De același autor
La ultima intalnire de clasa din aceasta vara, Adrian Nastase i-a adunat la Sinaia pe parlamentarii sai de partid pentru a le canta la ureche desteptarea din somnul cel de moarte. Le-a spus vorbe de alint si imbarbatari tovarasesti, a vorbit despre pragmatism si disciplina in celula de baza, despre o noua ordine parlamentara si despre necesitatea de a fi totuna cu partidul. Si nu s-a sfiit chiar sa ameninte ca, daca tiranozaurii din UDMR vor insista cu modificarea articolului unu din Constitutie, sunt posibile alegeri anticipate. Iar componenta listelor se decide acum. Desi venise cu butucul si cu securea dupa el sa-i infiereze din zece in zece pentru pocinogurile facute prin Parlament si aiurea, cand a dat cu ochii si cu urechile cu multimea alesilor, toti trandafirii de emotie si gata sa aplaude si un cascat, Adrian Nastase si-a imblanzit tonul si a dat-o pe critica tovaraseasca. El le-a reamintit ca unde e el, acolo e si unitatea partidului, ca trebuie sa votezi si sa nu cercetezi si ca suparaciosilor si carcotasilor li se taie nasul. Lejeritatea cu care a inventariat intr-un discurs de o ora tot ce au aflat ochii si timpanele partidului pare sa dea de inteles ca in partidul lui nu exista subiecte tabu, doar ca nu toata lumea are voie sa vorbeasca despre ele.
Supararea tovaraseasca a lui Adrian Nastase nu se leaga numai de scaderea PSD-ului in sondaje, ci si de lipsa de respect cu care trateaza guvernul parlamentarii partidului. Acestia nu inteleg un lucru simplu, nu se face sa te superi pe guvern cand guvernul esti tu insuti. A critica guvernul in aceste conditii inseamna a da cu dreptu-n stinga. Cum sa critici guvernul, cand primul ministru este seful tau de partid?
Or, guvernul a fost interpelat in mod ostentativ de multi dintre alesii PSD-ului care au luat in serios ori, pur si simplu, au mimat autonomia puterilor in stat.
Ministrii si premierul au batut pragul Parlamentului pentru a explica inexplicabilul unor ordonante de urgenta.
Aceste convocari la Parlament i-au stricat multe zile lui Adrian Nastase, nevoit sa-si asume mereu responsabilitatea pentru diverse chestiuni de importanta nationala. Cand iti asumi de atatea ori responsabilitatea nu se poate sa nu-i consideri pe ceilalti usor iresponsabili. Nu e de mirare ca n-a mai fost atat de suparat de pe vremea raportului care-l compara cu Ceausescu.
Pe de alta parte, cei care dau din gura si strica bunul renume al guvernului, au o slaba activitate parlamentara, in vreme ce oamenii devotati partidului sunt cei care duc in carca greul cartelei de vot.
Apoi, a mai zis Adrian Nastase, desi sunt multi cei care transpira prin comisii si voteaza mult, repede si pe placul partidului, ei nu se inghesuie sa vanda marfa mai departe, presei. Desi au har, sunt prea timizi, a opinat premierul, impingandu-i de la spate sa dea ochii cu presa, sa umple coloanele de ziar si cu alte chipuri decat cele ale cabinetului Nastase. Har au, spunea premierul, si asa-numitii baroni locali, pe care conducerea de partid si de stat i-a aparat in fata parlamentarilor PSD.
Pentru Adrian Nastase, fericiti sunt cei de pe urma, caci vor fi, pare-se, la viitoarele alegeri, cei dintai. Ei duc greul acolo, in teritoriu. Ei inmultesc painile si pestii pentru a tine populatia lipita de farfurii, in vreme ce parlamentarii chiulesc sau duc o existenta vegetala.
Chiar daca n-au curatat moravurile grele din partid, plenarele, discursurile si seminariile urechistilor din PSD au dat o lovitura de imagine. Intr-o vara in care doar natura parea sa scrie buletinele de stiri, PSD-ul s-a mai confundat o data cu tara. Cum-necum, nefacand nimic decat sa asculte cu urechea la pamint, PSD-ul a confiscat spatiile de maxima audienta, dand senzatia ca misca, desi nimeni nu mai misca-n front. Adrian Nastase si locotenentii sai i-au avertizat pe parlamentari, vreti pe lista, fiti disciplinati. Daca nu, cobor militaria din pod. Si nici parlament nu mai vedeti.
Poate de aceea i-a pus la tarasuri si cu masca pe figura, sa vada cum stau cu supravietuirea politica...
Tata de familie, de partid, de guvern, ba chiar si de Parlament, Adrian Nastase isi conduce vietile paralele cu mana de fier. Desi tata in exces, este si el fiul unui tata cam nehotarat cu testamentul politic. Vara aceasta ar fi fost pentru Adrian Nastase timpul potrivit sa afle ce are de gand babacu', ii lasa sau nu mostenirea. N-a prea fost sa fie. Nu e de mirare stresul multiplului tata de la guvern. Si nici critica lui tovaraseasca.
Un om cu atatea familii trebuie sa stie sa mentina echilibrul. Si cata vreme partidul e o mare familie careia abia ii mai ajunge tara sa se acopere cu ea, nu e de mirare ca orice critica venita din partea partidelor de opozitie pare indecenta. Ca orice interventie a unui strain in treburile propriei tale familii.