De același autor
Românii au toate motivele să fie furioşi şi jigniţi că au ajuns să li se spună – în reclame sau altfel - că nu sunt bineveniţi într-o ţară prietenă din Europa. Dar ţinta furiei lor n-ar trebui să fie un politician cu nume greu de pronunţat, de peste mări şi ţări, ci unii cu nume mult mai neaoşe, aleşi şi realeşi la Bucureşti, de 23 de ani încoace.
Indiscutabil, ideea de a recurge la publicitate negativă pentru a-i descuraja pe români şi bulgari să vină în Marea Britanie este una năstruşnică, ca să folosim un eufemism. În apărarea guvernului britanic trebuie spus totuşi că ea nu a fost formulată chiar în aceşti termeni. Un secretar de stat pentru imigraţie, Mark Harper, a sugerat că guvernul britanic ia în calcul diferite opţiuni pentru a descuraja un influx masiv de români şi bulgari în Regatul Unit, după 31 decembrie 2013: „Vrem să ne asigurăm că românii şi bulgarii au o imagine corectă despre situaţia de aici... [să ştie] că nu plouă cu ajutoare sociale“. Întrebat dacă aceasta ar putea include o campanie publicitară negativă în cele două ţări, domnul Harper a răspuns că autorităţile nici nu se gândiseră la aşa ceva. Era însă prea târziu. Ştirea că Marea Britanie e gata să-şi facă publicitate negativă în două ţări din UE, de teama că va fi invadată de români şi bulgari, s-a răspândit ca vântul, provocând un val de reacţii critice şi generând cunoscutele campanii publicitare ironice din mass-media româneşti şi bulgare.
Iritarea sau chiar furia cu care a fost întâmpinată această ştire în România sunt omeneşti. Din cuvintele oficialului britanic s-ar înţelege că românii vor să vină în număr mare în Marea Britanie pentru a profita de sistemul de asigurări sociale, nicidecum pentru a-şi exercita un drept perfect legitim de cetăţean UE, de a se stabili şi a lucra într-un alt stat membru al Uniunii. Până aici, lucrurile sunt clare, cu o singură observaţie. Furia şi frustrarea resimţite în România sunt îndreptate în direcţia greşită. Altcineva ar trebui înjurat. Să mă explic.
Că ne place sau nu, românilor li s-a dus faima pe Albion. Şi nu în sens pozitiv. Numele lor apare frecvent în relatările despre furturi de cabluri sau capace de canal, ocupări abuzive de imobile, clonări de carduri, fraude de asistenţă socială sau cerşetorie organizată. Statistic, românii sunt al doilea mare grup infracţional de străini din Marea Britanie, după polonezi. Şi aceasta spune multe, dat fiind că polonezii din Regatul Unit sunt mult mai numeroşi decât românii. Pe de altă parte însă, în apărarea lor, românii – aici includem şi romii originari din România – sunt mai vizibili în statistici deoarece tind să comită delicte mai mărunte. Altfel spus, un poliţist - supus presiunilor tot mai mari de a raporta lunar eficientizarea activităţii, cu obiective şi indici de raportare precişi - va fi poate mai înclinat să aresteze lunar aceleaşi patru cerşetoare românce/rome din faţă de la Harrods, decât să petreacă zeci sau sute de ore în operaţiuni complexe pe urmele mafiei ruse sau ale traficanţilor britanici de arme sau droguri.
Şi aşa ajungem la percepţia publică, inevitabil influenţată de aceste statistici mediatizate aproape zilnic, cu cifre şi cazuri concrete, mai ales de tabloidele de mare circulaţie de genul The Sun sau Daily Mail. Iar anxietatea astfel generată în rândul publicului se traduce într-o presiune crescândă asupra politicienilor, de a acţiona sau măcar de a fi văzuţi că acţionează. Sigur, imigraţia ilegală nu e un subiect nou, dar e cu atât mai fierbinte în vremuri de criză economică. Conservatorii au venit la putere promiţând să facă ordine în domeniul controlului frontierelor şi al imigraţiei ilegale. Ultimul lucru pe care şi-l pot permite în 2014, anul de dinaintea alegerilor generale, este să fie percepuţi ca slabi şi ezitanţi în problema imigraţiei. Prea puţin se discută despre faptul că, dacă vor veni români şi bulgari să lucreze aici anul viitor, ei vor plăti impozite şi taxe, finanţând astfel şi ei tocmai aparatul de protecţie socială pe care sunt suspectaţi că vor să-l „mulgă“. Prea puţini explică acum că cine vrea să abuzeze sistemul nu are nevoie nici de vize, nici de permise de muncă. Românii care au vrut să stoarcă statul britanic de bani au sosit aici cu mult înainte de preconizata ridicare a restricţiilor.
În Marea Britanie a mai existat un caz similar, în anii ‘70, când un consiliu local – din Leicester – a iniţiat o campanie publicitară negativă menită să-i descurajeze pe asiaticii cu paşaport britanic din Uganda să vină în Regatul Unit. Campania de atunci a fost chiar mai dură – oamenilor li s-a spus direct să nu vină în Leicester, pentru că nu ar fi nici în interesul lor, nici al familiei lor. În cele din urmă, campania a fost un eşec răsunător. Autorităţile au rămas cu pata rasismului, iar Leicester, cu o mare comunitate asiatică.
Interesant este că, în cazul de faţă, acuzele de discriminare rasială lipsesc sau sunt foarte timide. Unii analişti spun că românii şi bulgarii ar fi acum un debuşeu pentru englezii nevoiţi să poarte ani de-a rândul căluşul political correctness şi să asiste la sosirea a zeci şi sute de mii de imigranţi din fostul imperiu. Pentru a verifica teoria, vă recomand un exerciţiu: schimbaţi naţionalitatea din această ecuaţie cu cea pakistaneză sau indiană, de exemplu. Aţi înţeles corect. Nimeni, absolut niciun politician britanic nu şi-ar permite să gândească măcar, darămite să vorbească public, despre organizarea unei campanii negative pentru a-i descuraja pe acei cetăţeni să vină în Regatul Unit, deşi ei nu sunt cu nimic mai cinstiţi sau necinstiţi decât românii sau bulgarii.
Aici apare şi pericolul victimizării. Astfel de iniţiative pripite riscă să dea apă la moară şi politicienilor naţionalişti, şi cercurilor eurosceptice de la Bucureşti sau Sofia, care acuză Vestul că nu ştie decât să sugă sângele obidiţilor din Est, fără să ofere nimic în schimb. Dar, de fapt, tocmai aici este cheia. Românii au toate motivele să fie furioşi şi jigniţi că au ajuns să li se spună – în reclame sau altfel - că nu sunt bineveniţi într-o ţară prietenă din Europa. Dar ţinta furiei lor n-ar trebui să fie un politician cu nume greu de pronunţat, de peste mări şi ţări, ci unii cu nume mult mai neaoşe, aleşi şi realeşi la Bucureşti, de 23 de ani încoace. //