Capitalismul de război și dispariția politicii

      Într-un anume fel, și pandemia de coronavirus, și războiul din Ucraina au venit la momentul potrivit: ele sunt marile scandaluri globale menite a ascunde micile scandaluri locale.

Mihai Maci 09.08.2022
SHARE 10

  Dincolo de news-urile fiecărei zile, presa occidentală are – în ultimele luni – o constantă: anticiparea crizei care va lovi Europa în toamnă, pe fondul permanentizării războiului din Ucraina, a efectelor de bumerang ale sancțiunilor împotriva Rusiei, a recalibrării industriei militare (și a finanțelor pe care aceasta se bazează) pentru susținerea armatei ucrainiene, a foarte posibilei reveniri a coronavirsusului și a incertitudinilor legate de premierii a două mari țări din Lumea Veche și a probabilei majorități trumpiste în Congresul Statelor Unite. Toate, la un loc, vor pune presiuni semnificative pe economia europeană și pe economiile fiecărui stat de așa manieră că, deja, se anunță o iarnă grea, sub semnul ”raționalizării” (energiei electrice) și a unor ”măsuri impopulare” (menite a reduce inflația consecventă cheltuielilor din vremea pandemiei). În Occident, lucrurile acestea sunt cu adevărat problematice, dat fiind că în țările vestice singurul consens (și mitul fondator al Comunității Europene) e cel al prosperității bazată pe creștere economică. Nimeni nu-și poate imagina momentul în care această creștere s-ar opri sau ar fi inversată de recesiune, căci lumea de astăzi – urbanizată și bazată pe economia serviciilor – e departe de cea de după Război, cu o mare reziliență în rural (inclusiv la nivelul prelevărilor ce se făceau pe seama fermierilor, pentru a susține industriile urbane). Ne place sau nu, economia lumii dezvoltate e asemenea unui joc piramidal, în care augmentarea continuă a indicatorilor, pe baza creșterii productivității, e o fatalitate. Punerea în discuție a acestui mecanism ar însemna deligitimarea nu doar a politicilor actuale din țările Europei de Vest, ci și a istoriei (de unificare și integrare europenă) care le-a adus în situația de astăzi.  De aceea problemele care afectează economia riscă să aibe un impact social și, tot de aceea, despre ele se discută din vreme și cu îngrijorare.

            Nimic de genul acesta la noi. În câteva cuvinte – mai curând circumstanțiale – președintele, primul ministru sau diverși miniștri ne anunță că, în România, nu se va întâmpla nimic îngrijorător, că suntem în parametri și, deși oficialii noștri ”urmăresc cu îngrijorare” situația mondială, nu trebuie să ne temem, pentru că ”instituțiile își fac treaba”. Ceea ce nu e, în fond, decât o reluare a clasicului mit al excepționalismului românesc: toți în jurul nostru au (sau vor avea) probleme, doar noi suntem feriți (nu se știe cum, poate datorită ”protecției Maicii Domnului”!). Pe de altă parte, oricine o poate constata (cât se poate de concret): și la noi prețurile cresc în ritm accelerat, utilitățile sar spectaculos în plină vară, moneda națională se devalorizează, iar canicula și seceta nu anunță recolte care să permită traversarea lină a iernii. E de presupus că o criză – dublată, cine știe?, de ”fenomene meteorologice extreme” – în iarnă – primăvară- va lovi mult mai puternic în periferia săracă a Europei decât în centrul bogat al continentului. Și totuși, încă odată, despre lucrurile acestea nu se discută aproape deloc în media autohtonă. Singurul lucru care nu ne surprinde este faptul că totul ne surprinde. Evident, atunci când lucrurile se vor înrăutăți, unul sau altul dintre înalții oficiali va apărea pe micile ecrane și ne va spune – cu un tremolo patetic în voce – că asta e, economia globală, criza europenă, războiul din Ucraina și nu avem ce face, trebuie să strângem cureaua, să acceptăm tăieri, să consumăm mai puțină electricitate, gaz și benzină (dar să le plătim mai scump) și să ne bazăm, în tot și în toate, pe stat.

            Într-un anume fel și pandemia de coronavirus, și războiul din Ucraina au venit la momentul potrivit: ele sunt marile scandaluri globale menite a ascunde micile scandaluri locale. În vreme de război nu mai e loc de discuții și de dezbateri; trebuie ”să fim uniți” cu toții și ”să respectăm consemnele” guvernului. Orice situație de criză duce – în lumea contemporană – la consolidarea puterii executivului, singurul în măsură a dispune reguli care să fie urmate de toți cetățenii. Or, paradoxul face că, din perspectiva celor care exercită puterea în România, cu cât e mai rău în afară, cu atât e mai bine înlăuntru. Ne va fi dat, în anul ce vine, să trăim în suprapunerea a trei crize: cea pandemică (ce va reveni, probabil, odată cu sezonul rece), cea a proximității războiului (cu imigranți, blocarea unor fluxuri comerciale etc) și cea economică (care are legături cu ambele). Pe acest fond, inevitabil, vor apărea o mulțime de probleme: raționalizări ale energiei electrice sau termice, scumpirea variilor produse (în primul rând a celor alimentare), scăderea puterii de cumpărare, dificultăți în plata utilităților (probabil în primul rând la consumatorii industriali), penurii în ce privește anumite lucruri și cine știe ce altceva. Nimeni – la nivelul celor ce conduc țara – nu pare a fi preocupat de aceste lucruri, totuși, ușor anticipabile. În momentul în care ne vor lovi, probabil vom trece de la discursul marțial, la legea marțială. ”Rezolvarea” problemelor pe care le vor provoca multiplele crize nu va consta în ameliorarea – în limitele posibilului – a condițiilor de viață ale oamenilor, ci în ”mobilizarea lor totală” într-un stat guvernat de ”ordinea și disciplina” instituțiilor militarizate. Aceasta va fi, așa ni se va spune, singura modalitate de ”a rezista” șocurilor externe și degrigoladei anarhice pe plan intern.

            Marea problemă în ceea ce privește aceste lucruri constă în faptul că, la ora actuală, politica românească e atât de epuizată, încât nu mai poate oferi nici răspunsuri, nici soluții credibile la problemele cu care se confruntă țara. Clasicele sondaje cu ”opțiunea de vot” a cetățenilor pentru unul sau altul din cele cinci partide care contează sunt relativizate de rata masivă a emigrației (și a intenției de emigrație), de absenteismul de la urne și de valul de nemulțumire care crește deși, după anexarea de către stat a principalelor canale media, se aude tot mai puțin. Ideea că ne vom trezi iarăși, la alegeri, cu aceleași personaje – cu generalul avansat de la prim ministru la președinte, cu aceiași clasici (și uzați) miniștri și șefi de instituții publice – cred că nu mai găsește nici un ecou în societate. Singurul lucru care va conta realmente la toate cele patru scrutine electorale din 2024 va fi numărul celor care votează. Și – nici acest lucru nu e surprinzător – el va adânci criza de legimitate a unei clase politice care, de facto (și încercând să confirme și de jure, prin varii ”proiecte de legi”), a ales feudalismul în detrimetul democrației. Pentru încă odată – după anii 1960 – 1980 – prestația noastră pe scena internațională e dublată de un regres al politicilor interne.

            Singurul lucru care (mai) dă coerență unui guvern și unei conduceri lipsite de idei, de carismă și de capacitatea de-a da un impuls de dezvoltare țării e factorul de echilibru pe flancul estic al NATO într-o situație de criză în zonă și unitatea transpartincică, menită a gira cu eficiență militară, treburile publice pe plan intern în acest context. Mai mult sau mai puțin, nu mai avem conduceri politice normale, ci guverne de criză, cu prim miniștri numiți de președinte nu în urma unor consultări (cum bine s-a văzut la congresele PNL), ci pentru a-i încadra într-un dispozitiv al executivului cu o singură comandă. În măsura în care ei – prim-ministrul șef de partid și celălalt șef de partid, ce așteaptă ”rotația” – controlează și Parlamentul, și (prin fondurile ”de campanie împotriva pandemiei”) marile canale media, iar președintele numește în funcții ”de răspundere” (și pensionează) după voie magistrații, e greu să mai vorbim de separația puterilor în stat. Ceea ce vedem e, mai curând un soi de agregare păstoasă, de ”monstruoasă coaliție”, pe care-o ține împreună doar logica privilegiilor și care guvernează – și va guverna tot mai mult – nu într-o logică electorală, ci într-una a amenințării că orice s-ar face pentru a o înlătura de le putere ar arunca țara în haos. Criza – externă și internă – face neceasară suspendarea politicii clasice (bazată pe dezbatere) și trecerea la o guvernare unitară, în care divergețele de program se topesc în ”interesul pentru țară”.

            În fapt, ne aflăm cam în aceeași situație prin care am mai trecut în anii ’30 ai secolului trecut. Atunci cele două crize – economică și politică internațională – au fost separate; acum riscă să se suprapună. Atunci, la capătul lor ne-am trezit cu un ”rege de operetă” și o nemulțumire de masă care s-a investit în cele două forme de radicalism care ne-au scos de pe orbita lumii civilizate: legionarismul și, apoi, comunismul. Dacă oamenii acelui timp puteau fi asimilați operetei, cei de acum sunt, inevitabil, ”la înălțimea” televiziunilor-tomberon pe care se afișează.

            Dar lucrul cel mai straniu e dispariția politicii nu la vârful statului, ci din interesul oamenilor. Vreme de 33 de ani, ea a constituit una din cele mai mari pasiuni publice pe care le-a cunoscut lumea românească. Apoi, într-un timp foarte scurt, s-a stins în surdină. Poate datorită faptului că oamenii cred în politică atunci au impresia că opinia lor contează și deciziile ce urmează dezbaterilor articulează ceva în lumea în care trăiesc. Acum, și-n timpul ce va veni, e limpede că vocea lor nu mai răzbate nicăieri și că au fost reduși la o masă de asistați ai crizei, care așteaptă să li se dea ceva (prin PNRR sau Anghel Saligny, eventual direct din corturile armatei) și că, în schimb, li se va cere un singur lucru: ”Stați la locurili voastre!”

Ideea vremurilor ce ne așteaptă e aceea că cei de sus vor strânge rândurile și mai mult, sub zodia aceluiași interes, iar cei de jos se vor împrăștia și mai tare, apăsați de probleme și de resentimente. Cred că aceasta e dovada faptului că ciclul istoric început cu Revoluția din Decembrie 1989 a ajuns la sfârșit.  

Comentarii 6

SUS PATRIA - 09-02-2022

Amicus Plato, sed magis amica veritas. Bănuiesc că nu v-a picat bine comentariul meu. Că altfel nu-mi pot explica cenzura pe care o credeam interzisă, potrivit chiar Constituției noastre, art 30 (2). Îmi place așa de mult cuvântul dialog, încât decum îl aud, hop și eu. Se pare că dvs vă place mai mult monologul care nu poate fi social, pencă și la comntatorii dvs. cu greu se poate detecta un spirit critic veritabil. Dacă tot sunteți leșinați cu toții de la Grupul de ... după capitalism, ați face bine să mai răsfoiți mass-media din Vestul sălbatic european mai ales (puținele voci neînregimentate în mainstream) căci dincolo de Marea Baltă imediat ai de a face cu McCarthy redivivus, pentru a vedea că lumea e doritoare de dreptate socială și economică și...și...ceea ce, evident, nu se suportă cu capitalismul asasin, precum apa cu focul. Așa încât , comentariul meu este un fel de drept la replica dvs, elegantă, recunosc, dar,pe fond, un fel de ,,floricel de porumb,,. Dacă veți binevoi să acceptați diversitatea de argumentări, mai pot spera că o să admiteți publicarea rândurilor trimise de mine, desigur, fără acest pasaj introductiv. Mai sper să nu vă placă numai lăudătorii. Augurii. Stimate dle M.Maci, felicitări, o analiză aproape excelentă dacă ați fi îndrăznit și ceva soluții, dar din ălea adevărate. Sigur, veți spune, care sunt cele adevărate? Nu înțeleg de ce curajul dvs bate atât de scurt încât nici nu vreți să recunoașteți/înțelegeți că ăsta e capitalismul, tovarăși. E capitalismul vreo ,,vacă sfântă,, și noi nu știm? Citiți, vă rog, eseul lui Einstein:,, ,,De ce socialism,, (se găsește pe Google), Yanis Varoufakis: ,,O scurtă istorie a capitalismului. Economia pe înțelesul fiicei mele,, și neapărat Lenin: ,,Imperialismul, stadiul cel mai înalt al capitalismului,,. Refulați-vă eventualele înjurături, Mihail Manoilescu, economist de clasă și min. de ext. când cu Dictatul de la Viena, îl cita le Lenin la greu în problema agrară și nimeni nu i-a sărit la beregată. Apoi, I. Vallerstein zicea ceva fain de tot, cum că nu este destinul antropologic al omenirii să moară cu capitalismul de gât. Aaaa, să nu uit. Papa Ioan Vojtyla despre capitalism: “Deficitele acestui sistem economic care supune pe om robiei lucrurilor, se numesc: exploatare,excludere, înstrăinare/însingurare. “Marxistul” Papa Benedict al XVI-le punea şi el, în spiritul moralei creştine, un diagnostic limpede în mesajul de Crăciun 2008: “O economie al cărui scop nu este omul, care nu pune în centrul ei demnitatea omului, distruge, în ultimă instanţă, fundamentele convieţuirii umane. Enoriașii nu trebuie să accepte exploatarea omului ce către oameni“. Un alt contestatar (și câți alții) al capitalismului, politologul german Elmar Alvater, în cartea sa „Sfârşitul capitalismului pe care îl trăim“, apărută în 2005, face o critică radicală capitalismului şi încă de pe atunci se gândea ce să vă răspundă la întrebarea, ce va urma după ciclul care ziceți că s-a încheiat (sincer, eu nu văd nicio încheiere, dimpotrivă) propunând soluția: o societate dreaptă și solidară realizabilă numai printr-o, cum zice el, o adevărată schimbare și se explică: ,,O adevărată schimbare nu este posibilă fără schimbarea actualelor structuri de putere bazate pe proprietatea privată, cea care legitimează “formele de însuşire şi de deposedare, în sens economic, social-cultural şi ecologic”. Altfel ,, continuarea capitalismului pe care îl trăim ar însemna căderea în “imperiul barbariei”. Și uite că a avut dreptate, chiar acolo am ajuns. Pe la jumătatea secolului trecut, un mare economist, este vorba de Karl Polanyi, demonstra în cartea sa “Marea transformare” că apariţia economiei libere de piaţă, specifice capitalismului şi “autonomizarea” ei faţă de celelalte domenii ale societăţii, conduce treptat la dezintegrarea societăţii ca atare, la distrugerea premiselor sale. Și uite că aici am ajuns. Încă ceva, să nu-l uit nici pe papa Francisc: Capitalismsul ucide. Cultura bogăției este cultura crimei. Foarte tare și adevărat, nu ? Celor care au stilizat prăbuşirea dictaturilor socialiste drept victorie a Vestului/Occidentului =a capitalismului o inscripţie scrisă pe Zidul Berlinului, chiar în săptămânile în care acesta cădea, ar trebui să le dea de gândit şi să-i îndemne la meditaţie şi luciditate : “Capitalismul nu a învins, el, pur şi simplu, a rămas”. Da, sigur, și-a luat revanșa, dar atât ! El este istoricește epuizat, s-a lățit la nivel global și se vede clar că nu poate da ceea ce a promis. L. Ehard scrisese o carte în anii 50 : ,,Bunăstare pentru toți,, numai că lozinca lui n-a ținut prea mult. Capitalismul face ce a făcut întotdeauna :,, Profit before people,, și anume cu orice preț, câlcând de-a dreptul și pe cadavre și făcând războaie. Că tot vorbirăți de capitalismul de război. Cât de adevărat zicea Jean Jaures : ,,Capitalismul poartă în sine războiul precum norii ploaia,, și a dou a zi a fost asasinat. (Sper că știți cine a fost, socialistul francez care s-a opus creditelor pentru război (I RM) Chiar dacă acum îi zicem neoliberalism, tot ăl dracu . Ceea ce este cel mai grav este că capitalismul (cacofonie admisă, am aprobare) în afară de favorizarea câtorva puțini și putrezi de bogați vinde doar himere, gen ,,visul american,, și , cum zicea cineva, globalizează doar sărăcia și distruge mediu natural. El nu este în stare să ofere o perspectivă cu sens uman veritabil ! CA să nu mai vorbim că nu s-a avut niciodată bine cu democrația (adevărata), dimpotrivă s-a împotmolit cu plăcere în dictatură. ,,Dictatura nu este opusul capitalismului și capitalismul nu este democrație per se,, ,zicea cu amărăciune un filosof contemporan. Și nu se are bine nici cu națiunea iar filosofia antinațională a UE și NATO stă drept mărturie și de asta bagă la înaintarea tot felul de minorități și vine cu tot felul de idei trăzite și cretine. Ei, dar m-am cam lungit, dar, dacă tot mi-ați dat ocazia...Încă ceva pencă n-o să Iau tot textul la purecat. Chestia cu anii 30. Ba n-au fost separate cele două crize, și atunci s-au suprapus și au avut o aceeași cauză principală, ca și acum. Apoi chestia cu creșterea productivității ca ,,fatalitate,, și ca rațiune de a fi a UE și că aceasta și politicile din țările din Europa de VEst (eu zic și de Est) ar fi lovite de delegitimare. Păi chiar asta se întâmplă și delegitimarea, cum să zic eu, este chiar legitimă, vine de la oamenii care nu mai pot admite să fie mereu în postura de perdanti ai neoliberalismului/globalizării, ca să nu mai tot repet capitalismului. Deci, cred că este nevoie de un spirit critic avansat, adică critic de tot, adică de îndrăzneală de a pune degetul pe adevărata rană ! Dvs. pe cine criticați ? Înțeleg că pe politicieni, da pe ei cine/ce îi face să fie așa ? Aș zice , poate repet, dvs. descrieți efectelei aproape ok, dar nu căutați cauzele profunde și de soluții, ce să mai zic, ioc ! Altfel, m-ia făcut plăcere să vă citesc. Chiar închei: după falimentul capitalismului pe care chiar și orbii îl văd, tot mi-ar plăcea un socialism desigur democratic, unde singurul criteriu pentru bunăstare (nu egalitarism, tovarăși, dar nici îmbogățire porcească , indecentă și obscennă!) să fie exclusiv munca -temeiul adevăratei libertății. Exact așa spunea și John Locke care nu era nici măcar sindicalist, nema comunist. Mi-a făcut plăcere să dialogăm cu gura închisă!

Răspunde

c. florea - 08-13-2022

Dacă ciclul început după 1989 se îmcheie sub ochii noștri (ceea ce cred că se întâmplă), oare ce formă politică va lua locul celei încheiate? Ghici, ghicitoarea mea!

Răspunde

Doru Tascau - 08-13-2022

…bulimici…

Răspunde

Doru Tascau - 08-13-2022

Reziliența cu care Moscova, prin oamenii ei de la București anulează orice efort de normalizare a vieții sociale și politice din România, venit din partea societății, este de fapt instrumentul prin care a fost instaurat comunismul in țară; este instrumentul prin care, neobosit, rușii au încercat sa desființeze legea Magnitsky. La noi, ca și la ruși, este ușor de implementat politica de la Kremlin, cei mai mulți inși pe post de păpuși sunt flamanzii bulemici ai comunismului, cărora li se da “puterea” de a executa ordinele primite. In acest timp, mediul in care se petrec astfel de fapte este cel al informației distorsionate, controlate in foarte mare măsură.

Răspunde

Darie - 08-10-2022

Omenirea în întregul ei se confruntă cu probleme pe care nici sefeul anilor '30 nu l-a imaginat. Astăzi hitlerul zilelor noastre nu se va mai sinucide cu ciracii într-un buncăr. Astăzi are posibilitatea de a se sinucide cu toată omenirea. Cu siguranță, Hitlerului original i-ar fi surâs ideea. De asemenea, poluarea și suprapopularea nu existau în anii '30. Simțim cu toții că ceva se adună și se tot adună, iar avalanșa va fi mare și imposibil de oprit. Nu doar că ne vom izbi de o limită, dar mă tem că limita însăși va cădea peste noi. S-au adunat prea multe, ignorate prea multe decenii la rând. Ultima noastră utopie descreierată, creșterea continuă a prosperității, ne va trânti și ea la fel de urât ca și celelalte vise deșarte ale noastre. Ultimul nostru dumnezeu, știința, s-ar putea să ne radă de tot în dansul lui sinistru cu tehnologia. Arătăm rău și e incredibil că toate progresele noastre nu au reușit să înfrumusețeze ceva. Cu progresele noastre ne-am coafat și ne-am parfumat, dar nu ne-am spălat niciodată.

Răspunde

Ion - 08-10-2022

Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii. Suntem aceeasi Marie cu alta palarie. Institutiile precum si presa simuleaza ca-si fac treaba, mai criminal ca-n vremea comunismului.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22