De același autor
Miloš Zeman, un fost premier social-democrat ceh ajuns populist de dreapta, stânga și centru, după nevoie, a câștigat la 27 ianuarie al doilea mandat prezidențial de cinci ani, având posibilitatea să-și îndepărteze țara și mai mult de partenerii occidentali din Uniunea Europeană, să se comporte în continuare ca un apărător al intereselor rusești în centrul Europei și să permită erodarea democrației cehești de către politicieni corupți și amicii lor din lumea afacerilor.
În ciuda problemelor de sănătate tot mai vizibile (are diabet, se mișcă greu, aude rău și arată cu vreo 10 ani mai bătrân decât este), veteranul politic de 73 de ani a avut o campanie eficientă, mobilizându-și electoratul mai degrabă vârstnic și mai puțin educat prin invocarea pericolului inventat al unei invazii de imigranți, pe care ar sprijini-o, dacă nu chiar pregăti-o, rivalul său din turul al doilea, profesorul universitar Jiří Drahoš. „Stop imigranților și lui Drahoš, țara asta este a noastră, votați Zeman!“ – a fost singurul slogan, brutal, al președintelui, afișat de-a lungul și de-a latul unei țări care a primit în timpul crizei europene a migranților... 12 străini.
Cu ochii la billboard și gura căscată, criticii lui Zeman și-au spus că alegătorii nu pot fi așa creduli. S-au înșelat. Alt mesaj eficient, difuzat mai subtil, mai ales pe rețele sociale, a fost că Zeman, în caz de victorie, îi va ierta de datorii pe cei aflați în executare silită – e vorba de un milion de oameni, la o populație ceva mai mare de 10 milioane.
Miloš Zeman este un politician priceput, cu un ego enorm, convins că știe absolut totul, și extrem de răzbunător. În anii cât a fost premier a inventat împreună cu alt ego colosal, conservatorul eurosceptic Václav Klaus, conceptul de „contract cu opoziția“, adică o coabitare de două mari partide în scop de jaf și contropire (a economiei). Mai târziu, de la președinție, și-a distrus propriul fost partid, social-democrat, care nu-i mai recunoștea autoritatea.
Timp de cinci ani, președintele Zeman a enervat jumătatea liberală, proeuropeană a societății cehe cu declarații jignitoare la adresa adversarilor politici și a presei („haznaua“, cum o alintă), ba chiar și a unor personalități istorice decedate (în 1968, Alexander Dubček „s-a făcut pe el“), cu cuvinte vulgare (a explicat la radio, în direct, la prânz, ce înseamnă după el „Pussy Riot“, pronunțat „pasi“), cu glorificarea consumului de alcool și a fumatului. Singura lui activitate sportivă este întinsul pe spate într-o bărcuță gonflabilă, pe un iaz, cu membrele ieșindu-i peste bord, sub supravegherea a cinci bodyguarzi înghesuiți în altă bărcuță.
La o manifestare sportivă tradițională, de masă, s-a lăsat filmat cum își ia micul dejun la o terasă: două beri și cinci țigări. Cu altă ocazie s-a clătinat beat la o ceremonie din castelul praghez, mai să cadă peste bijuteriile coroanei. Aparatul lui de presă a spus că a avut viroză. Președinția cehă a plătit unui hotel din Anglia 2.000 de lire sterline pentru că Zeman – care fumează peste tot - a fumat în cameră. L-a vizitat pe Vladimir Putin aproape la fel de des precum colegul lui moldovean Igor Dodon, fiind singurul lider din UE aflat în tribună la parada militară din Piața Roșie, de când cu anexarea Crimeei de către ruși. Ucrainenilor le-a recomandat să-și ia gândul de la Crimeea și să ceară rușilor, mai bine, o compensație bănească sau în gaze naturale.
Ca să fie reales, Zeman s-a făcut prieten cu un nou partid populist, ANO, al oligarhului Andrej Babiš, cu comuniștii nereformați, ba chiar și cu partidul de extremă-dreapta al lui Tomio Okamura, un ceho-japonez care nu suportă musulmanii, televiziunea publică și Uniunea Europeană. „Nu înțeleg de ce sunteți considerați extremiști“, le-a spus Zeman extremiștilor reuniți în congres. ANO a câștigat alegerile din toamnă, dar nu are sprijin la alte partide ca să capete încrederea parlamentului. În funcție de dispoziție, Zeman, care are dreptul să numească premierul, poate face din acest partid o forță și mai mare sau îl poate distruge.
Ca principal actor politic în viitorul previzibil, președintele răzbunător poate canaliza pornirile antieuropene ale societății (cea mai eurosceptică din UE), ajutând la organizarea unui referendum pentru ieșirea din organizație, sau poate lăsa lucrurile să ajungă până în prag de Czexit, ca să intre în scenă tot el, ca salvatorul ideii europene. De comportamentul pe care-l va prefera Zeman – distructiv antidemocratic sau normal – va depinde într-o măsură și viitorul grupării de democrații tot mai originale cunoscute ca Grupul Vișegrad (V4), animate de ura comună față de cotele de migranți și efortul concertat de a aduce mai multă carne în cârnații de supermarket din estul UE.
În ultimii ani, premierul social-democrat Bohuslav Sobotka, scos din politică recent, inclusiv prin mașinațiile lui Zeman, a păstrat distanța față de Budapesta și Varșovia, criticând pe față derapajele poloneze deghizate în reforma justiției. O eventuală nouă guvernare cehă de populiști, neofasciști și comuniști ortodocși, sprijinită de un Zeman supărat pe Bruxelles, nu va face asemenea greșeli, iar V4 va da bătăi de cap și mai mari Europei.
La 27 ianuarie 2018, cehii au votat în fruntea statului un personaj incredibil, mânați parcă de dorința de a testa rezistența fragedei lor democrații, cum sună un clișeu de tranziție. Vreme de încă cinci ani (dacă Zeman nu pleacă mai devreme), vor sta și se vor minuna.
* MIRCEA ȚICUDEAN este redactor la Radio Europa Liberă, Praga.