Trump, presedinte. Cum au votat americanii

La o prima vedere sunt cateva clivaje care se contureaza si care explica in parte deznodamantul. Insa pe fond, multe din avantajele comparative ale candidatei democrate (mobilizarea minoritatilor si a electoratului feminin) nu au functionat.

Octavian Manea 09.11.2016
SHARE 4

 

 

 In ziua alegerilor Trump era creditat cu doar 28,4% sanse. Exit-poll-urile  arata de ce s-a  inclinat balanta in favoarea lui Trump si cum au votat americanii.

 

Trump a castigat electoratul masculin.  Barbatii au inclinat in procent de 53% in favoarea lui Trump in timp ce candidata democrata a fost votata de 54% dintre femei.  Totodata 63% dintre barbatii albi si majoritatea veteranilor (61%) au optat pentru Trump.

 

Independentii au mers cu Trump. Independentii (31%) au votat in proportie de 48% cu Trump in timp ce doar 42% au preferat-o pe Clinton.

 

Revolutia de gen a esuat. Hillary nu a reusit o mobilizare a electoratului feminin. Cu alte cuvinte, Alicia Machado si tot discursul feminist promovat de democrati nu a jucat rolul de game-changer. Mai degraba s-a votat destul de mult partizan, pe baza afilierii politice. Spre exemplu, 89% dintre femeile republicane au optat pentru Trump. Totodata, 53% din electoratul feminin alb a mers catre Trump. Nu in ultimul rand, desi femeile albe cu studii universitare au preferat-o in proportie de 51% pe candidata democrata, totusi 62% dintre femeile albe fara studii universitare au optat pentru Trump.

 

Hillary nu a convins minoritatile in aceeasi proportie in care a reusit Obama in 2012. Minoritatile au sprijinit-o masiv pe  Hillary Clinton (74%). De remarcat insa ca procentele obtinute de candidata democrata in randul populatiei de culoare (88%), al populatiei latino (65%) au fost mai mici decat cele obtinute de Obama in randul acelorasi categorii in 2012: 93% in randul negrilor si 71% in randul populatiei hispanice. Cu alte cuvinte nivelul de sustinere al minoritatilor acordat lui Hillary Clinton a fost mai redus decat sprijinul dat lui Obama in urma cu 4 ani. Si toate acestea in contextual in care bazinul minoritatilor cu drept de vot este in crestere. Spre exemplu categoria latino este estimata la 14-15 milioane in actualul sezon electoral (de la 11 milioane in 2012 si sub 10 milioane in 2008).

 

Trump a reusit mobilizarea electoratului alb. 58% dintre albii care s-au prezentat la vot au votat cu Trump. Julia Azari (FiveThirtyEight) crede ca “o parte din electoratul alb a devenit conștient de o identitate rasială și conștiința asta a fost determinanta in optiunea lor electorala”.

 

Interesant ca 50% dintre cetatenii nascuti in America au optat pentru Trump in timp ce 64% dintre cei care nu au fost nascuti in America au votat pentru candidata democrata.

 

Nivelul de educatie a fost un indicator important al optiunii electorale. Electoratul cu studii universitare a preferat-o in proportie de 52% pe Clinton in timp ce electoratul fara studii universitare pe Trump. Iar acest al doilea aspect l-a avantajat pe Trump in batalia pentru Ohio, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania altfel state cu o demografie politica formata masiv din electorat alb fara studii universitare. 49% dintre cei care au votat-o pe candidata democrata sunt absolventi de facultate si 58% de studii postuniversitare.

Comentarii 4

julius001 - 11-11-2016

..."49% dintre cei care au votat-o pe candidata democrata sunt absolventi de facultate si 58% de studii postuniversitare."....ar fi foarte util daca autorul ar reveni cu o explicatie la modul cum gandeste restul de 42 procente cu studii postuniversitare si 51% absolventi de facultate care l-au votata pe trump....o felie destul de importanta care, imi imaginez, are argumentatie suficient de articulata si de luat in seama ..

Răspunde

Liviu - 11-09-2016

1.Autorul nu face o analiza, ci doar o descriere a voturilor. 2. Lumea a votat impotriva clasei politice reprezentate de poate, cea mai corupta membra a ei. 3. Oricine era in locul lui Trump si nu vorbea ca un politician cistiga. 4. Lumea s-a saturat de intelectualii incapabili care la adapostul subsidiilor generoase emit principii calpe si-si aleg tinte false. Sa speram ca Trump va fi eficient.

Răspunde

V Popa - 11-09-2016

Rezultatul alegerilor nu contrazice sondajele pre-electorale. Sistemul american de vot este in asa fel conceput incat cel mai popular candidat nu castiga automat. Este un sistem ciudat de a impiedica ajungerea la putere al unui candidat doar pentru ca este cel mai popular. Daca un candidat castiga voturile intr-un stat unde sunt multi minoritari, nu conteaza daca castiga cu 50.1% sau cu 99.9%. Va primi tot atatea voturi electorale. Astfel Clinton a pierdut multe voturi in state cu populatii minoritare numeroase. Trump a mobilizat insa votantii albi, satui sa fie acuzati de rasism tocmai de catre infractorii minoritari. HIllary a acordat mai multa atentie soartei criminalilor ori a emigrantilor ilegali decat cetatenilor cinstiti si muncitori loviti de globalizare. Se face mare caz despre nivelul de educatie al votantilor, acesta este folosit in general pentru a denigra pe cel ales de catre cei mai putin educati. Cei educati sunt in minoritate oricum, iar alegerea lor nu este neaparat mai buna. Un chimist care a luat premiul Nobel nu se pricepe neaparat mai bine la economie ori politica externa.

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 11-09-2016

Observatii la analiza de mai sus. 1) "Trump a castigat electoratul masculin". Diferenta dintre cei doi candidati nu este decat de cateva procente si are o prea mica relevanta, pentru a fi o explicatie a esecului inregistrat de Clinton. Aceasta ar fi pierdut si daca si-ar fi impartit in mod egal cu Trump procentele la votantii barbati 2) "Revolutia de gen a esuat". Normal, pentru ca intr-o democratie sexele nu trebuie invrajbite, precum clasele sociale in regimul comunist. Poporul american este prea matur ca sa se lase astfel manipulat de corectii politici si incorectii moral. 3) "Hillary nu a convins minoritatile". Diferenta dintre procentul de 93 % obtinut de Obama si cele 87 % ale lui Hillary nu este nici ea atat de mare, pentru a fi relevanta intr-o analiza serioasa. Nu de asta a pierdut Hillary Clinton alegerile. Ea le-ar pierde din nou, daca ar repeta comportamentul ei cat a fost secretar de stat si asociata lui Bill Clinton in fundatiile umanitare pe care le patroneaza. 4) "Trump a reusit mobilizarea electoratului alb", l-au votat 58% dintre americanii albi. Nu Trump i-a mobilizat, ci segregatia rasiala rasturnata. Si se va repeta fenomenul, daca corecta politica si incorecta moral Hillary Clinton ar ramane la varful puterii americane. 5) "Nivelul de educatie". 52% dintre oamenii cu diploma de licenta au votat-o pe Hillary Clinton. In Romania, s-ar fi intamplat invers, fiindca intelectualitatea noastra este preponderent de dreapta. Daca in SUA situatia se prezinta diferit, aceasta se datoreaza puternicei influente marxiste din multe universitati americane. Neinfluentati de mediul universitar marxizant, americanii fara diploma de licenta au ramas, in mod natural (intr-o tara a liberei initiative si a capitalului privat) preponderent de dreapta. Inca o observatie, la final. Se conta ca statul Florida va reveni lui Hillary Clinton, dar acolo a castigat Trump. Nici nu se putea altfel, cu zecile si sutele de mii de refugiati cubanezi din mai multe generatii succesive stabiliti la Miami si in toata zona! In rest, am aratat cu multe saptamani inainte de ce nu va castiga Hillary Clinton alegerile, dar s-a preferat adevarul deformat al sondajelor care, toate, o dadeau pe Clinton castigatoare.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22