De același autor
Speculând dezorientarea Europei luată cu asalt de zeci de mii de refugiați, dar și împotmolirea strategiei Casei Albe împotriva forțelor Statului Islamic, Moscova pare să fi revenit în prim-planul scenei internaționale. Putin se află în centrul atenției Summit-ului ONU. Uitate sunt războiul din Ucraina și anexarea Crimeei. Berlinul, Teheranul, Ankara tind să sprijine schimbarea la față a lui Putin. Întâlnirea dintre Obama și Putin se anunță crucială. Oare va intra Obama în capcana întinsă de Putin? În cele din urmă, menținerea lui Assad nu va face decât să-i împingă pe suniți și mai mult în brațele ISIS.
Iluzia reevaluării lui Assad
Ne-am aștepta ca, după hemoragia de refugiați pe care Europa trebuie să o gestioneze, să existe o dezbatere serioasă despre sursele și cauzele exodului. Și chiar să se creioneze o strategie care să răspundă acestora din urmă. Donald Tusk vorbea la finalul summit-ului informal al liderilor europeni de săptămâna trecută despre „milioane de potențiali refugiați care ar putea să ajungă în Europa doar din Siria“. Dar prioritatea rămâne orientată pe simptome și consecințe, pe damage control: securizarea granițelor externe, precum și suplimentarea asistenței pentru refugiați și pentru statele din imediata vecinătate care îi găzduiesc. În această lectură, discursul președintelui Iohannis în fața Adunării Generale a ONU este unul reprezentativ, în special pentru ceea ce nu spune, prin ceea ce lasă în afară: „Ne confruntăm cu o criză complexă. Este vorba de aspecte umanitare, de o criză a protejării granițelor, de o criză a integrării și de o criză financiară“. În realitate, decidenții europeni aleg să ignore, cu bună știință, o criză de securitate. Până când? Aflat în ultimul său turneu european, generalul Martin Dempsey, șeful Statului Major Inter-Arme al Statelor Unite, vede o serie de similitudini cu anii ’90, când războiul civil din fosta Iugoslavie a forțat Europa să intervină: „în acest sens, actuala criză reamintește de criza refugiaților din 1994, care a galvanizat leadership-ul politic din Europa să accepte că trebuie să trateze sursa instabilităților din Balcani. Suferința milioanelor de refugiați – care ar putea să schimbe politica, demografia și chiar normele culturale ale Europei pentru multă vreme – poate convinge Europa să devină mai implicată în găsirea unei soluții a conflictului sirian“.
Poate chiar acest lucru vrea Rusia să preîntâmpine. Să descurajeze implicarea la un nivel superior a Vestului în Siria (precum o intervenție după modelul celei din Balcani) și chiar să forțeze Occidentul să accepte propriile sale condiții: păstrarea regimului Assad. Probabil că pe acest fond a venit și schimbarea de macaz a Berlinului care, prin vocea cancelarului Angela Merkel, l-a reevaluat pe Assad, considerându-l parte a soluției: „va trebui să discutăm cu mulți actori. Assad va fi parte din aceste discuții, dar ele vor include și Statele Unite și Rusia sau parteneri regionali importanți, precum Iranul sau Arabia Saudită“. Este o propunere împărtășită și de Philip Gordon, fostul coordonator al politicii față de Orientul Mijlociu la nivelul Casei Albe, pentru care alegerea cheie este între „amânarea problemei Assad și a nu scăpa de Assad, în timp ce Siria arde și conflictul se extinde“.
Pe de altă parte, toți cei care cred în capacitatea marilor puteri de a ajunge la o soluție negociată care ar pune capăt războiului ignoră faptul că regimul Assad este rădăcina conflictului, motorul sprijinului pentru Statul Islamic și, în cele din urmă, al exodului. În această perspectivă, „Bashar Al-Assad nu poate să fie parte din soluția pe termen lung în Siria. Este magnetul care îi atrage pe jihadiști în Siria să lupte“, a reamintit generalul Petraeus săptămâna trecută, în prima sa audiere în Senatul SUA după demisia din poziția de director al CIA. În același timp, arabii suniți nu vor ajunge să lupte împotriva Statului Islamic până când nu vor fi protejați de răul cel mare: regimul Assad. Pe acest fond vine propunerea generalului Petraeus de creare a unor enclave - pe teritoriul Siriei în proximitatea Turciei și a Iordaniei - care să le ofere protecție refugiaților interni și să pregătescă forțele de opoziție. Securizarea enclavelor se va face cu sprijinul puterii aeriene a coaliției și prin forțe speciale.