De același autor
Într-o mișcare absolut surprinzătoare, Donald Trump l-a concediat săptămâna trecută pe James Comey, directorul FBI. Oficial, Casa Albă a spus că președintele a luat hotărârea în baza recomandărilor făcute de procurorul general Jeff Sessions și de adjunctul său. Deși motivația procedurală a fost făcută de către Rod Rosenstein, numărul doi în ierarhia Departamentului de Justiție, recomandarea explicită de înlocuire a directorului FBI îi aparține controversatului Sessions: „Este nevoie de un nou început la conducerea FBI. Este esențial ca Departamentul de Justiție să-și reafirme cu claritate angajamentul față de principiile care asigură corectitudinea investigațiilor și a trimiterilor în judecată“. Concluzia care se desprinde din scrisoarea procurorului general este aceea că prezența lui Comey la cârma agenției pune sub semnul întrebării, ba chiar afectează integritatea și corectitudinea anchetelor în curs.
Deși o prerogativă prezidențială, decizia lui Trump este considerată una fără precedent. Este pentru a doua oară în istoria instituțională a FBI când directorul este concediat de Casa Albă. Prima dată s-a întâmplat în 1993, când președintele Clinton l-a concediat pe William Sessions în baza unui raport de peste 100 de pagini al Departamentului de Justiție care îl acuza de încălcarea unor reguli de etică. Președintele însuși se află în profundă disonanță cognitivă (desigur, nu ar fi și prima dată). El acceptă acum evaluarea Departamentului de Justiție care îl incriminează pe Comey pentru comportamentul de anul trecut în managementul scandalului e-mail-urilor lui Hillary Clinton. Punctual, el este acuzat că ar fi „uzurpat autoritatea procurorului general“ prin decizia de a prezenta propriile sale concluzii asupra uneia dintre anchetele cele mai sensibile ale momentului. Totodată, Comey ar fi încălcat regula de a nu ține conferințe de presă folosind informații dintr-un caz refuzat de procurori. Cu alte cuvinte, directorul FBI „a prezentat presei propria versiune asupra faptelor, dar în absența unui proces. Este un exemplu de manual despre ce nu ar trebui să facă procurorii și agenții“, spune memo-ul Departamentului. Nu în ultimul rând, scrisoarea trimisă de Comey către Congres la finalul lui octombrie, cu două săptămâni înainte de alegeri, prin care anunța public redeschiderea anchetei asupra e-mail-urilor, este considerată o eroare. Însă, atunci, Trump a aplaudat „rezistența“ lui Comey, spunând că „a făcut ce trebuia“.
Cum era de așteptat, decizia președintelui a provocat o imensă furtună în spațiul public. Cei mai mulți dintre critici au ridicat întrebarea timing-ului - de ce acum? De ce nu în ianuarie sau februarie? Motivația procedurală exista și atunci. Și, desigur, nu se poate ocoli marele elefant din colțul camerei: Rusiagate. În mod foarte convenabil, Administrația Trump scapă la momentul potrivit tocmai de cel în atribuțiile căruia intrau anchetarea încrengăturilor dintre campania lui Trump și Rusia. Mai mult, recomandarea de demitere este făcută de Sessions, cel care făcuse parte din staff-ul de campanie al lui Trump și care aparent se recuzase din investigația centrată pe Rusia tocmai din acest motiv.
Și totuși, dacă Trump își dorea îndiguirea anchetei, în realitate el va obține exact contrariul. Deja, la nivelul percepției publice, domină diagnosticul de intruziune politică. „Mesajul pe care îl transmite pare să fie acela de a sta departe, de a renunța la orice investigație“, spune Amy Zegart de la Universitatea Stanford. În definitiv, rolul directorului FBI este cel de garant al „integrității investigației, de protector în fața oricărei interferențe politice“. În fond, decapitarea FBI-ului survine într-un moment în care Rusiagate părea să prindă tot mai multă substanță, tot mai mult avânt. Săptămâna trecută, câțiva dintre apropiații fostului consilier pe probleme de securitate națională, generalul Michael Flynn, au fost citați de către procurorii federali pe chestiunea afacerilor lui cu personaje din siajul regimurilor din Rusia și Turcia. Pe când era oficial la Casa Albă, Flynn a ascuns faptul că ar fi primit 45.000 de dolari de la postul Russia Today pentru un discurs în prezența lui Vladimir Putin. Tot săptămâna trecută, Comisia de Intelligence a Senatului ar fi cerut Trezoreriei, mai exact departamentului specializat în crime financiare și spălare de bani, să verifice legăturile existente între oficiali ai campaniei lui Trump și finanțările din afară.
Pentru un demers care dorea să restabilească încrederea în FBI, optica este absolut dezastruoasă. Sunt mulți care văd similitudini cu așa-numitul „Masacru de sâmbătă noaptea“ din 1973, când Nixon l-a concediat pe procurorul însărcinat cu anchetarea Watergate-ului. Și, într-o aliniere perfectă a astrelor, în aceeași săptămână fatidică totul avea să se suprapună peste imaginea lui Trump hlizindu-se în biroul Oval cu Lavrov, reprezentantul puterii responsabile de atacul asupra procesului democratic american. Este prima întâlnire la acest de nivel după Crimeea.