Averi dosite sub caciula interesului legitim

N.c. Munteanu 21.10.2002

De același autor

Pentru ca lumea sa nu mai vorbeasca atata de colectia lui de case si tablouri, premierul Nastase i-a fericit pe parlamentari, în februarie, imediat dupa scandalul "Armagedon 2", cu un proiect de lege referitor la declararea averilor.

Premierul voia sa arate, în acest fel, ca el nu e un caz singular si ca e posibil ca în cea mai saraca Romanie din istorie sa traiasca cel mai mare numar de miliardari pe cap de locuitor. Adevarul e ca unii dintre politicienii care stau cu mainile întepenite pe capastrul puterii înca de cand se nasteau din spuma revolutiei, ca Afrodita din mare, îsi divinizeaza proprietatile si sunt gata sa-ti sara la beregata daca te uiti în buzunarele lor. Ca si în economie, în politica nu e bine sa întrebi cum au facut parlamentarii primul milion, ma rog, miliard!

Singurul caz în care parlamentarii au scotocit în averea unuia dintre ei a fost cel al deputatului PSD Viorel Gheorghiu. Acesta, se spune, si-ar fi furat singur BMW-ul pentru a pune mana pe banii de asigurare. Luni de zile, legiuitorii s-au jucat cu acest cartof fierbinte, aruncandu-l din mana în mana. Viorel Gheorghiu, ruda prin alianta cu renumitul comerciant de titluri de erou al Revolutiei, Bebe Ivanovici, este acuzat ca si-a furat singur caciula. Uneori, cand caciula este asigurata pe multe zeci de mii de dolari si mai ai si cateva rate de plata, poti face bani grei mutandu-ti singur masina de pe o strada pe alta. Oricum, nu e om care sa respecte proprietatea mai mult ca parlamentarii nostri. Sfanta proprietate, pentru unii moft, pentru altii icoana, a doborat si a ridicat guverne.

Unii si-au pierdut fotoliile dupa ce au vorbit despre fraudele prin care si-au achizitionat unii demnitari casele în care locuiesc. Altii au urcat pe scara ierarhiei de partid gasind vila potrivita pentru omul potrivit. Fondul locativ al protocolului de stat a fost cea mai activa agentie imobiliara din ultimii zece ani. Cum sa nu-ti faci toate mofturile, chiar si pe acela al proprietatii!

Deputatul Gheorghiu este, la nivel simbolic, un tap ispasitor pentru toate fraudele de care sunt acuzati de mai bine de un an si jumatate politicienii, ministrii sau politistii. La urma urmei, grosul coruptiei e la nivel administrativ, nu politic. Teascul de facut bani e la guvern. Si portofelul gros de taxe si impozite e tot acolo. Basca scutirile si reesalonarile din care se scot bani si din piatra seaca! Un politician poate ciupi si el, de ici-de colo, din diurne si sume forfetare, din deconturi si prime de porc, o nimica toata fata de cel care face, cu succes, lobby pentru vreun miliardar de carton. Avocatii parlamentari pot intimida un complet de judecata, venind sa-si apere clientii cu imunitatea si relatiile lor.

Oricum, din aceste activitati nu pot iesi la fel de multi bani ca din cornul abundentei de la guvern. De altfel, s-a vorbit pana la plictis de averile fabuloase ale vamesilor, politistilor, judecatorilor si bancherilor falimentati încat initiativa legislativa a publicarii averii politicienilor, emanata de la guvern, pare sa nu fie altceva decat o perdea de fum trasa între curiozitatea presei si proprietatile din gusa guvernului.

Dupa ce, vreme de noua luni, au sperat ca proiectul legislativ referitor la declararea averilor este doar o gluma proasta a guvernului, senatorii au hotarat, în cele din urma, sa-si ia revansa, în stil romanesc. Ei au schimbat fundamental textul proiectului.

Schimbarea schimbarii a fost facuta, cum altfel, tot de doi PSD-isti de frunte. Pana acum, deh, ca toata lumea, senatorii lasau cand si cand sa li se vada ghiulurile, vilele si bursele copiilor. Ba uneori se lasau pozati cu masina lor noua pe care au platit salariul mediu pe 10 ani. Umblau cu teancuri groase de bancnote prin buzunare si-si plateau onorabilitatea cu bani gheata. Dupa atata exhibitionism, politicienii au descoperit ca banii multi la vedere dauneaza sanatatii. Mai ales daca e vorba sa-i vada cei care umbla ca Scufita Rosie, cu un cos zilnic în care abia încap un mar, o jumatate de ou si doua felii de paine. Nu e prima data cand lupii cei rai din Parlament se tem de Scufitele Rosii care bat potecile cu stomacul plin de gaurile negre ale economiei. Asa ca politicienii au decis ca e mai bine sa depuna declaratiile de avere la Curtea de Conturi. Ei spun ca daca si-ar publica dota în Monitorul Oficial, unde listele ar putea fi citite de toata lumea, ar deveni tinte miscatoare pentru hotii si jurnalistii amatori de dezvaluiri de toate calibrele care bantuie eterna si fascinanta Romanie. Pe lista nu vor aparea însa decat bunurile casnice si averea imobiliara a parlamentarului, nu si colectiile de tablouri si monezi, adica exact acele cumparaturi care au spalat bani frumosi în Romania postrevolutionara. Senatorii au mai hotarat ca, desi ciuntita de comoara lui Ali Baba si cei 40 de hoti, lista cu acareturi nu va putea fi consultata de curiosi decat daca exista un "interes legitim". Dupa cum a rezultat din comportamentul Comisiei juridice a Senatului, presa nu poate avea asemenea interese. Nu se stie cine le poate avea, desi senatorii au dezbatut problema la Comisia juridica. Doar ca, pentru a nu a afla prea multe, jurnalistii au fost evacuati din sala unde se decidea ca publicarea averilor sa fie transparenta. Intre timp, notabilitatile partidului au facut un adevarat gard viu în jurul onorabilului Nicolae Vacaroiu, apreciindu-i "probitatea morala, cinstea si corectitudinea", foarte bine platite, si au validat excluderea celor care au fluierat în biserica si au îndraznit sa acuze de coruptie colegi de partid.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22