Anticorupti pana în maduva oaselor

N.c. Munteanu 11.02.2002

De același autor

Iesii au fost, pentru cateva zile, în carnaval. Strazile au fost samponate, circulatia întrerupta în zone sensibile, casele renovate si pavoazate cu steaguri cat bugetul învatamantului local pe o saptamana, coruptii au fost dati afara din Consiliul local. Personaj principal al carnavalului, presedintele Iliescu a petrecut o Zi a Unirii ca-n vremurile de altadata, uitand de mafia la varf cu filierele ei siciliene, de coruptia din Politie si Justitie. Totul nu ar fi fost decat o obisnuita etapa judeteana a festivalului Cantarea Romaniei, daca Ion Iliescu nu ar fi primit un semn de unanima recunoastere din partea universitarilor ieseni. A fost facut si doctor. Ion Iliescu si-a pus tichia care-i lipsea. Si-a demonstrat competentele doftoricesti vorbindu-le universitarilor despre polarizarea lumii în bogati si saraci si evocand pagini alese din campania anticoruptie.
Tot despre coruptie a vorbit si invitatul presedintelui la Iasi, ambasadorul american Michael Guest. Insa pe un ton mai apasat si mai aplicat, care a cam stricat celor prezenti cheful de artificii si sampanie. Ambasadorul american s-a referit la insinuarea coruptiei în randul magistratilor, spunand ca atunci cand coruptiei i se permite infiltrarea în sistem, chiar si într-un singur caz, încrederea publicului se duce pe apa sambetei. Pana si reprezentantul Uniunii Europene îsi ascunde tot mai greu nervozitatea fata de coruptie, învaluindu-si nemultumirea într-un limbaj diplomatic tot mai transparent. Cei doi vorbesc o limba straina si autoritatile se fac, în continuare, ca nu pricep.
Dar greseste cine spune ca lupta anticoruptie treneaza si ca, la nevoie, Justitia, Politia si nomenclatura de partid nu-si pot pune armurile pentru a iesi în arena, sa ne mantuiasca peste noapte de corupti. Acum cateva zile, primarul Bucurestiului, Traian Basescu, a fost chemat la tribunal pentru a cincizecea oara în ultimul an, pentru ca a calcat în picioare o ordonanta de urgenta. De data aceasta, samanta de scandal a fost aruncata la temelia caselor cu etaj ridicate de ANL în cartierul Vitioara. Aici sunt banii dumneavoastra, cateva milioane de dolari varate în case pentru esalonul doi al PSD. E drept, cartierul rade-n soare la periferie, într-o zona cam prafuita si cu strazi cam rupte, cu populatie pestrita si famelica, cu blocuri strambe si jerpelite si cu probleme de încalzire si alimentare cu apa. Si totusi, e o zona de viitor. Apa calda si caldura vor veni pe direct de la centrala termica din apropiere. Cei de la Telefoane umbla deja sa faca racordurile si importantele persoane vor fi, imediat ce se vor muta, în contact cu tara si cu lumea. Prin apropiere va trece autostrada Bucuresti-Constanta, se face o linie de metrou si nu peste multa vreme zona va geme de supermagazine si cartiere de vile. Printre beneficiari, însusi primarul sectorului trei, un anticorupt notoriu, care si-a tras casa cu credit subventionat de stat. Lui i se alatura alti cotizanti PSD care au scos din anonimat cartierul din periferia sectorului trei. Toti acesti gladiatori ai anticoruptiei si-au aranjat documentele de identitate, sa para mai tineri si mai defavorizati. Legea zice ca acestia sunt cei care pot cere case prin Agentia Nationala a Locuintelor.
In timp ce primarul general scotea din dosar documentele scandalului, la Guvern era adoptata ordonanta de urgenta care trecea în competenta primariilor de sector constructia si atribuirea locuintelor. Aceasta hotarare a fost adoptata pe 31 ianuarie. Gestiunea primariilor de sector devine treaba serioasa, de partid la putere, astfel ca Basescu sa nu-si mai bage nasul unde nu-i fierbe vila. Si de parca nu ar fi fost de-ajuns vaduvit de o parte din prerogativele sale, primarul general a fost citat în aceeasi zi la tribunal. Doi patroni irakieni, nemultumiti ca primarul general si-a bagat nasul si buldozerele în chioscul lor cu zaharicale din Piata Crangasi, ridicat, e drept, fara acte, dar cu acceptul tacit al primarului de sector, l-au dat în judecata pe Traian Basescu. Plangerea a fost înaintata la tribunal pe cand ordonanta, grea si umeda de stampile, se afla înca pe masa sedintomanilor de la Guvern, iar irakienii se aflau la Bacau, orasul lor de resedinta. Si al familiei Sechelariu. Poate ca asa se explica faptul ca în dosarul trimis de cei doi la tribunal se afla si ordonanta cu pricina. Pentru ca nu aparuse în Monitorul Oficial, la dosar a fost capsata o copie de uz intern a documentului, semnat si parafat de greucenii Guvernului. Un anticorupt milos din Guvern a scos documentul din mapa, l-a fotocopiat si l-a pus la dispozitia umilitilor si obiditilor patroni irakieni. In aceeasi zi, mai pe seara, judecatorul, si el anticorupt pana-n maduva oaselor, vede dosarul, citeste actele si ordonanta de urgenta si decide ca primarul Basescu trebuie judecat de urgenta. Primul termen a fost stabilit pentru a doua zi.
Cine spune, asadar, ca la noi Justitia e greoaie si nu functioneaza? Desi ocupate pana peste cap cu Mafia siciliana, cu falimentul Bancii Romane de Scont si alte afaceri prin care bate Vantu, cu finantarile dubioase ale partidelor în campaniile electorale, organele colaboreaza armonios cand e sa faca dreptate unor irakieni napastuiti, cu dugheana în Bucuresti si domiciliu în Bacau, acolo unde PSD, cu frati si nasi, e mare si tare. Tare de tot. Estimp, organele, cum a spus si Ion Iliescu în ultima cuvantare, înregistreaza noi si noi succese pe frontul anticoruptiei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22