Vin americanii, rușii se răstesc, senatorii se salvează. Iohannis, impasibil.

Narcisa Iorga 31.03.2015

De același autor

Doi congresmeni americani, puternic legați de românii din Statele Unite, au venit luni în România, dar vizita a trecut aproape neobservată. Nu din vina lor. Loretta Sanchez s-a deplasat la Deveselu, iar Michael Turner a avut o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis însă, în afara simplei marcări a vizitei, nicio informație nu a fost făcută publică de către autoritățile române. Cei doi sunt co-președinți ai Grupului de prietenie cu România din Congresul American, cameră responsabilă cu bugetul federal, inclusiv cu cel al apărării din flancul estic al NATO. Loretta Sanchez este lider al Subcomisei de Forțe Tactice Aeriene și Tereste și membru al Subcomisiei Forțelor Strategice, ea susținând amplasarea scutului anti-rachetă de la Deveselu și a bazei militare americane în Constanța. Înainte de a sosi în România, a postat pe contul său de Facebook o fotografie realizată astă-vară cu un grup de militari aflați în baza amerciană de la Kogălniceanu. Imaginea a fost însoțită de următorul mesaj: ”Consider că securitatea României trebuie să fie protejată în așa fel încât rudele celor din Statele Unite să trăiască în pace. Românii sunt o parte importantă în comunitatea noastră din California și doresc să-i asigur și pe românii care trăiesc în Statele Unite ale Americii că familiile lor din România sunt în siguranță”.

http://www.revista22.ro/sanchez.jpg

 

Loreta Sanchez nu e un politician american oarecare. Se implică activ în viața comunității românești strânse în jurul Bisericii Greco Catolice din California, ea fiind prezentă adesea la evenimente ale românilor. În vara anului 2012, înaintea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, Loretta Sanchez și celalălalt congresman prezent ieri la București, Michael Turner,  au reacționat în Congres față de atacul dat, la București, instituțiilor statului. Au transmis o scrisoare secretarului de stat Hillary Clinton în care cereau Departamentului de Stat să convingă guvernul României să-și păstreze angajamentele pentru valorile democratice, întrucât “situația politică din România pune sub semnul întrebării statul de drept și separarea constituțională a puterilor în stat”. Monica Macovei este singura care anunță că a avut luni o întâlnire cu Loretta Sanchez. În rest, liniște.

 

Lipsa de interes a autorităților române în a comunica informații publice cu privire la vizita celor doi politicieni americani lasă impresia că evenimentul nu a fost cine știe ce. Inexplicabil pentru ca tocmai punctul de sprijin cel mai important să fie ignorat, având în vedere că România se află atât de aproape de războiul ruso-ucrainean, iar bugetul de apărare al SUA pentru această zonă depinde și de cei doi congresmeni. În plan intern, alte războaie: ambasadorul rus s-a trezit să apostrofeze presa românească, PSD decide să-și salveze ce mai poate dintre lideri, indiferent cât ar țipa ambasadele, Parlamentul este pe punctul de a reedita ”marțea neagră”.

http://www.revista22.ro/sanchez_si_macovei.jpg

Față de tot acest zbucium, care trage România în toate direcțiile, Iohannis pare impasibil. El a ținut un discurs, luni, la forumul despre Parteneriatul Strategic SUA – România, total lipsit de substanță. Când Rusia și Ucraina se dau de ceasul morții la doi pași de granița României, această conferință era o bună ocazie pentru a marca borne esențiale pentru noi. Iohannis a vorbit lemnos despre cei 135 de ani de ”relație bilaterală bogată”, de parcă nu ultimii zece ani ar defini acest parteneriat cu SUA ori ca și când ar dori să minimalizeze importanța acestor ultimi zece ani. Deși este evident că americanii, care și-au întețit în ultimul an și vizitele, și interesul, inclusiv cel economic, pentru România, președintele Iohannis se mulțumește cu ținta ca americanii să ocupe unul din primele zece locuri ale investitorilor în țara noastră, deși Statele Unite reprezintă prima forță economică și politică a lumii.

 

Din păcate, după cum a arătat-o comunicarea publică a Administrației Prezidențiale, ziua de ieri ar putea fi redusă la un singur cuvânt: indiferență.

 

În contrapondere, vizual, reprezentarea ambasadorului rus la București, poate fi cea din iunie 2012, când Victor Ponta, abia instalat în funcția de premier, sărbătorea ziua națională a Federației Ruse. Mira faptul că printre primele sale apariții oficiale era aceasta: la ambasada Rusiei. Ambasadorul îl invita pe premier să bea pentru ”prietenia dintre România şi Federaţia Rusă". Premierul plusa, propunând să bea ”şi pentru preşedinţii noştri". Numai miere în priviri, zâmbete largi, apropiere tovărășească! Sunetul cristalelor întregea vraja. Două săptămâni mai târziu, atacul la statul de drept se legifera prin revocarea, în aceeași zi, a Avocatului Poporului și a președinților celor două Camere ale Parlamentului, iar o zi mai târziu era depus documentul de suspendare a președintelui României. Toni Greblă îl citea în plenul Parlamentului.

 

După votul de salvare a lui Dan Șova în Senat, pe când Victor Ponta întorcea spatele jurnaliștilor care-i cereau un punct de vedere, ambasada SUA transmitea public mesajul că ”toți sunt egali în fața legii”. E cazul să știm, ca stat, cu cine alegem să fim reci, indiferenți și cu cine ciocnim pahare de șampanie, zâmbind.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22