Noi suntem romani!

N.c. Munteanu 04.03.2002

De același autor

Facand abstractie de costumele din stofa englezeasca, de caroseriile de BMW sau Mercedes, de interminabilele turnee mondiale si de stilul sau de viata, premierul Adrian Nastase a fost mereu mandru ca e roman. Campania electorala si-a inceput-o, acum doi ani, lansand manifeste pentru romanii din Transilvania, amenintati de iredentismul maghiar, evocand chemarea sangelui si glasul strabunilor si amestecandu-se cu gloata la petreceri campenesti. Ajuns la Palatul Victoria, unul dintre primele lucruri pe care le-a facut a fost sa dea un branci inainte mandriei de a fi roman, declansand programul Fabricat in Romania. De atunci, exportatorii trebuie sa depuna un ban in plus pentru promovarea productiei autohtone de suruburi si tevi.

Adrian Nastase continua, zi de zi, sa descopere mandria de a fi roman. Intrebat de ce da navala sa schimbe din temelii Constitutia, pe care, de altminteri, ortacii sai au batut-o in cuie acum 11 ani, fara voturile opozitiei, Adrian Nastase spunea ca politicienii au votat-o pentru binele lui Ion Iliescu pe care oricum tot ce misca-n tara asta l-ar fi vrut, la acea vreme, presedinte. Temeliile au fost puse, de la inceput, stramb si nu au rezistat decat zidindu-l pe Ion Iliescu, ca pe Ana lui Manole, in corpul Constitutiei. Situatia s-a clarificat acum, pentru ca eternul si fascinantul Iliescu nu mai poate candida pentru a nu stiu cata oara. Sistemul alegerii directe a presedintelui are slabiciuni. Trebuie schimbat, zice premierul, care observa in stilul sau abraziv, ca "problema alegerii presedintelui a fost rezolvata romaneste".

Ce-o fi fost in capul premierului cand a spus toate acestea doar el poate sti! Pentru observatorii politici tonul lui usor nostalgic nu a putut scapa. Dupa cum ne amintim, Constitutia a fost votata intr-un mod pompieristic, pe cand politicienii inventau democratia originala pentru uzul romanilor. Evocand acea perioada, premierul isi va fi amintit probabil, de vremea cand, tot in 1991, tot intr-o Romanie pierduta iremediabil in tranzitie, ministrul de Externe de atunci, acelasi Adrian Nastase, participa, cot la cot cu Ion Iliescu, la redactarea si semnarea Tratatului cu o Uniune Sovietica pe moarte, dar plina de tupeu. Adrian Nastase a pus atunci o piedica in calea uitarii de care si azi se impiedica multi, atunci cand liderul PSD se lauda cu optiunile sale euroatlantice. Poate ca si-a amintit si de votul sau romanesc in 1999, cand a fost vorba ca Romania sa se implice mai mult simbolic in actiunile militare ale NATO din fosta Iugoslavie. Poate ca tot romaneste a votat partidul sau anul trecut si Legea Administratiei Publice Locale, a carei aplicare guvernul lui Adrian Nastase a hotarat, tot romaneste, s-o amane pentru mai tarziu. Asa cum romanesti sunt probabil si incercarile de a impaca negocierile cu Fondul Monetar International cu marirea salariilor politistilor sau cu tichetele de masa promise profesorilor. La fel de romanesc a fost si pactul social incheiat cu sindicatele la inceputul anului trecut. Sindicalistii spun ca pactul a fost respectat in proportie de 10 la suta. Restul o fi fost rata inflatiei la promisiuni. Tot romaneasca o fi fost si decizia de a desfiinta scolile rurale si de a cadorisi primariile localitatilor izolate cu masini pentru transportul copiilor care nu mai aveau unde invata. Multe dintre masini s-au stricat din prima zi de scoala, desi scria pe ele Fabricat in Romania.

Cateva zile dupa ce a invocat votului romanesc pentru Constitutie, premierul a temporizat avantul jurnalistilor, incercand sa explice de ce coruptia judecatorilor e-n floare: "Nu trebuie sa exageram cu coruptia din magistratura. Magistratii sunt si ei oameni, sunt si ei romani. Si ei traiesc intr-o societate de tranzitie, cu tot felul de tentatii". O societate plina de tentatii prin care tranziteaza greu, dupa cum se pare, chiar si premierul Adrian Nastase. S-ar zice ca nici cu coruptia politicienilor nu trebuie sa exageram prea mult, chiar daca pe ce pun mana se transforma in aur. Nici politistii nu sunt blamabili. Doar le trec prin maini atatea marfuri confiscate, atatea spagi pentru comandanti si masini furate! Si ei, oamenii fabricati in Romania, traiesc intr-o societate potopita de tentatii. Si clientii partidului, pierduti in jungla tranzitiei, descopera ca in pieptul lor bate o inima de om, adica de roman. Cata vreme ai sentimentul romanesc al partidului si dai un ban cand se face cheta, te poti lasa in voia oricarei tentatii. Chiar si cumparatorul combinatului Sidex de la Galati, desi indian de mama, a descoperit, dupa ce s-a targuit cu romanii, ca are suflet de indoeuropean, adica de roman, si, zice-se, a cumparat combinatul dupa o schema draga multor afaceristi de la noi: a dat bani pentru partid si a luat un credit cu ajutorul premierului britanic. Cu siguranta ca, daca ar sti de ce sunt capabili afaceristii sau politicienii nostri, romani get-beget, ar pali de invidie. Luat de mana si dus prin subsolurile tranzitiei in miezul fierbinte al lucrurilor, in camera blindata a bancilor sau in birourile politicienilor, ce om ar rezista tentatiei sa fie si putin roman? Are dreptate premierul. Romani suntem si toate romaneste le rezolvam.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22