Vaclav Havel, un om ca toţi oamenii

„Politica implică întotdeauna şi puţin teatru“, credea preşedintele disident. Acum, la lăsarea cortinei, în aplauzele lumii, să rememorăm câteva dintre credinţele sale, dar să nu uităm „personajul“ Vaclav Havel... din spectacolul vieţii sale.

Octavian Manea 20.12.2011

De același autor

„Politica implică întotdeauna şi puţin teatru“, credea preşedintele disident. Acum, la lăsarea cortinei, în aplauzele lumii, să rememorăm câteva dintre credinţele sale, dar să nu uităm „personajul“ Vaclav Havel... din spectacolul vieţii sale.

Cheia universului havelian stă în credinţa fermă într-o „ordine morală ancorată metafizic în infinit şi veşnicie“, aflată deasupra statului. Pentru Havel, protejarea individului „este o obligaţie superioară respectului faţă de stat“. În cele din urmă, „statul este o operă umană, omul este o operă divină“.

A fost un critic acerb al partidocraţiei („guvernarea secretariatelor politice“) care în lumea postcomunistă ajunge să colonizeze şi chiar să deturneze statul în interesul propriu: „acolo unde societatea civilă îşi pierde vigoarea, mai devreme sau mai târziu încep să obosească şi partidele politice, până când ajung să devină un fel de ghetouri intrate în putrefacţie, destinate numai şi numai să îi împingă pe membrii lor în sus, spre putere. Partidele nu au voie să fie mai importante decât interesul public“.

Dilemele lui Havel din zorii anilor ’90, atunci când, îngrozit, a înţeles natura Europei instituţionalizate - „cât de infinit de complicat şi greu de cuprins este acest maldăr, format numai din hârţoage administrative“ - sunt la fel de proaspete şi astăzi. 21 de ani mai târziu, la ieşirea lui Havel din scenă, Uniunea rămâne pentru cetăţenii ei acelaşi „monstru amorf compus din multe instituţii şi organe încurcate“, acelaşi munte de comunicate, puţin inteligibile, scrise în „eurocrată“.

Îi privea cu teamă pe oamenii care spuneau, fără nici cea mai mică urmă de îndoială, că sunt pregătiţi pentru istorie: „se apropie de comuniştii care cred cu trufie că au înţeles lumea pe deplin şi, prin urmare, ştiu perfect ce se va întâmpla. Iar atunci când se întâmplă să fie puţin altfel, încearcă să pună cu forţa lumea în calapodul lor“.

Umorul lui Havel a fost întotdeauna savuros. O arată o însemnare din jurnalul său despre o vizită de stat făcută în Thailanda în 1994: „După cum bine ştiţi, sunt un om căruia îi plac cafenelele, mă interesează tot şi nu mă şochează nimic. De aceea, în timp ce mergeam pe celebra Avenue din Bangkok pe care o cunoaşteţi toţi, mă durea foarte tare inima în timp ce treceam pe lângă străzile cu sex-shopuri. Ce mult mi-aş fi dorit să mă opresc aici să mă uit şi eu măcar o dată în viaţă. Mi se pare lamentabil faptul că toată delegaţia mea, în frunte cu ministrul de Finanţe, a vizitat locurile amintite“. Sau atunci când rememorează stângăciile grupului său de disidenţi, cu puţin înainte de prăbuşirea comunismului. La un moment dat, a primit vizita unor înalţi emisari ai lui Gorbaciov, „probabil colonei KGB“, care doreau să „examineze o fiinţă exotică“ şi să aprecieze dacă era duşman sau prieten al URSS. Havel a decis atunci să înregistreze totul, în secret, pe un reportofon: „problema era că aparatul era prevăzut cu o dotare specială. Atunci când banda se termina, începea să urle ca o sirenă. Exact aşa s-a şi întâmplat. Domnii colonei au sărit în sus şi aproape şi-au scos pistoalele, dar imediat s-au liniştit când şi-au dat seama că era vorba doar de tâmpenia noastră“.

O viaţă în adevăr


Vaclav Havel, dramaturgul disident devenit preşedinte, simbolul Revoluţiei de Catifea din Cehoslovacia, a încetat din viaţă în ziua de 18 decembrie 2011, la casa sa de vacanţă din nordul Cehiei. Avea 75 de ani.
Numele lui Vaclav Havel a devenit cunoscut după invazia trupelor Pactului de la Varşovia, ce au pus capăt, în 1968, reformelor lansate în timpul Primăverii de la Praga. A fost unul dintre fondatorii Cartei 77 - o mişcare de protest împotriva opresiunii comuniste. A devenit cunoscut ca purtător de cuvânt al acestei mişcări. Piesele sale au fost interzise până în 1989, a fost arestat de 3 ori şi condamnat la 5 ani de închisoare. Eseurile sale distribuite din ilegalitate sunt considerate, alături de cele ale disidentului sovietic Andrei Saharov, analizele cele mai pătrunzătoare şi elocvente ale unui regim comunist pe care, în bătaie de joc, l-a denumit Absurdistan. În Puterea celor fără de putere, rămâne memorabil „aprozaristul“, cu gestul său care semnalează puterii că nu îi este frică şi că este gata să rupă lanţul conformismului şi al supunerii, că obedienţa sa faţă de putere a luat sfârşit. A fost momentul în care ţesutul minciunii oficiale, dar şi teama care încorseta societatea s-au destrămat, lăsând să se întrevadă aerul „vieţii în adevăr“.
În 1989, s-a aflat în fruntea Revoluţiei de Catifea, devenind ultimul preşedinte al Cehoslovaciei. Trei ani mai târziu devine primul preşedinte al Cehiei. În timpul mandatului său, Cehia a aderat la NATO şi a făcut pregătirile pentru a adera la UE în 2004. A militat toată viaţa sa pentru respectarea drepturilor omului, pentru democraţie şi valorile societăţii civile. „Adevărul şi dragostea trebuie să prevaleze asupra minciunilor şi urii“ - a fost una dintre reflecţiile sale preferate de cei care l-au considerat un model de comportament civic. După încheierea mandatului său, din 2003 s-a dedicat luptei pentru drepturile omului în Cuba, Belarus, Birmania şi Rusia.

Aversiunea sa faţă de tehnologia modernă este antologică: „De ce calculatorul îmi scrie de fiecare dată rândurile la distanţe diferite? De ce uneori se îndrăgosteşte aşa de mult de un text încât îl tipăreşte mereu şi mereu fără să-l mai pot opri?“. Asta se întâmpla în 1994. În 2002, la sfârşitul mandatului de preşedinte, a primit un computer mult mai modern: „adică mult mai complicat. Tot timpul mă întreabă ceva, vrea ceva, îmi reproşează câte ceva, se gândeşte la ceva, mă agasează mereu. Dacă degetul îmi alunecă greşit pe o altă tastă începe să cânte imnul panamez. Până să mă întorc de unde am plecat, reuşeşte să şteargă tot ce scrisesem. Fireşte, m-am înfuriat şi pe secretarul meu, şi pe Bill Gates“.

Reacţiona extrem de ciudat la anestezie, producându-i fantasme foarte vii. Şi se purta în consecinţă, crezând că sunt reale. Odată era cât pe ce să creeze un conflict interstatal. Se afla internat într-un spital din Austria, când a confundat nişte banale indicaţii pentru pacienţi cu planuri austriece menite să retransforme Republica Cehă în parte a Imperiului Austro-Ungar. I se părea „că acolo erau scrise adresele tuturor băncilor cehe ale căror acţiuni trebuiau cumpărate în bloc de austrieci, precum şi alte instrucţiuni concrete privind modul cum trebuia ca Republica Cehă să intre în proprietate austriacă“. A doua zi îl vizită tocmai preşedintele Austriei, iar preşedintele Havel a fost foarte aproape de a formula un protest diplomatic „împotriva instrucţiunilor lipite pe pereţi în saloanele spitalului“.

Era un perfecţionist în materie de dineuri oficiale. Stângăciile nu erau tolerate. Totul trebuia să fie perfect. Probabil o consecinţă a faptului că provine dintr-o familie de proprietari de restaurante. Odată, înaintea unui dineu, s-a întâmplat chiar ca el să reaşeze singur tacâmurile, iar „atunci când la dejunul cu împăratul Japoniei ne-au fost serviţi cartofi nefierţi, era cât pe ce să leşin. Din fericire, el i-a luat drept o specialitate culinară naţională“.

PS: „Nu sunt o legendă vie sau un prinţ de basm, ci un om ca toţi oamenii care - exact ca toţi oamenii – îşi jalonează drumul printr-o serie de eşecuri, greşeli şi erori.“

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22