Lunga lista fierbinte

N.c. Munteanu 01.07.2002

De același autor

De ani de zile, sefii succesivi ai Serviciului Român de Informatii spun ca au scapat de dinozauri. Ar mai fi ramas cativa, vreo 15 la suta, dar si-au pierdut stralucirea de altadata si sunt aratati noilor James Bonzi ca niste raritati zoologice tinute prin subsoluri. Se poate sa fie adevarat.

Falcile dinozaurilor au fost mereu o lectie de viata. Multi securisti au intrat în afaceri si scot un ban cinstit, întinzand capcane prin economia de piata. Sorin Vantu, îndragostit de securisti, a luat sub patrafirul sau de mare preot al micilor finante vreo cateva zeci de fosti ofiteri ai serviciilor de Securitate, numai specialisti care s-au ilustrat cu brio în afacerea FNI. Altii sunt bine merçi în Parlament sau Guvern, unde par a fi gasit un bun substitut al beznei sulfuroase din care au aparut. Chiar daca dinozaurii sunt acum persoane publice, sefii SRI-ului se umplu de bube cand presa face aluzie la publicarea listei cu securisti care au facut politie politica. Ar trebui sa scape de ei, înainte sa se arunce zarurile la reuniunea NATO de la Praga, dar parca le ceri sa se desparta de iubita. Poate ca sunt mai în siguranta acum, cand Autoritatea pentru Securitate a trecut în mainile premierului, care a gasit mereu un loc în echipa sa pentru pensionarii fostei politii politice.

Noutatea e ca nu numai SRI-ul, dar si Comisia pentru controlul SRI a turbat cand Colegiul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a anuntat, acum cateva zile, ca va publica o lista de fosti ofiteri de Securitate. Seful comisiei, de pilda, un PSD-ist care se umple de respect cand vorbeste cu seful SRI-ului, a zis ca publicarea listei are miros penal, iar vicepresedinta, o Walkirie peremista, si-a aparat nevoile si neamul de partid spunand ca membrii din CNSAS care pledeaza pentru publicarea listei sunt spioni.

Membrii CNSAS au fost transformati, asadar, în inamici publici, cu toate ca, în vreme, au facut servicii dezinteresate Securitatii, dand rateuri peste rateuri, în încercarea de a-i scoate la iveala pe colaboratorii Securitatii. SRI-ul a pus umarul si a dat si el un branci sincer institutiei, astfel ca istoria Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii s-ar putea scrie pe un bilet de tramvai, cu conditia ca acesta sa fie perforat si mototolit. CNSAS a fost nascut tarziu, înainte de alegerile din 2000, din spuma densa ca braga a constiintei clasei politice. Ideile initiale s-au pierdut în jungla politica, la fel si autorul legii. CNSAS a fost scos cu forcepsul din sala parlamentara, dupa ani de problematizari penibile, si trimis în lume, sa se descurce. Purtandu-si cu o anume eleganta silita infirmitatile funciare, Consiliul a fost pus la munci necalificate, sa-si care catrafusele dintr-un loc într-altul, sa cerseasca la SRI dosare, sa duca munca de lamurire cu Primaria si Presedintia. Umbla ca un amnezic, cerand SRI-ului ceea ce înca mai cer si persoanele particulare, accesul la arhivele fostei Securitati. Epuizat de efortul cheltuit, Consiliul a esuat ajuns la tarm, flasc ca o meduza. A trait un trist moment de glorie cand a tras pe linie moarta cativa posibili parlamentari, înscrisi pe listele electorale. Ca un facut, cei deconspirati ca informatori sau colaboratori ai Securitatii comuniste au fost, într-o covarsitoare proportie, oamenii fostei puteri. Alaturi de acestia, au fost citati si cativa din partidele lui Adrian Nastase si Corneliu Vadim Tudor. Inutil. Baietii au mers înainte si, parte din ei, au trecut si de bacalaureatul asta, devenind parlamentari. Nu e prima festa pe care ne-o joaca democratia. Apoi, prin CNSAS au început sa se sape transee care n-au fost astupate nici azi. Unii adoptasera politica pasilor marunti, pe loc, altii amenintau cu demisia daca SRI nu cedeaza arhivele. Ar fi trebuit sa se miste mai alert, pentru ca erau în catarea presedintelui AGVPS, Adrian Nastase.

Gramatica lui Adrian Nastase nu cunoaste timpul trecut. El a si spus-o lapidar, cei care vor sa priveasca în trecut sa se retraga la tara, sa-si scrie memoriile. Iar salariatii CNSAS sa linga dosarele, dar sa nu mai plescaie si sa nu uite ca si-au luat televizoare extraplate si jocuri pe calculator din banii contribuabilului. Primul vanator al tarii pare ca ravneste sa-i transforme pe capii CNSAS în trofee, numai bune de agatat pe zidurile casei de la Cornu. Si, pentru ca nu razbeste singur, si-a chemat si haitasii.

Desi românii sunt mari consumatori de telenovele, istorii secrete si barfe, cei care s-au dus sa-si vada dosarul de Securitate sunt persoane private. Nici premierul, nici sefii camerelor parlamentare, nici presedintele sau oamenii lui nu si-au cerut dosarele. Nici macar politicienii nu s-au înghesuit sa-si cunoasca istoria secreta. Ca sa nu mai vorbim despre ofiterii din armata sau politie. Nici macar fostii granguri comunisti nu au facut coada la sediul CNSAS. Poate ca nu vor sa se umileasca la usa lui Dinescu. Poate ca le este frica sa-si citeasca operele complete. Poate ca nu sunt curiosi.

Sau poate ca stiu bine ce ar putea gasi în dosar. Doar pagini albe, continand trecutul lor proaspat spalat.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22