De același autor
Descoperirea subită de anul trecut cum că știrile false circulau la fel de liber și de ubicuu precum curenții de aer ar fi trebuit să „șocheze, șocheze“ la fel de mult ca brusca „revelație“ a căpitanului de poliție Louis Renault (Claude Rains) în Casablanca (clasicul film din 1942) că în Cafeneaua lui Rick erau găzduite jocuri de noroc, avută exact în momentul în care îşi primea câștigurile de la ruletă.
Ştirile inventate și alte farse, mai ușor de identificat prin falsitatea lor scandaloasă, cum ar fi „știrea“ din 4 ianuarie 2017 dată de RT News confom căreia NATO îşi consolidează „masiv“ flancul estic prin trimiterea a 3.600 de tancuri americane, în condiţiile în care doar 87 fuseseră dislocate, reprezintă doar o mică parte din fenomenul Fake News. Asta în timp ce propaganda, dezinformarea și informarea eronată sunt mult mai frecvente, atingând apogeul azi, datorită noilor tehnologii care amplifică gradul lor de distribuire cu ani lumină față de capacitățile antice ale afişelor chinezești și romane, ale vestitorilor din oraşele medievale, ale ziarelor și chiar ale posturilor radio-TV în timpurile moderne.
Ce creează fenomenul ştirilor false?
Credințele alimentează prejudecăți mai mici sau mai mari, cu sau fără miros neplăcut, iar ele au nevoie de prozelitism și ranforsare prin naraţiuni care conțin selecția „corectă“ a faptelor, organizate și prezentate în aşa fel încât să proiecteze o „perspectivă“. Știrile bazate pe fapte pur și simplu nu sunt la fel de utile ca știrile mult mai maleabile bazate pe opinie.
Internetul și social media multiplică numeroasele definiții, practicile și etica jurnalismului, depăşind chiar diversitatea faunei și florei pădurii amazoniene. Asocierea cu lideri mondiali, cu politicieni și partide politice, cu grupuri religioase și alte instituții convinse de superioritatea lor, de dreptatea şi virtuțile lor mesianice, de viziunile și intențiile lor și pretinzând narațiuni jurnalistice care să le sprijine, a făcut ca jurnaliștii să creeze un univers de știri false cu dimensiuni deopotrivă liliputane și godziliene. Toată lumea se grăbeşte să-şi nege culpabilitatea, arătând acuzator cu degetul spre celălalt, demonstrând la nesfârșit validitatea diagnosticului pus de La Rochefoucauld, conform căruia „ipocrizia este tributul pe care viciul îl plătește virtuţii“.
Ştirile false ieri şi azi în Europa
Realitatea vieții post-adevăr din autoritarismele, totalitarismele și teocrațiile de ieri şi de astăzi presupune repetarea constantă a minciunilor, a jumătăților de adevăr, a „știrilor“ și a „analizelor“ lipsite de fapte. În fostul bloc sovietic, propaganda, informarea greşită și dezinformarea au produs o irealitate toxică. Ambițiile politice și intrigile din spaţiul Europei Centrale şi de Est de după 1989, dezintegrarea Uniunii Sovietice, împreună cu apariţia noii oligarhii și a altor grupări interesate în diseminarea „adevăratelor“ știri și informații au condus la răspândirea comerţului cu știri false, un fenomen similar invaziei de imitaţii ieftine chinezeşti după Armani şi Gucci. Publicul este în mare parte ţinut într-o eră post-factuală.
Mass-media din Europa de Vest reflectă intens şi fără ruşine partizanatul politic și polarizarea, plasându-se în tradiţia jurnalismului bazat pe opinie și pe perspectivă, care devine un teren fertil pentru dezinformare, informare greşită și propagandă. Cu toate acestea, abia în timpul alegerilor din 2016 jurnalismul constant post-factual din Italia a devenit o temă de îngrijorare pentru premierul Mateo Renzi. Francezii sunt preocupați de faptul că știrile false le vor afecta alegerile prezidențiale din 2017. Şi Angela Merkel este îngrijorată că știrile false pot afecta alegerile din Germania în acest an, aparent fără să ştie de reportajul Deutsche Welle din 2015 despre cei aproximativ 40%-50% dintre germani care consideră că „Lügenpresse“ – presa mincinoasă – oferă ştiri cosmetizate şi inexacte. „Graniţele dintre minciună, tăinuire și autocenzură sunt fluide“, a concluzionat Roland Tichy, CEO-ul Fundației Ludwig Erhard, cu sediul la Bonn. În februarie 2017, poliția germană a confirmat această concluzie dovedind că articolul apărut în popularul ziar Bild despre bărbații arabi dezlănțuiţi împotriva femeilor din Frankfurt-am-Main în ajunul Anului Nou, agresându-le sexual, s-a dovedit ca fiind nefondat.
Jurnalismul american era altfel… dar nu mai e
Diferențele dintre jurnalismul european și cel american au fost substanțiale înainte ca cel din urmă să se transforme dintr-unul (aproape) obiectiv într-unul post-obiectiv în anii ’90. Noam Chomsky (MIT) şi Edward S. Herman (Wharton School) au greșit în 1988 când au susținut că jurnalismul american de „propagandă“ e responsabil de „fabricarea consimţământului“. Dar nu mai greşesc azi, când politica progresistă și cea conservatoare au fost cooptate într-un acid clivaj stânga-dreapta, care înfloreşte prin relativizarea exactităţii, corectitudinii, echilibrului, a contextului și a non-partizanatului.
Ştirile false sunt abil camuflate, negate și explicate în modalităţi absurde și contradictorii. În 2002, Tom Brokaw, fostul prezentator al postului TV ABC, a respins acuzaţiile de subiectivism progresist, pentru ca mai apoi să explice existența lor: „jurnalismul se va concentra întotdeauna preponderent pe probleme care [sunt] progresiste...“. Şi Fox News apelează la un hocus-pocus similar, pretinzând că oferă un jurnalism „corect și echilibrat“ ca o contrapondere conservatoare la mass-media progresiste. În cartea sa din 2003 What Liberal Media? The Truth About BIAS and the News (Care mass-media progresiste? Adevărul despre subiectivism și ştiri), Eric Alterman recunoştea faptul că mass-media se concentrau pe anumite subiecte „progresiste“, dar nu era de părere că acest subiectivism este „atât de copleșitor“ precum spuneau criticii conservatori. Cu alte cuvinte: dacă nu sunt „copleșitoare“, atunci nu sunt nici subiective şi, prin urmare, știrile nu sunt false.
Alimentate asiduu de ambele partide principale, știrile false s-au găsit din belşug în alegerile prezidențiale americane din 2016. Un studiu realizat de economiştii Matthew Gentzkow (Stanford University) și Hunt Allcott (New York University) – Social Media and Fake News in the 2016 Elections (Social media și știrile false în alegerile din 2016) – arată că proporția știrilor false favorabile lui Donald Trump e mai mare decât cele favorabile lui Hillary Clinton. Dar concluzia lor a fost că informarea ghidată ideologic nu ar fi avut o influență notabilă asupra rezultatelor scrutinului. S-ar putea să existe o explicaţie. Încă din anii ’80, sondajele Pew Research Center arată că americanii încep să perceapă tot mai mult mijloacele de informare în masă ca fiind părtinitoare și de neîncredere. Iar platformele din zona social media, blogurile și celelalte publicații online cu informaţii bazate pe zvonuri, opinie şi pe orice le vine în minte afectează şi mai mult acest peisaj. Din fericire, ele nu sunt principala sursă de știri și informații, potrivit studiului realizat de Gentzkow și Allcott.
Combaterea ştirilor false
Adesea vinovată de crearea și răspândirea știrilor false, media își îmbracă brusc armura strălucitoare de luptă împotriva acestora. Google şi Facebook vor combaterea ştirilor false prin instalarea de instrumente care să le scoată la iveală în perpectiva viitoarelor alegeri germane. Se dezvoltă tehnologii de identificare a știrilor false de către CrossCheck și First Draft News și diverse publicații se arată dornice să se înroleze – între acestea Washington Post, Le Monde, Libération, Agence France-Presse, France Télévisions și BuzzFeed News. Unele dintre mass-media europene și americane care în mod regulat sau nu difuzează știri false au promis campanii împotriva lor – cum ar fi BBC, care în 2016 a recunoscut că a vizat deliberat subminarea liderului laburist Jeremy Corbyn. Până și guvernele vor să se implice. Germania, de exemplu, are în vedere o lege care solicită amenzi de până la 500.000 de euro pentru Facebook în cazul în care difuzează ştiri false.
Acesta este un teritoriu periculos, ca să ne exprimăm eufemistic. De către cine și din ce „perspective“ vor fi judecate știrile false? Unii dintre cei care sunt nerăbdători să se implice în lupta împotriva știrilor false au vizat deja mijloacele de informare în masă „de extremă dreaptă“. Dar ce se întâmplă cu cele de extremă stângă? Orice intervenție a statului în presă în numele combaterii știrilor false este şi ea periculoasă pentru libertatea presei și impredictibilă. Este bine să demascăm farsele și orice alte materiale inventate. Totuşi, acele știri care nu sunt suficient de exacte sau cele ale căror fapte sunt răstălmăcite chiar şi parţial pentru a servi o anumită perspectivă politică sau ideologică sunt încă şi mai îngrijorătoare. Cine este atent și se preocupă de aceste tipuri de știri false? Astfel de „diete“ au fost oferite publicului cu zeci de ani înainte de a fi făcută descoperirea șocantă a existenței lor anul trecut.
* O versiune mai scurtă a acestui articol va apărea într-un număr viitor al Transitions Online.
Traducere de OCTAVIAN MANEA