De același autor
Schimbarea la față a PSD e doar o iluzie optică pentru naivi. În spatele oglinzii, se trag sforile pentru cea mai mare lovitură la adresa luptei anticorupție.
S-a dus vremea când Adrian Năstase era aplaudat în picioare de Congresul PSD, în ciuda faptului că abia ieșise pe poarta penitenciarului. S-a dus și vremea când era așezat cu grijă în tribuna oficială la mitingul de Ziua Națională, așa încât să-i dea onorul Armata Română, laolaltă cu oficialitățile statului. Ion Iliescu, și el, pare deja trecut în filele de istorie a partidului. Pentru că nu se dă dus, PSD îi va desființa funcția onorifică la congresul din noiembrie. Partidul nu mai vrea să fie asociat cu comunismul. PSD se schimbă. Adoptă cod de integritate, spune că va scăpa rapid de corupți. A înțeles greșelile trecutului şi mesajul de la alegerile din 2014, renaște ca pasărea Phoenix.
Aiurea! Schimbarea la față a PSD e doar o iluzie optică pentru naivi. În spatele oglinzii, se trag sforile pentru cea mai mare lovitură la adresa luptei anticorupție. La fel au procedat și în „marțea neagră“, când una arătau publicului și alta făceau în culise. Jocul a fost oprit, dar asta nu înseamnă că nu îl pot relua oricând. În marțea neagră, pretextul pentru modificarea Codului Penal a fost o inițiativă legislativă veche de doi ani, de a elimina o prevedere neconstituțională. Nimic malign, au spus pesediştii. Acum, Codul Penal face victime însemnate în toate partidele, dar PSD deține majoritatea. În interiorul formațiunii, în spatele oglinzii, tensiunile sunt mari. Ponta mimează calmul, dar e întins în toate direcțiile, ca un elastic, să facă ceva. Dacă punctele de sprijin îi dau drumul, zboară de nu se vede.
Săptămâna aceasta au în parlament două cazuri: Dan Șova și Darius Vâlcov, ambii cu solicitări din partea DNA de încuviințare a arestării. Primul la votul parlamentarilor e Dan Șova, despre care fostul procuror Victor Ponta se întreba retoric și senin „dar ce-a făcut?“. Socrul Ilie Sârbu deține controlul la votul în plen. Dacă Șova scapă, va fi semnalul că PSD începe ofensiva față de DNA. Scăderea partidului în popularitate nu e alarmantă, iar până în 2016 mai e destul. Și-ar putea permite un șoc, cu atât mai mult cu cât România și-a luat gândul de la Schengen. De rapoartele MCV, și parlamentarii, și guvernul au dovedit deja că nu le mai pasă: Vosganian și Borbely n-au fost lăsați pe mâna procurorilor, iar ministrul Justiției a făcut netransparent selecția pentru șefia DIICOT, în ciuda recomandării exprese din ultimul raport de țară al Comisiei Europene. Nici „țipetele ambasadelor“, nici „strigătele deontologilor“ nu trebuie să-i mai impresioneze pe juriștii din PSD, care „să se așeze pe Codul Penal și pe Codul de Procedură Penală și să vină cu propuneri, să le votăm. Nu să spunem că, dacă ne legăm de asta, avem probleme“. Ăsta-i Georgică Severin. El nu e un oarecare, ci e o portavoce puternică a lui Victor Ponta la Antena 3 și România TV. Declarația lui nu trebuie ignorată. Ne putem aștepta la orice, în timp ce Victor Ponta ne ia ochii cu noul Cod fiscal şi cu reforma partidului. Spre exemplu, proiectul de modificare a Codului Penal inițiat de Șerban Nicolae și adoptat tacit de Senat se află la Camera Deputaților din octombrie 2014, dar nu are încă un raport al Comisiei juridice, ceea ce înseamnă că poate apărea oricând pe ordinea de zi a acesteia. Amendamentele la proiectul lui Șerban Nicolae pot conține orice modificare a Codului Penal. În comisia juridică, PSD și aliații săi sunt în număr de 17 dintr-un total de 26 de membri. În plenul Camerei, PSD nu are niciun fel de problemă cu majoritatea, poate trece cu ușurință orice lege.
Șerban Nicolae a depus la Senat și o inițiativă de modificare a Codului de Procedură Penală, căreia îi expiră în această săptămână termenul de dezbatere, deci urmează a fi adoptată tacit. Va ajunge și aceasta la Camera Deputaților. În acest caz, senatorul PSD are ocazia să profite de nemulțumirea deja exprimată de CSM, dar și de președintele Iohannis, cu privire la telejustiție. Mă îndoiesc că n-o va face, în așa fel încât să ofere argumente pentru necesitatea adoptării în regim de urgență a legii care, așa cum ne-am obișnuit, doar aparent oferă soluții, în realitate reprezentând salvarea de la acțiunile DNA. Inițiativa lui Șerban Nicolae modifică articolele referitoare la arestarea preventivă, impunând încătușarea doar a acelor inculpați acuzați de fapte violente. Nemaifiind încătușați, dispare și spectacolul mediatic. Doi iepuri dintr-un foc. Dincolo de această prevedere care va lua ochii opiniei publice, se ascunde cea care vizează revenirea la vechea formă a Codului Penal de definire a pericolului social, care impune arestarea preventivă doar pentru pericole concrete sociale. Adică, doar pentru infracțiuni cu violență, care pun în pericol viața sau siguranța națională ori în funcție de antecedentele persoanei care comite infracțiunea. Altfel spus, inculpații pentru corupție, care nu reprezintă, deci, un pericol social concret, să nu mai fie trimiși în arest preventiv, ci să li se aplice alte măsuri preventive. În noul Cod Penal, s-a renunțat la sintagma „pericol concret social“, existând doar termenul „pericol social“.
„Dacă se merge în ritmul acesta, o să rămânem fără guvern, fără parlament, probabil, fără primari… Fără președinți de consilii județene aproape am ajuns: nu mai avem.“ Disperarea de pe chipul unui membru PSD prezent la ședința Consiliului Național e multiplicabilă. Într-un interviu în care vorbea despre „coșmarul“ arestărilor, el a afișat doar această disperare. Liderii o disimulează. În spatele oglinzii trebuie să ne uităm.