De același autor
„Nu sunt pensii speciale, sunt pensii... doar îndreptăm greșelile din trecut și era necesar acest lucru.“ (Victor Ponta)
Încurajat de lipsa unei opoziții ferme, preocupările lui Victor Ponta nu sunt ale unui premier ce stă cu sabia destituirii deasupra capului, atent la orice act guvernamental care ar putea fi folosit de opozanți împotriva sa. Se comportă ca un lider politic aflat în plină ascensiune, consfințind prin legi promisiunile electorale făcute celor care i-au fost alături din 2012 încoace. Personalitate multiplă, Victor Ponta este deputat când, în Senat, se votează salvarea lui Șova, nu și când se inițiază legea pensiilor speciale pentru parlamentari. Atunci se definește premier. E președintele PSD când face declarații politice inclusiv de la masa guvernului, dar nu-și asumă niciodată votul dat de parlamentarii săi pentru hotărâri blamate de opinia publică.
Recalcularea pensiilor |
---|
Recalcularea pensiilor speciale a provocat o creștere a cheltuielilor bugetare anuale cu peste 1 miliard de lei, și nu o economie, așa cum era prognozat, deoarece majoritatea pensiilor militare au crescut cu 30%, fiind puține pensiile care au scăzut. După noua lege a guvernului, cheltuielile vor fi din ce în ce mai mari, după cum relevă o analiză HotNews. |
Ponta reînvie USL
Legea pensiilor speciale pentru aviatori a fost returnată parlamentului de către fostul președinte al României, însă cererea de reexaminare a fost respinsă de Camera Deputaților, păstrându-se exact forma adoptată inițial de parlament. Majoritatea parlamentară a executat un ordin politic, iar opoziția a tăcut mâlc. Legea prevede că aviatorii şi personalul navigant beneficiază de pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate dinaintea pensionării. Pe 19 aprilie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea fără să facă niciun comentariu. Două zile mai târziu, Victor Ponta anunța în guvern adoptarea proiectului de Lege a pensiilor speciale pentru militari, practic o revenire completă la regimul pensiilor militare statuate prin legea din 2001. Recalcularea pensiilor de mii de euro realizată prin legea din 2010 este ștearsă cu buretele. Sunt doar primii pași spre revenirea la avantajele din 2010, de care vor profita inclusiv parlamentarii.
„Nu sunt pensii speciale, sunt pensii... doar îndreptăm greșelile din trecut și era necesar acest lucru. Am mai îndreptat o parte din pensiile militarilor. De-acum va fi un sistem foarte clar, aplicat în orice țară NATO și UE, care stabilește o stabilitate și predictibilitate pentru cei care fac serviciul militar. Este o promisiune mai veche ca să nu mai trebuiască mereu să reparăm, să cârpim din lucrurile greșite făcute în 2010“, a declarat premierul Ponta la momentul anunțului public din ședința de guvern de miercuri, 22 aprilie, fără să-și ascundă în niciun fel argumentul pur politicianist al măsurii: angajamentul USL din 2012, semnat de Victor Ponta, Daniel Chițoiu și Daniel Constantin cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, condus de col.(r) Mircea Dogaru.
Contributivitatea, aruncată la coș
Respectând întocmai angajamentul semnat cu sindicaliștii care au alimentat toate manifestațiile de protest din 2012 si au cerut desființarea DNA și chiar a CCR, Victor Ponta a adoptat un proiect de lege prin care sunt repuse în plată pensiile stabilite în temeiul Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, în cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010, pentru cadrele militare trecute în rezervă până la intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010. Practic, toți militarii pensionați anterior datei de 1 ianuarie 2011, care numărau la acea dată în jur de 200.000. Mulți dintre aceștia au fost pensionați în anii ’90, când a fost restructurată Armata, cei disponibilizați primind plăți compensatorii importante după ce au fost trecuți în rezervă la vârsta de peste 45 de ani. Noul act normativ prevede recalcularea pensiilor aflate în plată și stabilite în baza legii din 2010, pentru cadrele militare pensionate de la 1 ianuarie 2011 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi. Altfel spus, a tuturor acelora care nu au mai beneficiat de cuantumul calculat conform legii inițiale a pensiilor militare, din 2001, și care permitea unora dintre pensionarii militari să obțină pensii și de trei ori mai mari decât salariul. Au fost astfel de situații, precum cazul fostului şef al Aeroclubului României, în vârstă de doar 52 de ani, care primea lunar 31.000 de lei, o sumă de trei ori mai mare decât cea primită ca salariu de preşedinte al Aeroclubului. Trucul prin care se ajungea la astfel de pensii era arhicunoscut: cu câteva luni înaintea pensionării, angajatul îşi majora veniturile nete prin diverse sporuri și concedii neefectuate. Prin noua Lege a pensiilor militare, toți beneficiarii unor astfel de pensii, care fuseseră recalculate în 2011 pe baza principiului contributivității, vor reveni la cuantumul pe care îl avea pensia lor în decembrie 2010. Aceste pensii speciale se plătesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetul MApN, MAI și SRI.
Premierul Victor Ponta în şedinţa de guvern din 22 aprilie, în cadrul căreia a fost aprobat proiectul de lege referitor la pensiile militarilor.
„Pensiile nesimțite“, 500 milioane de euro
În 2010, premierul Emil Boc a luat decizia recalculării pensiilor care nu fusesră niciodată corelate cu suma contribuției la buget. Pensiile militarilor, aviatorilor, diplomaților și judecătorilor erau plătite fără să beneficieze de o contribuție din partea acestor salariați pe durata activității lor, ci din bugetul ministerelor angajatoare și obținute pe baza unui mod de calcul special, așa cum am arătat mai sus. Astfel, după legea din 2010, pensiile speciale au fost reduse chiar la un sfert din cuantum, conform contribuției.
„Pensiile normale, obișnuite nu scad cu niciun leuț. Sunt 5,6 milioane de pensionari care au pensii normale, și nu pensii speciale în această țară. Putem discuta despre scăderea pensiilor la cei care au pensii de mii de euro și nu au muncit pentru ele“, declara Emil Boc în februarie 2010. El preciza atunci că sunt aproximativ 200.000 de pensii speciale, doar 15% dintre acestea urmând a pierde consistent la pensia aflată în plată, dând exemplul unor persoane cu pensie de 20.000 lei și care urmau să rămână cu o pensie de 5.000 de lei. Emil Boc calcula o economie cuprinsă între 500 și 800 de milioane de euro la bugetul statului, adăugând recalculării pensiilor speciale și verificarea pensiilor de invaliditate, numeroase fiind bănuite a fi fost acordate în mod abuziv unor persoane care nu sufereau de bolile pentru care primeau pensii.
Creșterea salariilor bugetarilor |
---|
Blocarea instituțiilor publice de teama DNA și necesitatea creșterii salariilor bugetarilor, pornind de la șeful statului în jos, sunt teme care pregătesc terenul pentru momentul majorării veniturilor bugetarilor. Surse sindicale confirmă că guvernul se află în fază avansată a negocierilor cu sindicatele în elaborarea noii legislații, așa încât ea să fie adoptată până la sfârșitul anului. |
De unde vin banii?
Bugetul Ministerului Apărării a fost stabilit la minimum 2% din PIB, până în 2027, printr-un consens politic încheiat la începutul lunii ianuarie, marcat ca o reușită extraordinară, prima din ultimii 25 de ani, deși nivelul bugetului Apărării fusese deja asumat la pragul de 2% de către CSAT încă din februarie 2013 și avea ca țintă anul 2016. Este posibil ca, profitând de un angajament al României în fața partenerilor NATO, de a crește suma alocată apărării naționale, politicienii dâmbovițeni să folosească o parte din aceste fonduri și în scop electoral.
Parlamentarii își fac partea leului
Pensiile speciale sunt un pretext pentru parlamentari, care își vor reglementa pensii suplimentare în funcție de mandatele deținute: o sumă suplimentară de 2.000 de lei pentru parlamentarii cu un singur mandat, cei cu două mandate - 3.000 de lei, iar cei cu cel puțin trei mandate - 4.000 de lei în plus față de pensia normală. Pensiile speciale pentru parlamentari au funcționat în trecut, dar au fost anulate în 2010 de Guvernul Boc. Argumentul parlamentarilor români este similitudinea cu parlamentarii europeni, ignorând că europenii demisionează imediat ce planează asupra lor o suspiciune, înainte ca procurorii să ceară ridicarea imunității, precum și faptul că o zi de lucru în Parlamentul European are uneori și 14 ore, fiecare zi de absență însemnând tăierea veniturilor pentru acea zi. În România, parlamentarii încasează venituri și sume forfetare și dacă sunt condamnați definitiv. Proiectul de lege strânsese 255 de semnături ale parlamentarilor de toate culorile, însă după izbucnirea scandalului în presă, parlamentarii PNL și-au retras semnăturile, cu excepția lui Radu Zlati. Dacă însă majoritatea parlamentarilor va decide că merită să aibă pensii speciale, legea va fi adoptată, iar returnarea ei de la promulgarea președintelui nu se poate face decât o singură dată. Tactica a funcționat în cazul pensiilor speciale pentru aviatori.
Comentarii 8
marcu - 05-04-2015
"Emil Boc calcula o economie cuprinsă între 500 și 800 de milioane de euro la bugetul statului" . Este un citat memorabil si savuros. Capacitatea de calcul a lui Emil Boc si viteza de executie a ordinelor primite sint deja legendare. Cind dadea sute de milioane Elenei Udrea ca sa-i sparga in parandaraturi oare ce model matematic folosea Boc? Probabil cel inventat de Pricop, Cocos, Stelu si Crinuta. Bugetul a fost jefuit sistematic, ca pe vremea lui Nastase, iar procentul spagii a crescut de la 10% la 20%, cam pe asta se bazau calculele sofisticate ale stimabililor care au scos tara din criza asa de bine ca acum de abia mai sufla.
RăspundeNicolae - 04-30-2015
Indiferent de perioada, militarul a fost militar. Pacat ca sunt romani care blameaza o categorie de militari folosind criterii care-i sunt straine. Ce vina are cl din AFGANISTAN daca la intoarcere afla ca .. poporul, prin alesii lui a hotarat sa reduca efectivul? Va lua o mizerie de pensie si ceva plati compensatorii... si va ajunge subiectul supararii dumneavoastra. Incercati totusi doamna sa-l priviti cu ochii copilului, chiar din Afganistan, salvat de cel ce nici nu-l cunoaste. Sau poate e prea greu.
RăspundeNicolae - 04-30-2015
E usor sa scrii, sa tragi concluzii fara acoperire, profitand de lipsa de informare. Boc a taiat 6 pensii militare nesimtite de peste 5000 lei. Dupa recalculare au rasarit peste 100 de pensii militare, binemeritate de peste 8000 de lei, unele depasind 10.000 lei. Asa zisul mod de calcul potrivit unei pseudocontributivitati a permis caacei militari care ascultandusi chemarea au dezbracat uniforma pentru un trai dulce in politica, sa beneficieze de calculul pensiei prin adaugarea unor superavantaje (inexistente in sistemul militar), salarii, indemnizatii din consilii de administratie, etc. raportate la stagiul acordat militarilor. Legea pensiilor data de Boc a fost un exemplu al magariilor practicate de acel sistem. Rau este ca si acualul proiect prevede ca pensiile recalculate dupa legea 119/2010 sa ramana nerecalculate in baza noi legi, acestea urmand sa beneficieze de indexari, in defavoarea celor care au pierdut la pensie in 2011 care se intorc la cuantumul din 2010. Pentru asta poate fi cruticat Ponta nu pentru ca inlatura neghiobiile intentionate ale lui Boc si .... Oprea care si acum ca si atunci, lupta ca "nici-un pensionar sa nu piarda la pensie". Asteptam scrisorile de felicitare din partea lui....
RăspundeNarcisa Iorga - 04-29-2015
Pensionarii militari beneficiaza de mai multe avantaje decat eroii din Afganistan cu care dvs. va asociati intr-un mod abuziv. Aceia, daca nu cumva sunt invalizi in urma ranilor, sunt militari activi, nu pensionari. Dvs., cei ce comentati acid mai sus, sunteti probabil pensionarii scosi din activitate imediat dupa 90, la varsta 45 de ani, cu zeci de salarii compensatorii si fara o zi petrecuta in teatrele de operatiuni. Acum vreti pensii de mii de lei, in timp ce militarii din Irak si Afganistan au solde mai mici decat pensiile dvs. ale caror merite sunt doar participarea cu succes la mitingurile conduse de Mircea Dogaru.
RăspundeNarcisa Iorga - 04-29-2015
Imi aduc aminte ca tinerii nu puteau accede in unele functii publice ocupate de pensionarii acelorasi functii publice, de exemplu. Imi aduc aminte de reducerea drastica a veniturilor din CA si AGA, de la nivelul catorva mii la 100 de lei pe luna. Imi aduc aminte de pensionarii militari cu pensii de zeci de mii de lei, cand ei nu au contribuit cu niciun leu la bugetul pensiilor, precum tortionarii comunisti, in timp ce victimele lor sunt oale si ulcele... Fiecare isi aduce aminte ce vrea, nu-i asa, domnule Ion?
RăspundeIon - 04-29-2015
Pana la urma, desi il laudati pe d-l Boc, ne spuneti ca recalcularea pensiilor a provocat o marire cu un miliard de lei a sumei necesare platii acestora (desi acelasi prim-ministru promisese o micsoraree cu 500-800 milioane lei). In concluzie, d-l Boc si-a batut joc de banii bugetului tarii (dar a castigat capital politic pe banii nostri ai tuturor). Cerusera militarii recalcularea pensiilor? Nu! In afara faptului ca s-a mai introdus o sursa de discordie in randul populatiei, ce s-a realizat? Nimic - sau poate o paguba la buget (nimeni nu este raspunzator de ea, desi se lauda cu o mare reforma, esuata de altfel!). Pensiile militarilor sunt o tema falsa de dicutie in aceasta tara: coruptia generalizata, politicianismul, incompetenta, hotia, abuzul de putere, complicitatea tuturor la aceasta stare sunt marile teme! Vrem societate fara privilegii, cum debita d-l Boc din vila de la Neptun, de pe sky-jet-ul de pe care cadea ca prostul desi un SPP-ist il tot tinea sa nu cada? Sau cum spunea d-l Basescu, care acum ne tot citeaza din legea care stabileste clar facilitatile gratuite (privilegiile) de care dispune dupa mandat? Retorica pentru prosti sau pentru frustrati (ca si acest articol, in liniile sale mari, cu aceleasi exemple care, putine la numar, nu fac decat sa induca un fals adevar). D-na Iorga, va aduceti aminte ca pensionarii n-au mai putut avea serviciu in cadrul sectorului de stat? Va aduceti aminte ca d-l Boc era si primar si profesor la universitate? Doar era? Va aduceti aminte ca multi erau si in consiliile de administratie, AGA etc.? Doar erau? Nu cumulau si ei venituri de la acelasi stat? Ba da, dar noi vedem doar ce putem si doar cat putem, niciodata complet, nici macar cand ni se atrage atentia! Inchei amintindu-va ca termenul inregimentare provine din limbajul militarilor! Doar provine, ei nu-l folosesc!
RăspundeRadu - 04-28-2015
Sunteti prea bland. Articolul e de o nesimtire crasa, pe calapodul declaratiilor matrozului a carui clica a jefuit tara 10 ani (o spune D.N.A., udrea, cocos, pricop). Nu am votat cu Ponta, dar e o reparatie normala. Si c a sa dea bine asociaza pensiile militare cu cele parlamentare. Stimata d-na (as zice), mai multa decenta, mai putin populism si mai studiaza legislatia europeana.
Răspundemarius - 04-28-2015
Aveti perfecta dreptate. Dar asta sa-i spuneti copilului de cativa anisori (sotului supravietuitor), care, ramane fara tata sau mama, fost militar, ce si-a pierdut parintele intrucat servea sub arme. Sub arme poate insemna lupta din Afganistan, sau in flacarile unui incendiu, sau urmarind un infractor agresiv dotat cu o arma. Repet, aveti perfecta dreptate. Daca n-ai minte si servesti tara in acest fel, meriti pe deplin un astfel de tratament! ... Ps.: Probabil ca comentariul nu convine si va fi sters sau nepublicat. Nu-i bai! Face parte din logica articolului scris mai sus.
Răspunde