10 conditii puse lui Voronin

Oleg Serebrian 15.04.2005

De același autor

Cum a obtinut Voronin majoritatea, cine i-a dat voturile si ce intelegeri a incheiat?
Pe parcursul lunii martie multi comentatori politici de la Chisinau considerau ca Voronin va reusi sa cumpere 5 deputati ai opozitiei sau sa faca o intelegere separata cu Partidul Democrat (de orientare social-democrata), care, in urma alegerilor din 6 martie, dispune de 8 mandate. Dar cumpararea unor deputati separati s-a dovedit a fi imposibila iar negocierile cu PD-ul destul de complicate, mai ales ca democratii puneau o conditie mai speciala - sa nu intre doar ei si comunistii in cabinele de vot. Ei cereau ca alaturi de ei sa voteze si grupul deputatilor social-liberali pe care-l conduc. In momentul in care colegi din Occident au inceput sa ne abordeze in vederea angajarii noastre in discutii privind votarea presedintelui Voronin, noi am spus la randul nostru - votam doar cu conditia ca si crestin-democratii lui Iurie Rosca sa voteze. Stiu bine ca pe parcursul zilelor de vineri, sambata si duminica, inaintea alegerii presedintelui, Iurie Rosca a fost sunat de mai multi oameni politici din strainatate (inclusiv de presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili), care l-au convins pana la urma sa faca acest pas extrem de dificil. Prin asta se si explica faptul de ce pentru Voronin a votat nu un singur grup din opozitie, ci trei, el obtinand mai multe voturi decat obtinuse la alegerile prezidentiale din 2001, atunci cand comunistii dispuneau de 71 mandate din 101. Unicul grup parlamentar care n-a participat la alegerea presedintelui Voronin a fost cel al Aliantei "Moldova Noastra" (de orientare social-democrata si ea), condusa de fostul primar general al Chisinaului, Serafim Urechean. De fapt, presedintele Voronin n-a fost votat de opozitie doar din cauza unor presiuni externe sau din cauza fricii de alegeri parlamentare anticipate. Evident, nimeni nu-si dorea noi alegeri, or, partidele din opozitie ar fi fost doar in pierdere. Duminica seara, impreuna cu Iurie Rosca si cu un parlamentar american care s-a angajat sa medieze dialogul presedintelui Voronin cu opozitia social-liberala si crestin-democrata, am discutat cu seful statului cele zece conditii in baza carora deputatii Partidului Social-Liberal (PSL) si Partidului Popular Crestin-Democrat (PPCD) ar vota pentru el. Printre ele se numara garantii privind libertatea presei, noul statut al Teleradio-Moldova, independenta puterii judecatoresti, reforma Procuraturii Generale, reforma Guvernului si adoptarea unei legi privind responsabilitatea guvernamentala, orientarea pro-europeana, renuntarea la ideea de federalizare a tarii si promovarea unui format de negocieri cu partea transnistreana s.a. Aceste angajamente au fost foarte apreciate de comunitatea diplomatica occidentala acreditata la Chisinau si acceptate de presedintele Voronin in public. Conditii destul de asemanatoare cu cele lansate de PPCD si PSL au fost inaintate separat si de PD.
Eu cred ca a fost unica varianta posibila si plauzibila. Am evitat o destabilizare a situatiei si am obtinut niste lucruri la care nici nu puteam visa in 2001. Oare nu pentru solicitari precum ar fi independenta Teleradio-Moldova si libertatea presei organiza mitinguri non-stop pana mai ieri Opozitia? Acum am obtinut aceste lucruri, pe alte cai, utilizand noul raport de forte din legislativ. S-a creat pana si o comisie speciala parlamentara pentru o reforma constitutionala. Eu cred ca toatea acestea pot fi calificate mai curand ca un succes al opozitiei si al democratiei in Republica Moldova.
Ce inseamna declaratia lui Voronin ca paraseste partidul comunist?
Printre angajamentele impuse comunistilor de opozitie se numara si acela de a reforma Partidul Comunistilor prin transformarea lui intr-un partid socialist, precum si "depolitizarea" functiei sefului statului. Vladimir Voronin a cazut de acord cu ambele solicitari. El pare decis sa reformeze propriul partid, in pofida rezistentei aripii ortodoxe si pro-rusesti si a acceptat sa introduca in noua Constitutie un punct care ar interzice sefului statului sa fie lider al unui partid politic. A spus acest lucru chiar in discursul sau in fata Parlamentului. Tinand cont de faptul ca acesta este ultimul sau mandat, nu avem nici un temei sa credem ca va proceda altfel.

A consemnat Rodica Palade

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22