Maini curate, partid ca lacrima

N.c. Munteanu 23.09.2002

De același autor

O prestigioasa agentie americana constata, intr-un recent raport, ca sistemul juridic este gara centrala a coruptiei din România. Noul Parchet National Anticoruptie, pe scurt PNA, nu trebuie sa strabata un drum lung pana la corupti. Si-ar fi putut incepe activitatea in propria ograda, unde se practica justitia Braille, bazata pe simtul tactil al banilor si telefoanelor date de la un birou la altul.

Dar cum sa-si inceapa trantele cu coruptii, daca, de cand si-a inceput activitatea, PNA-ul sta? E drept ca si-a sarbatorit infiintarea printr-o binemeritata pauza. Parintii lui de suflet, Adrian Nastase si Rodica Stanoiu, nu au tinut cont de calendare si au programat felicitarile, masa si dansul tocmai duminica, 1 septembrie.

Chiar si-asa, cu o pauza de cafea, Parchetul isi incepe odihna obosit. La cat de mult s-a vorbit in ultima vreme despre coruptie, nu e de mirare ca pe posibilii angajati ai Parchetului i-a si apucat stresul. Nu e de mirare ca insusi procurorul-sef, indata ce a fost numit oficial de presedintele Ion Iliescu, a intrat in concediu medical. Nu e de mirare ca PNA nu are inca un sediu si sta in gazda la fratele mai mare, Parchetul General. De asemenea, nu e de mirare ca organigrama este departe de a fi completa, oamenii legii nu dau in branci sa se remarce prin anticoruptia lor. Din Bucuresti nu s-au inscris pe lista incoruptibililor decat vreo 4 procurori. Din tara, vreo 80. Nici macar marirea substantiala a salariului nu i-a convins sa vina sa dea piept cu coruptia.

Chiar daca este inca o fictiune, despre Parchetul cu nume de material plastic a inceput sa se vorbeasca inca din primavara, cand ideea infiintarii lui impestrita discursurile anticoruptie ale premierului. Inca de-atunci premierul trasa, ca un inginer al sufletului omenesc ce e, destinul viitoarei institutii.
Lui i s-au alaturat procurorul general Tanase Joita, un mare consumator de sarade juridice, de cand da cu NUP-ul in stanga si-n dreapta, si ministrul Rodica Stanoiu, care a contrapunctat baritonal numirea procurorului sef al PNA, cu declaratii razboinice si caracterizari magulitoare. Avea de ce sa-l apere. Ca orice om care se respecta, procurorul-sef al PNA duce in spate, de vreo opt ani, un dosar cu multe semne de intrebare. El a dat cu masina intr-o contribuabila, insa, spun actele constatatoare, nu a fost vina lui. Omul a continuat sa conduca si masina, si Parchetul de la Suceava. Justitia a triumfat, dosarul a fost inchis.

Asadar, chiar daca are ceva sange pe capota, procurorul PNA este un luptator pentru dreptate. Si-acolo, in lupta pentru adevar, nu se poate sa nu-ti sara cativa stropi de sange pe maneci!

Se poate banui deja ce va face si, mai ales, ce nu va face Parchetul Anticoruptie. Cand vorbesc despre coruptie, premierul si oamenii lui nu mai pun semne diacritice si nici nu se mai ascund dupa piersic. Si vorbesc, nu gluma! In ultima vreme, pentru a arata ca-i pasa de corupti, Adrian Nastase i-a bagat in vorba pe baronii locali ai partidului. Nu pentru a-i mai perpeli putin inainte ca Parchetul sa-i puna in frigaruie la foc marunt, nu pentru a se desprinde din imbratisarea lor duioasa si pentru a demonstra ca nu confunda inima cu portofelul de la piept, nu pentru a arata care ii sunt asteptarile in lupta cu coruptii (premierul e, la urma-urmei, parintele natural al procurorului sef Amarie), ci pentru a-i scoate basma curata. Un exemplu luminos, poate si o cale de urmat pentru operatiunea "maini curate - partid ca lacrima".

Cei care au asteptat cu sufletul la gura deznodamantul luptei premierului cu propriii sai diavoli pot fi multumiti. Alaturi de baronii de partid au scapat si valetii lor, adica oamenii guvernului din teritoriu. Partidul lui Nastase promisese o mare vanatoare de capete corupte si corupatoare. Insusi premierul spunea ca partidul trebuie sa deschida ochii la articolele din presa si sa porneasca pe urmele coruptilor. Dar poate ca o spunea doar intr-o doara, pentru a mai umple programul televiziunilor, sarace in distractii estivale. Partidul a inceput vanatoarea cu franele trase si si-a amanat de pe-o saptamana pe alta constatarile. Este posibil ca, pana atunci, nervii intinsi ai unora sa plesneasca si sa se dea de gol. Cum au facut unii dintre deputatii PSD, care au inceput sa vorbeasca din senin despre coruptia din partid. Vorbea gura fara ei. Si in vreme ce vorbea, ei erau dati afara din partid, pe muteste. Ulterior s-a spus despre acestia ca sunt adevaratii corupti. Nu inteleg disciplina si strica imaginea partidului. Proaspat spalati de pacate, mai dornici ca oricand sa-si arate abnegatia fata de partid, baronii locali si, mai cu seama, cei centrali au rasuflat usurati. La fel si virtuala echipa a lui Ion Amariei. Pentru ca, daca ar fi trebuit sa se ocupe de acestia, PNA ar fi murit in scurta vreme de suprasolicitare.

Parlamentarii si ministrii au primit si ei un certificat de buna purtare, sa-l arate daca-i intreaba cineva de sanatate.

Legea raspunderii ministeriale si Constitutia au bagat in venele lor vaccinul pentru a-i face rezistenti la tot ce are legatura cu coruptia. Cu aceste exceptii, armata de corupti care a dat navala in banii publici si in fondurile PHARE se subtiaza considerabil.

Binevoitorii pot spune, insa, ca lupta impotriva coruptiei, care se va da om la om, ar putea avea succes. PNA a primit deja 40 de dosare si, cu sabiile lor de plastic, procurorii ar putea juca o vreme la nisip piesa De-a anticoruptia, sub privirea atenta a parintilor. Coruptii tremura de emotie, mai ceva ca in joaca de-a hotii si vardistii! Inca o operatiune de succes conceputa de PSD.

Conceputa romaneste, cum ar spune Adrian Nastase.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22