Reforma, forma, fond, fonduri

N.c. Munteanu 28.10.2003

De același autor

Acum cativa ani, un caricaturist celebru cu veleitati demiurgice a impachetat cladirea guvernului cu o funda rosie. Voia sa spuna ca guvernul e un cadou pentru saracanii care bat strazile. Cutia cu cadouri a sunat, insa, mereu a gol. Ouale aruncate de sindicalisti zilele trecute in zidurile guvernului au rasunat ca niste clopote. Dupa ziduri - nimic. Protestul a sunat si el a gol. Desi se face ca lucreaza, guvernul e mereu absent. S-a mutat la partid. Cand lucreaza, guvernul o face pentru binele camarazilor si tovarasilor de drum. In spatele cumsecadeniei si bunei-credinte invocate de Adrian Nastase si corul de hamesiti din spatele sau, descoperi golul. Vointa si inteligenta guvernului trec prin pantecul lacom al partidului. Nu intamplator, una dintre maniile cele mai dragi colegilor lui Adrian Nastase este cea a inaugurarilor. Toata ziua taie panglici cu fata la camere. Viata guvernului s-a transformat intr-o succesiune de fatade proaspat tencuite si vopsite catre care oficialii isi fac drum cu foarfeca. Panglica rosie care impachetase odinioara guvernul a proliferat. Dupa atatea reluari la televizor, nu e de mirare ca institutiile au fost asociate, in mintea telespectatorilor cu fatadele. Interioarele suna si ele a gol. Sa incapa fondurile europene si banii publici. In spatele fatadei bantuie o armata de strigoi. Pe toate culoarele dai de cabinete cu cafetiera, secretare, calculatoare performante din fondul de urgenta si experti.

Pentru Adrian Nastase incurajarea expertilor este o forma de occidentalism. Pavalache era expert la guvern in parohia lui Serban Mihailescu. N-a dus-o rau pana cand experienta in politici valutare l-a dat de gol. La fel Virgil Teodorescu, in aceeasi parohie a Guvernului, unde se dosesc rufele nespalate ale protipendadei de partid. Cohortele de experti sunt pretioase ca aerul. Costa, dar aduc milioane de dolari. Armatele de contopisti sunt insuficiente pentru a da consistenta unui guvern preocupat de supravietuire si perpetuare. Sa te afisezi cu cat mai multi experti e semn de profesionalism. Sa-i invoci - semn de emancipare. Greu de stiut ce ramane daca inlaturi experienta lor in economia de piata neagra functionala. Expertii de care s-au umplut guvernul si partidul la toate nivelele cara serviete goale. Prudenta explicabila. Actele se pot transforma in dovezi impotriva expertilor plecati la vanat fonduri. Expertiza e, si ea, o forma fara fond, plina, insa, cu multe fonduri negre pentru partid.

Insa expertii sunt plamaditi dupa chipul sefilor. Ministrii insisi se dau experti. Ministrii Turismului, Agathon si Mitrea, s-au dovedit experti in plantatul palmierilor si inaugurari. Afacerile au fost profitabile. Palmierii s-au ofilit in glastra, a fost nevoie de altii, apa de la Aqualand s-a imputit, proiectul Draculaland e in hemoragie mortala, zapada artificiala de la Busteni s-a lipit de opincutele mocanilor din zona. Cu asemenea politici, Romania a devenit o tara de turisti, grabiti sa treaca frontiera. Si ministra Integrarii Europene sta la locul ei. Pe sacul de bani europeni. Sacul e mare, incap si altii, sotul, fiul, cumnata, nepotul. Li se alatura turmele de sechelarii si mischii degraba varsatori de valuta in arterele obosite ale propriilor afaceri. Integrarea europeana ii umple de continut.

Nu altfel se intampla cu Parchetul National Anticoruptie, cainele de paza al coruptiei, care da din coada si asteapta un semn de la stapan pentru a se napusti in turma opozitiei. Politia insasi, suna a gol, desi a fost injectata cu tot felul de legi si regulamente si aproape sufocata de gargariselile pe marginea prieteniei dintre cetatean si bulan. Sectia 5 de Politie din Bucuresti a fost aproape desfiintata. Aproape toti au fost prinsi intepand conductele de benzina pusi sa le pazeasca. De cand cu controalele averilor, vilele politistilor au mai crescut cu un etaj. Ministrul Sanatatii Mircea Beuran, cleptoman si expert in furturi de antinevralgice, vrea sa-si puna expertii in fruntea spitalelor, ca sa controleze mai bine circuitul banilor prin perfuzii. Acolo se fura, spune el. A pus controalele pe spitale, iar expertii au descoperit cativa directori iuti de mana sau nepriceputi. Nici unul din partidul de directori din care face parte Mircea Beuran. Chiar si initiativele "de suflet ale guvernului", multe plagiate dupa programele altora, au inghitit panglica festiva si, supte de tenia lacomiei, sunt la fel de vii ca mumia de la Morga.

Programul "laptele si cornul" s-a dovedit a fi fatada in spatele careia isi fac monetarul afaceristii de partid. Programele pentru tineri s-au transformat in programe pentru membrii de partid care fac ocolul pamantului in sute de zile pe bani publici. Locuintele pentru tineri s-au transformat in vile pentru activul de partid. Campania pentru o noua Constitutie a dat de lucru tipografiilor de partid care au tiparit buletinele de vot la preturi imbatabile. Stie el romanul de ce sta acasa, cu ochii sudati de televizor. De ce ar iesi pe strada sau la munca unde-l pandesc inflatia si somajul? Adevarata viata politica si sociala romaneasca e pe micul ecran. O parada pastelata de umbre bidimensionale care-si umfla pieptul, sa para vii. In spatele lor, vidul tubului catodic. In fata lor, un votant pe care cu totii l-ar vrea golit de amintiri, reactii si optiuni. Pentru ca mainile lor nu pot transforma totul in aur, oamenii din gasca lui Nastase se multumesc sa transforme totul in gol. Chiar si formele de import sunt golite de fonduri.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22