De același autor
Summitul NATO de la Vilnius din iulie continuă procesul de transformare al alianței. Sugestiv rămâne și faptul că este primul summit organizat după ce liderii politici au adoptat anul trecut la Madrid Conceptul Strategic al NATO – documentul care formalizează filozofia de apărare a alianței pentru restul deceniului. Privită prin lentila Conceptului Strategic, vedem o lume în care competiția cu marile puteri este nu doar noua normalitate, dar și una în care războiul poate fi oricând o posibilitate. Este și contextul în care leadershipului militar al NATO i s-a cerut regândirea strategiei militare a alianței, inclusiv a forțelor necesare (un bazin potențial de până la 300.000 de militari dintre care 100.000 pot fi desfășurați în 10 zile) și a planurilor concrete de desfășurare a acestora în diverse puncte ale flancului estic, în cazul unui scenariu de apărare colectivă. Se vorbește deja de cea mai amplă reconfigurare a NATO de după Războiul Rece. Concret, la Vilnius vor fi adoptate noile planuri regionale – cel mai clar semnal că NATO încheie era operațiunilor desfășurate în afara spațiului euroatlantic și se întoarce la o postură de apărare teritorială care amintește mai degrabă de epoca Războiului Rece: „Planurile regionale sunt planuri orientate geografic pentru a apăra părți specifice ale teritoriului NATO. Ele combină planurile de apărare națională ale statelor din prima linie cu planurile NATO, iar acest lucru optimizează capacitatea NATO de a-și proiecta forțele la locul potrivit, în momentul potrivit. Această schimbare ne va transforma dintr-o Alianță care a fost optimizată pentru operațiuni out-of area într-o Alianță pregătită pentru operațiuni la scară largă, menite să apere fiecare centimetru din teritoriul Alianței”, spunea recent generalul Christopher Cavoli, cel mai înalt ofițer din ierarhia militară a NATO.
Și totuși mai există câteva variabile cu rol esențial în transformarea alianței pentru noul mediu de securitate.
Esențială este dezbaterea despre rolul pilonului european din interiorul NATO și de responsabilitățile care, în timp, vor reveni acestuia. Totul pe fondul presiunilor de rebalansare a resurselor SUA spre Indo-Pacific. Se estimează că Europa are la dispoziție între 5 și 7 ani pentru a-și reconstrui capacitățile militare și de a face față unei puteri militare ruse dramatic slăbite de războiul din Ucraina. Întrebarea este dacă Europa va irosi sau nu timpul pe care îl are la dispoziție. Pentru că toate planurile care se discută astăzi la nivelul comandamentelor militare ale NATO pentru următorii ani depind de capacitatea europenilor de a livra forțele și capabilitățile necesare. Inclusiv masa adecvată. Polonia și Germania ar putea fi punctele gravitaționale ale unui astfel de demers.
Desigur, marea necunoscută rămâne Germania. Canalizată în direcția adecvată și completând rolul pe care îl joacă astăzi Polonia (similar celui asumat de Germania de Vest în vremea Războiului Rece), momentul Zeitenwende ar putea transforma securitatea europeană (inclusiv din perspectiva potențialului industriei de apărare sau a capacității de ranforsare a statelor din prima linie). Deocamdată, transformarea pare să fie predominant de mentalitate, de software și prea puțin de hardware. Dar cel puțin Berlinul vorbește altfel: „Securitatea europeană trebuie organizată împotriva Rusiei… nu împreună cu Rusia”, spunea recent Thomas Bagger, ambasadorul Germaniei în Polonia, pe scena conferinței Lennart Meri, găzduită la Talinn. //
Comentarii 3
L. - 05-29-2023
Momentan SUA a sistat trimiterea anumitor echipanente spre Ukr pentru ca nu mai are, alte comenzi pentru alte state sunt incetinite, iar Europa are probleme teribile cu munitia, chiar in Franta erau dezbateri uriase pe tema asta. Ca sa ajunga Europa o forta militara trebuie timp foarte mult. Doar Germania si posibil Franta au capacitati rapide de dezvoltare in domeniu, restul slabut spre derizoriu. NATO fara SUA nici nu exista, clar, iar daxa si SUA are probleme mari cu stocurile la doar 1 an de razboi fara sa fie angrenata direct pe fata, ci asa subtil pe dub masa, atunci pianul tremura pe scari. Realismul pur e rege vesnic. Planurile, schitele, desenele sunt dragute dar razboiul contrazice orice. Cu stima, Un cititor L.
RăspundeLevSt. - 05-26-2023
"...forțele la locul potrivit, în momentul potrivit..."___----___o idee-evident- foarte valabila, iar punerea in practica este/va fi data de viteza de transport a trupelor, dar mai ales a tehnicii militare, in general, foarte grea, insa UE(si NATO- care se vor suprapune , la un moment dat) au logistica si -in mare parte chiar the hardware sa mute garnituri de trenuri de mii de tone greutate(tancuri, artilerie grea, etc.), cu o viteza si de peste 200 km, deocamdata limitat, insa sunt sigur ca se preconizeaza extinderea liniilor ferate de mare viteza, spre punctele estice ale aliantei...
Răspundeesop - 05-23-2023
Faptele confirma deplin existenta reconfigurarii fortei NATO in Europa si ne ofera ,in intregime ,o noua perspectiva militara a ceea ce vom numi NATO European acolo unde pe masura inarmarii Germaniei (aceasta a devenit posibila urmare a invaziei Rusiei in Ucraina ) si plecarea fortelor SUA din Europa , ca parte a necesitatii unei reconfigurari viitoare in Pacific(NATO 2), totul devine posibil . Ucraina joaca un rol esential in acest nou context geopolitic ea devenind rapid o mare putere Europeana ce deja poseda capacitati militare NATO . SUA a jucat corect partida si a ajutat UE in planul acesteia de a se decupla de resursele energetice ale Rusiei totul facut in ideea ce ne-a fost spusa inca de la inceput de doamna von der Leyen idee ce ne arata modul in care Rusia isi va pierde statutul federativ .Militar toate natiunile din UE si toate natiunile membre NATO (deja crescut prin aderarea Finlandei si a Suediei ) se inarmeaza cu noi tehnologii militare pe masura ce vechiul armament ,fost sovietic ,este distrus in Ucraina .O mare putere militara se naste sub steagul UE .Nici o alta natiune sau Federatie nu isi poate modifica,in ritmul asa cum o face UE, fortele si capacitatile militare si nici nu poate avea acces la ceea ce putem numi avansul tehnologic imposibil de prins din urma .O vreme s-a crezut cum Rusia ar fi putin in fata Occidentului in plan tehnologic dar totul s-a dovedit o pacaleala pe care razboiul din Ucraina ne-a aratat-o in clar .
Răspunde