Hotie generala sau gainarie penala?

Radu Filipescu 26.03.2008

De același autor

Avand in vedere suma, 300 milioane de euro, ar trebui sa fie o hotie geniala. Cum oare sa furi 300 de milioane printr-o gainarie? Intai, si-au spus Tineretului SA, ca sa semene cu numele bazei sportive pe care au pus ochii, Strandul Tineretului. Nu este chiar ceva genial.

Apoi, au capatat un contract numit de inchiriere, dar de fapt nu e doar de inchiriere, are paragrafe care tin de contractele de vanzare-cumparare. Fara licitatie, fara concurenta. Nu e genial si deja este ceva ilegal. Contractul pentru SC Tineretului SA include 65.000 mp de teren si mai exista un contract similar pentru SC Trigranit SRL, devenit Kiseleff Bussines Plaza, care include 11.000 mp. Au complicitatea celor care aproba si semneaza contractul si pe care nu ii intereseaza deloc sa apere baza sportiva, desi primesc pentru aceasta salarii chiar si acum. Sa iei salariu si sa fii complice la un furt atata timp e o mica gainarie.

In contractul de inchiriere au trecut cateva paragrafe care ar putea sa ne faca mai celebri in Europa decat hotii de buzunare. Sunt paragrafe pe care profesorii de drept din Romania ar trebui sa le prezinte studentilor si sa elaboreze studii pe care apoi sa le prezinte in congrese internationale. Ar uimi lumea.

a) Art. 3.1. Prezentul contract de inchiriere este
incheiat pentru o perioada de 49 de ani.

Art. 3.2. Chiriasul are optiunea de a reinnoi acest contract de inchiriere pentru inca doua termene de 49 de ani. In total, 147 de ani.

b) Chiriasul are dreptul oricand la rezilierea contractului. Proprietarul nu are dreptul, in nicio conditie, sa rezilieze contractul.

c) Doua dintre multele bomboane ale contractului sunt art. 6.4 si art. 6.5:

Art. 6.4. Proprietarul recunoaste si accepta ca toate dezvoltarile imobiliare, imbunatatirile, cladirile si structurile vor ramane proprietatea chiriasului, acesta beneficiind de toate drepturile izvorate din aceste dezvoltari imobiliare, imbunatatiri, cladiri si structuri, la incetarea contractului de inchiriere.

Art. 6.5. In sensul aratat la art. 6.4 de mai sus, proprietarul recunoaste chiriasului inclusiv dreptul de superficie pentru terenul aferent tuturor dezvoltarilor imobiliare, cladirilor, structurilor ce raman in proprietatea chiriasului.

Cu astfel de paragrafe, un contract de inchiriere devine un contract de deposedare a proprietarului. Acest paragraf nu este genial, este pur si simplu o
incalcare a Codului Civil, art. 493 si art. 494. Clauze care pot fi transmise doar printr-un contract de vanzare-cumparare au fost incluse intr-un contract de inchiriere. Aceste drepturi care apartin proprietarului au fost transmise chiriasului fara nicio plata.

Contractele cu Trigranit si Tineretului incalca mai multe dispozitii legale, printre care cele imperative ale OUG 60 /2001 privind achizitiile publice si ale art. 79 al Legii sportului 69/2000, dupa cum precizeaza Raportul 772/17.04.2006 al Autoritatii de Control a Guvernului.

Termenul "penal" din titlul editorialului este justificat de acelasi Raport, care cere introducerea unei actiuni in justitie, in vederea tragerii la raspundere a persoanelor care au administrat in mod defectuos si pagubitor patrimoniul CSN "Lia Manoliu" pentru abuz in serviciu contra intereselor generale.

Acum, daca cineva contesta termenul de "gainarie", accept ca ar avea argumente destul de puternice. Actiunea de preluare a Strandului Tineretului seamana cu o inginerie destul de elaborata, care a
inceput in anul 1999 si continua si in prezent, fiind implicate foarte multe persoane, cu contributii mai mici sau mai mari, dar si institutii, cum este DNA sau Procuratura, care tac cam de mult.

A inceput ministrul Sportului Crin Antonescu cu cateva hotarari de guvern, inocente la acea vreme, prin care Strandul Tineretului a fost trecut din patrimoniul public in cel privat al statului si transferat la nou infiintatul Complex Sportiv National "Lia Manoliu". Pentru a dovedi ca actiunile de atunci erau inocente, acum Crin Antonescu ar trebui sa se implice in readucerea Strandului Tineretului in circuitul sportiv, de initiere si agrement pentru bucuresteni.

A continuat ministrul Gingaras, care a aprobat contractele: propunerea lor - in scris, forma finala - tacit, pentru ca, fiind componenta a ingineriei, aprobarea sa initiala nu este total conforma cu contractul final. In prezent, daca am fi indulgenti cu presedintele actual al ANS, Octavian Belu, am spune ca se lasa prea usor manipulat de angajatii sai patati de strandul fara apa al Tineretului: Bogdan Gheorghe, Emil Cismas, Dan Tudose, jurista Cristina Constantinescu, fosta Timar, arbitra si comentatoare de sarituri in apa.

Bogdan Gheorghe, fost administrator la SC Tineretului SA, este acum secretar general al ANS. Dan Tudose, care a semnat in 2003 contractele paguboase din partea CSN "Lia Manoliu", este acum director adjunct si semneaza actele prin care CSN "Lia Manoliu" se opune in justitie actiunii de anulare a contractului cerut de ANS, actiune pornita de fostul presedinte ANS Florian Gheorghe. Adica, CSN "Lia Manoliu", care este sub directa autoritate a ANS, in loc sa respecte decizia ANS de a se sustine anularea contractului, se judeca cu sefii pentru a pastra neanulat contractul care deposedeaza CSN "Lia Manoliu" de cea mai valoaroasa baza sportiva pe care o are in administrare.

Cu atatea ilegalitati si complicitati, e greu sa consideri hotia, elegant numita de Raportul guvernului "deposedare", drept geniala.

Ca argument pentru termenul "gainarie" sta faptul ca, in vara trecuta, bucurestenii se coceau in blocuri pentru ca nu aveau unde sa mearga la strand. Se uitau la televizor, cu prosopul ud pe cap, cum se schimba codul de canicula din portocaliu in rosu. Iar acum, mii de copii nu mai au unde sa invete sa inoate, cu bunicii alaturi, odihnindu-se sub copacii racorosi de la Strandul Tineretului. Sa le iei bucurestenilor singurul strand sportiv practicabil si pentru sportivii de performanta, si pentru initiere, si pentru agrement este o gainarie. Strandul a devenit liber pentru investitii imobiliare. Dar sa faci acest lucru in luna august 2007, cand era o caldura de 42 de grade, nu este o idee geniala. Asa ca, probabil, data viitoare vor inchide definitiv strandul si vor incepe constructiile iarna.

Ca urmare, putem schimba titlul editorialului: "O gainarie de inginerie de hotie penala".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22