De același autor
Fort Hood (noiembrie 2009), San Bernardino (decembrie 2015), Orlando (iunie 2016). Ultimul este cel mai sângeros atac terorist desfășurat pe pământ american după 11 septembrie. Toate aceste momente au câteva elemente comune. Sunt carnagii în masă săvârșite de americani de origine musulmană, inspirați de la distanță de ideologia unor organizații jihadiste internaționale precum Al-Qaeda sau, mai nou, de Statul Islamic. În același timp, cele trei mostre descriu vârful unui iceberg societal caracterizat printr-un terorism intern (homegrown), practicat de „lupi singuratici“ și care, fără a face parte formală dintr-o celulă operațională, devin un fel de apendice virtual al unor organizații și ideologii-umbrelă.
Este important așadar să înțelegem fotografia de ansamblu care se desprinde din analiza acestui eșantion. La începutul anului, Peter Bergen, vicepreședintele unui influent think-tank din Washington (New America) și un important cercetător al fenomenului, publica o radiografie extinsă (United States of Jihad) bazată pe cazuistica a 300 de americani acuzați de acte care intrau generic în categoria terorismului de inspirație jihadistă. Ei au în jur de 29 de ani, sunt căsătoriți, au copii, câștigă rezonabil și au un nivel de educație similar cu americanul de rând. Un exemplu îl oferă unul dintre atentatorii de la San Bernardino, care primea anual în sistemul public aproximativ 70.000 de dolari. De fapt, din multe puncte de vedere, „sunt americani obișnuiți, din clasa de mijloc și care trăiesc visul american“. Ceva însă îi deturnează de la acest parcurs: îndoctrinarea online, întâlnirea cu un antreprenor jihadist, imersiunea într-un imaginar religios extrem, atent șlefuit, revanșard, mântuitor și ușor de vândut sunt mereu prezente. Însă totul se suprapune peste profunde crize și eșecuri individuale. Teroristul de la Fort Hood, maiorul Nidal Hasan, psihiatru în armata americană, ajunsese într-o fundătură existențială: „avea 40 de ani, era necăsătorit, probabil nu avusese vreodată vreo relație, părinții muriseră foarte tineri, era pe punctul de a fi trimis în Afganistan. (...) În cuvintele verișorului său care îi crescuse alături și îi era ca un frate, a devenit furios și a îmbrăcat veșmântul Islamului“. Dar, de aici, de la jihadismul lupilor singuratici, până la demonizarea unor colectivități este cale lungă.
Masacrul de la Orlando poate produce reverberații adânci în dinamica electorală a momentului, declanșând o spirală a insecurității. „Teama“ se poate transforma în steroidul politic mult așteptat de „antreprenorul fricii“. Este puțin probabil că Trump nu va folosi momentul în favoarea sa. A făcut-o de atâtea ori în trecut: după Paris, San Bernardino sau după atentatele de la Bruxelles. De fiecare dată a identificat fără nici cea mai mică ezitare vinovatul convenabil: „refugiatul“ musulman. De fiecare dată și-a amplificat popularitatea. Se uită însă câteva lucruri. America rămâne țara în care, statistic, „probabilitatea de a fi ucis de o armă este de 3.000 până la 5.000 de ori mai mare decât aceea de a fi omorât de un terorist jihadist“, spune Peter Bergen. Sau de faptul că, în realitate, comunitățile musulmane din Statele Unite au o experiență a integrării diferită față de cea europeană, participând și regăsindu-se în proiectul națiunii americane, fiind activ implicate într-un proces de automonitorizare care le face mult mai puțin permeabile la rețelele jihadiste. Studiile arată că între 2001 și 2010, 22% dintre cazurile de terorism ajunse în justiția americană au pornit de la informații oferite de comunitățile musulmane și chiar de propriile familii. Iar în 35% dintre cazuri a existat un informator în comunitate care a monitorizat îndeaproape suspectul. Este probabil în parte și realitatea care explică de ce în America post-9/11 avem exclusiv un terorism al „lupilor singuratici“, față de Europa, unde atentatele care au marcat deceniul trecut de la Londra, Madrid și mai recent Bruxelles expun rețele care funcționează adânc în măruntaiele și la adăpostul unor „societăți paralele“ și ghetoizate. Pe acest fond vine și avertismentul fostului director al CIA, David Petraeus, care, alarmat de retorica din campanie împotriva musulmanilor, scria în Washington Post: „cei care flirtează cu hatespeech-ul împotriva musulmanilor ar trebui să realizeze că fac jocul Al-Qaeda și al Statului Islamic. Intenția lor explicită este de a încerca să provoace o ciocnire a civilizațiilor – spunându-le musulmanilor că Statele Unite se află în război cu ei și religia lor. Iar când politicienii occidentali propun discriminarea mascată împotriva Islamului, ei sprijină propaganda teroriștilor. (...) Astfel de afirmații subminează direct capacitatea noastră de a-i învinge pe extremiștii islamiști prin alienarea aliaților de care avem cea mai mare nevoie: musulmanii“.
Comentarii 3
Macelar - 06-18-2016
Sa dai vina pe arme, e ca si cum ai zice ca Ion a fost ucis de sapa nu de Gheorghe. Pentru stangisti dimensiunea ideologica e mai importanta decat realitatea, care e una singura, ideologia islamului plina de ura si violenta prescriptiva, neputand gasi un tap ispasitor presa de stanga americana l-a facut pe atacator ''homosexual''. Sa nu uitam ca fix cu cateva luni inainte liderul musulmanilor din Orlando afirma ca moartea este izbavirea pentru homosexuali sa nu uitam ca in moscheile din occident cuvantul islamului urmeaza sharia o lege divina indreptata impotriva a tot ce inseamna ne-islamic, in statistici majoritatea musulmanilor din occident considera sharia legea suprema mai importanta decat legea pamantului, presa mainstream din Turcia ''tara moderata'' considera victimele atacului din orlando ''perversi'', fac tam-tam ca germanii au recunoscut genocidul armean si santajeaza UE cu cartea refugiatilor vor sa intre in UE in timp ce se indreapta spre un stat Islamic, o tara care in 100 si ceva de ani de existenta a oscilat intre dictaturi militare si teocratii. Atata timp cat religia nu va fi separata de cultura si de stat in Islam, acesta va reprezenta un pericol pentru democratie si lumea libera, majoritatea musulmanilor veniti in occident nu sunt ''tapi ispasitori'' sunt ''cai troieni''. Chiar si in occident Musulmanii care resping islamul primesc amenintari adesea fiind omorati. Alianta intre Islam si stanga regresiza reprezinta CANCERUL democratiei.
RăspundeGheorghe Popescu - 06-17-2016
Afirmatiile lui Trump mi se par alimentate si de modul in care actualul presedinte american se fereste ca de tamiie sa afirme ca atacatorul era musulman. Mai mult, media incearca sa instaleze ideea ca de fapt ar fi fost el insusi homosexual (desi era insurat), lasind sa se inteleaga ca de fapt a fost o reglare de conturi. Minciuna are picioare scurte si daca autoritatile vor continua sa incerce sa prosteasca lumea, acea lume va trece de partea lui Trump. Intotdeauna vor exista teorii ale conspiratiei si cistigatori de pe urma lor. Cert este ca americanii sint profund ingrijorati de ce li se poate intimpla datorita comunitatilor musulmane, care nu sint de loc atit de integrate si de pacifiste, cum incearca sa le prezinte autorul articolului. In orase eminamente americane apar peste noapte moschei (exact ca in Bucuresti), oamenii incearca sa se opuna, incearca sa organizeze mitinguri (spiritul democratic american), dar sint somati de autoritatile locale sa-si retraga public afirmatiile. Cine doreste exemple sa spuna si le dau. Guvernele statelor dominate de democrati faciliteaza asemenea practici, si e imposibil sa nu te gindesti ca Trump are dreptate, sau ca pe (inca) presedintele American il cheama Hussein si Barak. Articolul mi se pare partinic si socialist. Politica Hai sa ne iubim ca fratii nu functioneaza cu frati incrincenati religios. Apucaturile pe care le ai in singe de secole nu trec peste noapte, doar pentru ca ai aterizat pe alt continent, mai ales cind te duci la biserica si te dai cu fundul de tavan cu orele, timp in care ti se sufla la ureche ca americanii sint dusmanii tai, si ca ajungi in rai daca le iei gitul. Iar povestea ca doar americanii saraci cu duhul il voteaza pe Trump e de domeniul benzilor desenate. Mai sint si oameni normali speriati de istoria asta, iar stirile cu oameni decapitati de ISIS nu calmeaza apele. Sau de stirile ca ISIS a fost infrint, dupa care un nebun omoara 50 de americani la ei acasa. Daca comunitatile alea musulmane sint atit de grozave, sa puna mina sa prinda ele toti idiotii indoctrinati care traiesc in rindul lor si sa ii predea politiei. Sa fie proactive. Altfel, n-are nimeni nevoie de musulmani in America.
Răspundeprofesoru - 06-14-2016
Sigur că atentatul măreşte şansele lui Trump la alegerile prezidenţiale. Dar e absurd să insinuezi că Trump a sperat în comiterea unui atentat care să-i mărească şansele. Şi el s-a temut de un atentat major, a lansat avertismente repetate, a propus măsuri împotriva terorismului islamic.
Răspunde