Cauzele victoriei lui Viktor Orbán

Pe lângă FIDESZ, performerii alegerilor din Ungaria au fost naționaliștii eurosceptici de la Jobbik, care și-au consolidat poziția de al doilea partid al arenei politice maghiare.

Ovidiu Vaida 11.04.2018

De același autor

 

„Listen to your heart when he’s calling for you!“ Pe versurile celor de la Roxette a sosit Viktor Orbán duminică seara în fața activiștilor și simpatizanților FIDESZ pentru a le mulțumi pentru sprijin și pentru a-și anunța triumful categoric în alegerile parlamentare din Ungaria. O victorie așteptată și indicată de toate sondajele de opinie.

 

Câteva elemente merită însă supuse analizei. În primul rând, a surprins rata ridicată de participare la vot, de aproximativ 5,4 milioane (peste 68%). Participarea nu a fost cu mult mai ridicată decât la ultimele două alegeri (aproximativ 5 milioane în 2014, 5,1 milioane în 2010, în turul 1), dar era de așteptat ca, în condițiile în care era previzionată victoria clară a lui Orbán, iar opoziția nu reușea să agite campania, electoratul să se manifeste mai degrabă prin absenteism. Explicația principală trebuie cautată în mobilizarea exemplară a FIDESZ, dar și în campania foarte bună a aceluiași partid, cu migrația ca principală temă. În săptămânile de dinaintea scrutinului, s-au dat milioane de telefoane de mobilizare la vot, inclusiv cetățenilor din afara granițelor Ungariei. De asemenea, deși o temă prezentă în ultimii ani în opinia publică maghiară, migrația și-a dovedit din nou vitalitatea electorală. Guvernul Orbán a avut o prestație rezonabilă din punct de vedere economic până în 2018, cu creșteri anuale ale PIB de 2-3% (3,8% în 2017), cu majorări salariale (o creștere de aproximativ 15% între 2016 și 2017) și investiții în infrastructură. Totuși, strategia de campanie s-a axat pe temele migrației, ale conflictului cu Bruxellesul și cu George Soros. Strategie evident câștigatoare, de vreme ce alianța dintre FIDESZ și micul partid creștin-democrat KDNP a obținut duminică peste 2,5 milioane de voturi, sensibil mai mult decât în 2014 (aproximativ 2,2 milioane de voturi). Aceeași mobilizare excelentă, dar și controlul resurselor și al administrației, cu precădere în localitățile mici, au făcut ca alianța să câștige în 91 dintre cele 106 colegii uninominale (din cele 133 de mandate în final, fix la limita celor două treimi necesare, în cazul în care ar dori și modificarea Constituției).

 

În al doilea rând, trebuie menționată prestația dezamăgitoare a opoziției. Deși Viktor Orbán se află la putere fără întrerupere din 2010 și a existat suficient timp pentru construirea unor strategii de diminuare a popularității acestuia, partidele din opoziție s-au dovedit incapabile pentru acțiuni eficiente.

 

Scena politică maghiară dispune de o particularitate: opoziția la FIDESZ este distribuită de la extrema dreaptă și până în zona de stânga. Lăsând deoparte cazul curios al Jobbik, care se află în competiție atât cu FIDESZ, cât și cu întregul sistem politic, imaginea lăsată de opoziția moderată este că partidele din această zonă s-au canibalizat. Situate toate în partea de centru și centru stânga, acestea au reușit să formeze o alianță electorală în 2014, Unity (Összefogás), când, chiar dacă nu au periclitat poziția FIDESZ, au reușit un onorabil scor de 25%, devansând Jobbik. Un astfel de plan (nu obligatoriu cu șanse de reușită, dar oricum mai rezonabil) nu a mai funcționat și la alegerile de acum, cele trei partide care au supraviețuit alianței concurând pentru aproximativ același electorat. Merită subliniat totuși că acestea au colectat separat aproximativ cam același număr de voturi (1,3 milioane) ca și acum patru ani. Performând excelent în Budapesta, aproape toate mandatele din colegiile uninominale fiind obținute aici, opoziția nu a reușit să spargă „bariera rurală“, cu una-două excepții, toate mandatele din afara Budapestei fiind câștigate de partidul lui Viktor Orbán, cu scoruri excelente în zonele rurale și ale urbanului mic. 

 

Pe lângă FIDESZ, performerii alegerilor au fost naționaliștii eurosceptici de la Jobbik. Aceștia și-au moderat tonul radical în ultimii ani, militând în campanie pentru creșterea nivelului de trai, pentru a stopa plecarea maghiarilor peste granițe din motive materiale. Cu aproape același număr de voturi ca acum patru ani (puțin peste un milion), Jobbik și-a mărit numărul de parlamentari la 26 (un plus de 3), consolidându-și poziția de al doilea partid al arenei politice maghiare din ultimii ani.

 

În fine, maghiarii din afara granițelor, cu precădere cei din România, au votat covârșitor în favoarea FIDESZ, într-un procent de aproape 95%! Din nou, strategia de a acorda cetățenia maghiarilor ce trăiesc în statele vecine Ungariei și-a dovedit eficiența. Trebuie totuși subliniat că, în ciuda estimărilor fanteziste, doar aproximativ 100.000 de maghiari din afara Ungariei au votat duminică, adică mai puțin de 2%.

 

Ce va însemna victoria lui Orbán pentru Ungaria, Uniunea Europeană sau chiar România este greu de anticipat. Chiar dacă este vorba de un stat mai degrabă mediu spre mic, succesul lui Orbán ar putea demonstra că o democrație iliberală este perfect funcțională și pentru mai mult de un ciclu electoral, ceea ce ar constitui un model și pentru alte state din zonă, într-un moment atât de complicat al istoriei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22