sabloane lacrimogene, tocmai pentru ca ei se stiu BAZA problemelor economici-sociale ale tariii(prin furt si/sau parazitism suprem)…Nu mai amintim(in detalii) ca chiar simplu academician (sa ajungi), in orice tara serioasa(ba chiar si in Romania ceausista-exceptie elena ceausescu), era o pozitie rezervata celor cu 30-40 de ani de catedra universitara si/sau cercetare si macar cu ceva realizari veritabile(practic, atinse cand ieseau la pensie), acum, orice putza-verde are si 2-3 doctorate si ajunge academician, practic Romania (la acest capitol) pluteste in “Tara Fanteziilor”, inca ma intreb cum de cei 15-20 de ingineri, medici, etc.(adica practicieni a ceva), care au realizari notabile in domeniul lor, nu se rascoala pentru a-si alege ca sef pe UNUL DINTRE EI, raspunsul trebuie sa fie ca sunt -CU ADEVARAT PREA PUTINI- si se simt total sufocati de MARELE REST( de vreo 200?), care tocmai pentru acest motiv il mentin sef pe acest aurel, este adevarata mina de aur in a le mentine si lor privilegiile nemeritate, furate…E prea de duzina sa mai zici “Jenant” , este de’a dreptul CRIMINAL… si-continuand- referitor la cele 2 titluri, pentru primul este complet fals ca “NU exista…”, poate ca este corect politic sa NU zici asa ceva, insa realitatea ULTRAPALPABILA o DOVEDESTE, iar superioritatea sau inferioritatea unei natii este data de CLASA INTELECTUALILOR, care trebuie sa fie si intelectuali veritabili cat si luptatori sociali, pentru ca una fara alta nu poate avea succes, sau daca da, acest succes se relativizeaza , inclusiv in timp…In fond , contrastele(bun/rau, lumina/intuneric, superior/inferior, etc., etc.) FAC PARTE DIN NATURA UNIVERSALA, adica peste tot in univers(ul cunoscut , macar) exista IERARHIZARE, iar in in anumite planuri, treptele de jos ajung sa fie total opuse varfurilor, asa si in acest caz, EXISTA NATII SUPERIOARE, nenorocirea este ca nu sunt nici 3 duzini din totalul de aprox. 200 natii… Iar despre tittlu nr. 2(adus de mine), oare de ce acest “patriot si nationalist”, autodelarat (pe oriunde apuca) nu vorbeste despre aceasta situatie si nu vine cu solutii, incat acesti multi oameni sa poata trai si ei decent, adica sa ajunga sa castige macar 15-20% din cat „castiga” el insusi, per total? Raspunsul il stie toata lumea si l-am exprimat de sute de ori, inclusiv mai sus…
RăspundeMircea Ordean - 12-10-2020
Situația de azi are multe șanse sa conducă la o victorie detașat a PSD, în 2024. Pe de altă parte, nu cred ca materiale precum acesta au șansa de a combate eficient ultranaționalismul reprezentat de AUR...
RăspundeEmil - 12-10-2020
Un ochi la lumanare si altul la groapa.
RăspundeCetățean responsabil - 12-10-2020
Cum duduiță, în articolele anterioare îți manifestai îngrijorarea că suntem amenințați de vecinii de la est, iar acum vii și ne spui că suveranitatea „cu apărarea căreia își începe platforma.program, deși nimeni și nimic nu amenință suveranitatea României, însă conturându-și un dușman imaginar își justifică discursul anto-european.” (probabil ai vrut să spui anti-european, dar indignarea că au putut câștiga te orbește, sau ai avut ochii spre 2024?). Până ieri nici nu știai de existența lor (AUR), că dacă știai ai fi scris, iar astăzi vii și spui că au „un discurs legionaroid, ultranaţionalist, anti-sistem, anti-occidental, suveranist, homofob.” Afirmi că au fost și vor fi votați de un electorat needucat („care prind foarte bune la un public needucat.„). Crezi că în felul în care scrii ai să educi publicul? Vino cu argumente, de ce nu este bine să fii naționalist, suveranist (deși cuvântul nu este în nici un dicționar român), homofob (respingerea homosexualității; ostilitate sistematică față de homosexuali), antioccidental și chiar antiromân! Văd că pledezi pentru nerespectarea Constituției și nerespectarea rezultatelor alegerilor, din moment ce PSD este pe primul loc, iar tu afirmi „majoritatea parlamentară, coalizată în jurul PNL (USR-PLUS, UDMR, minorităţi şi PMP, dacă va trece pragul electoral)”. Ești incoerentă deoarece chiar în articolul de față afirmi „contextul internațional e tulbure, marcat de dorința de expansiune a regimului de la Kremlin și de revirimentul, la nivelul întregii Europe, a partidelor naționaliste și ultranaționaliste, anti-sistem, eurosceptice, curentul ultranaţioanlist fiind întreținut prin război hibrid sau susținut financiar de Rusia.” Nu-ți place Iliescu, dar cu Marian Munteanu ce ai, că doar era adversarul din Piață a lui Iliescu. Fetiță apucă-te de beletristică, poate dai lovitura și ai succes.
RăspundeLevSt. - 12-09-2020
"...metode de a pune stavilă expansiunii extremismului AUR, ceea ce nu va fi foarte uşor...": "Avocata Sosoaca, viitor senator AUR, confirma intentia partidului de suspendare a lui Iohannis: “Sunt foarte multi romani care-si doresc asta”(…)//// -II-iohannis: Este “absolut fundamental” ca fenomenul coruptiei din Romania sa fie combatut cu fermitate.(…)___—___ in citarea nr. 2, regasim acelasi limbaj de lemn, absolut gol, al acestui distrugator de natie, care a avut TOATE PARGHIILE si TOATA PUTEREA OFICIALA, LEGALA CAT SI ILEGALA, sa combata coruptia, insa el este cel care a inmultit-o si aprofundat-o( in acesti 6 ani!!!), incat Romania a ajuns un ras de tara… Si din cauza acestor aberatii biologice(iohanis, dragnea, veorika, etc,etc.) aceasta formatiune-AUR- a ajuns sa fie votata de multi, si chiar daca sunt considerati extremisti, aceasta masura(de a-l suspenda pe gangsterul-bovina) este foarte corecta si binevenita, chiar daca in ceasul al 13-lea, inca (cererea) este incompleta, in declaratie trebuie specificat ca odata suspendat, individul declasat , trebuie si va fi arestat si judecat pentru vanzare de tara, sabotarea economiei nationale si chiar genocid, alaturi de alte capete de acuzare, f. grave…
RăspundeLucian Nicolescu - 12-09-2020
Sunt un fost sceptic în ceeace reprezenta încă din 1995 CDR. Și asta după ce la o întrunire preelectorală a Convenției am văzut cine erau reprezentanții liberali și țărăniști ai urbei. Toți, foști secretari de partid prin uzinele orașului. Ba chiar un secretar 2 la fosta Primărie PCR. Se pare că am văzut bine că CDR NU va reuși împreună. Asta se va repeta la indigo în 2021 și după. Când PNL forțează cu numiri tâmpite (Câmpeanu la educație, catastrofa udreiană Predoiu la justiție, Vela la interne) mă îndoiesc să cadă la pace cu USR. Automat în 2024 să bisăm alegerile 2000. Se va întâmpla exact cum prorociți. Dar nu vă speriați! Lavric, Puric, M. Munteanu sunt palide umbre ale intelectualilor interbelici. Nu au vasta cultură a unui Cioran, Eliade sau Nae Ionescu. Respectiv nici priză la public. Cât despre I. Iliescu vă rog să nu-l mai categorisiți a fi neo-comunist. El este și va rămâne un COMUNIST NOTORIU. Un Crăciun în tihnă și cu sănătate, L. Nicolescu
RăspundeCetățean responsabil - 12-09-2020
Cum duduiță, în articolele anterioare îți manifestai îngrijorarea că suntem amenințați de vecinii de la est, iar acum vii și ne spui că suveranitatea „cu apărarea căreia își începe platforma.program, deși nimeni și nimic nu amenință suveranitatea României, însă conturându-și un dușman imaginar își justifică discursul anto-european.” (probabil ai vrut să spui anti-european, dar indignarea că au putut câștiga te orbește, sau ai avut ochii spre 2024?). Până ieri nici nu știai de existența lor (AUR), că dacă știai ai fi scris, iar astăzi vii și spui că au „un discurs legionaroid, ultranaţionalist, anti-sistem, anti-occidental, suveranist, homofob. Afirmi că au fost și vor fi votați de un electorat needucat („care prind foarte bune la un public needucat.„). Crezi că în felul în care scrii ai să educi publicul? Vino cu argumente, de ce nu este bine să fii naționalist, suveranist (deși cuvântul nu este în nici un dicționar român), homofob (respingerea homosexualității; ostilitate sistematică față de homosexuali), antioccidental și chiar antiromân! Văd că pledezi pentru nerespectarea Constituției și nerespectarea rezultatelor alegerilor, din moment ce PSD este pe primul loc , iar tu afirmi „majoritatea parlamentară, coalizată în jurul PNL (USR-PLUS, UDMR, minorităţi şi PMP, dacă va trece pragul electoral)”. Ești incoerentă deoarece chiar în articolul de față afirmi „contextul internațional e tulbure, marcat de dorința de expansiune a regimului de la Kremlin și de revirimentul, la nivelul întregii Europe, a partidelor naționaliste și ultranaționaliste, anti-sistem, eurosceptice, curentul ultranaţioanlist fiind întreținut prin război hibrid sau susținut financiar de Rusia.” Nu-ți place Iliescu, dar cu Marian Munteanu ce ai, că doar era adversarul din Piață a lui Iliescu. Fetiță apucă-te de beletristică, poate dai lovitura și ai succes.
RăspundeGabriela Constantinescu - 12-09-2020
Nu ne ramane decat sa speram ca nu se va intampla asta. In 2000, la primul tur al prezidentialelor, psdistii au primit ordin pe unitate sa-l voteze pe vadim tudor, astfel incat in turul doi sa intre iliescu si vadim tudor, si in aceasta ordinara situatie, ce se putea face decat sa-l votezi pe iliescu... Deci, vadim tudor n-a ajuns din senin in turul doi, a fost planul copt de iliescu, sa se mai aleaga cu un mandat, si sa sugrume in continuare Romania.
Răspunde