Si eu am fost la Monica (destainuiri)

Radu Filipescu 30.09.2004

De același autor

Sambata, 18 septembrie a.c., m-a sunat Florentin Scaletchi ca sa ma invite la o emisiune la televiziunea Prima TV, despre: "ce mai fac fostii detinuti politici". Am cerut cateva detalii: cine mai vine la emisiune, cine e realizatorul, daca e in direct, cand se va transmite? Florentin Scaletchi mi-a spus ca invitati sunt el, Iancu Marin, tot un fost coleg de la inchisoarea Aiud din perioada ceausista, si cu mine. Realizatoare era o doamna Udrea, Urde, Urse... Pana la urma, se pare ca o chema Urdis Corina. Filmarea urma sa aiba loc duminica, la ora 13, la fosta uzina "Semanatoarea", unde are studiourile postul de televiziune Prima TV. Chiar inainte de emisiune, Florin imi transmite la telefon ca nu mai poate sa vina. Ar fi intervenit ceva (o delegatie de la ONU... Asa or face delegatiile ONU?! Anunta duminica la ora 12 ca vor ateriza la ora 14?!).
Pe Florentin Scaletchi l-am intalnit la Aiud prin 1985, in camerele "CSS" (contra Securitatii statului). Era cu lanturi la maini si, de peste un an, fusese condamnat la moarte. Florentin Scaletchi fusese cel mai tanar comandant de vas al flotilei romanesti in anii '80. La un moment dat, din cauza unui incident petrecut la iesirea dintr-un port, i-a fost retras dreptul de a comanda transporturi in strainatate, urmand sa comande vapoare pe curse interne. Cu ocazia unei astfel de curse, intre Constanta-Galati, comandantul Scaletchi impreuna cu un coleg matelot au schimbat traseul vaporului, indreptandu-l spre Turcia. Dar chiar inainte de a ajunge la Istanbul, restul echipajului a prins de veste, l-a inchis pe comandantul Scaletchi intr-o cabina si a intors vaporul la Constanta. A urmat un proces in care Florentin Scaletchi a fost condamnat la moarte, din cate imi aduc aminte, pentru complot sau tradare. Dupa un an, pedeapsa i-a fost transformata in 2 ani si 6 luni inchisoare.

Am ajuns pe la ora 13:30 la Prima TV. In asteptarea inceperii emisiunii, am mai povestit cu Iancu Marin, in vreme ce niste domnisoare hostess tot intrebau daca nu vrem un pahar cu apa. A aparut si realizatoarea Urdis, dar tot nu am reusit sa aflam ce emisiune va fi si cam cum se va desfasura. Si iarasi am fost lasati sa asteptam. Pe la 14:45, a aparut un tanar care a spus ca trebuie sa mergem la filmare, dar, inainte de asta, trebuie sa semnam o conventie. Am mai participat la programe de televiziune; uneori, pentru filmari se plateau colaborari si, in acest caz, se completa o conventie sau un contract. Dar aici nu era cazul. Am luat conventia sa ma uit peste ea. Tanarul mi-a spus sa completez repede si sa semnez, pentru ca jos incepe emisiunea. Pe pagina 2 si 3 insa, mi-a sarit in ochi un paragraf:
"5. Invitatul se obliga ca in cursul unui an dupa intrarea in emisie a programului realizat pe baza Conventiei, va accepta roluri in programe de televiziune cu caracter similar numai cu aprobarea initiala scrisa a Aero Skiny's SRL". Am spus: "Stai, ca parca nu prea e in regula! Cum adica, eu nu mai pot sa apar la nici o televiziune ca sa povestesc despre cum am fost arestat si condamnat politic?".
Tanarul: "Nu, stati linistit, e doar o formalitate. Asa facem cu toti invitatii. Dar completati si haideti repede ca incepe filmarea".
Am taiat paragraful respectiv si am citit mai atent paragraful 7:
"7. Invitatul ia cunostinta ca nu poate rezilia unilateral prezenta Conventie si in cazul in care refuza colaborarea stabilita prin aceasta, respectiv retracteaza declaratia sa, va fi obligat sa plateasca pentru Aero Skiny's SRL o amenda contraventionala de 10.000.000 (zece milioane) de lei si sa achite daunele provocate Aero Skiny's SRL, peste amenda contraventionala".
Adica, mai si plateam amenda! Tanarul insista ca incepe emisiunea si atunci i-am spus: "bine, discutam conventia dupa emisiune", si am bagat hartia in buzunar. Ajuns intr-o hala mare, mi se pun microfoane in haina si mi se spune: "Gata, intrati repede ca incepe". Intru pe dupa un perete si ajung pe o scena cu scaune, unde ma asez, si o duduie cu microfon mi se adreseaza: "- Radu, de ce ai fost la inchisoare?"
Recunosc ca nu am mai fost luat asa tare de mult timp. Am spus:
"- Radu Filipescu este numele meu."
De obicei, intr-o emisiune TV ti se face o prezentare, in care esti anuntat cu numele intreg. A nu ti se da numele intreg poate crea impresia anonimatului in care ai ceva de ascuns. Am inceput sa povestesc cum am fost arestat pentru ca am facut manifeste impotriva lui Ceausescu. In timp ce vorbeam, am vazut peste tot panouri pe care era scris cu litere mari Monica, Monica, Monica. Mi-am amintit ca vazusem la televizor cateva secvente dintr-o emisiune cu Monica, unde invitatii se certau, povestind situatii din lumea scandalagiilor si a infractorilor. Mi se parea ca intrebarile puse si atmosfera tineau de lumea infractorilor de drept comun si a scandalurilor, asa incat am insistat sa explic ce am facut si cum am fost anchetat de Securitate.
Dupa mine a intrat si Iancu Marin, fost colonel la Militie, in 1980, care a incercat sa trimita o scrisoare la Europa Libera, dar a fost denuntat de cel in care avea incredere ca are posibilitatea de a-i transmite mesajul. Intrebarile pentru el au fost la fel de dure:
"- Marin, cum ai ajuns la inchisoare?"
Iancu Marin a fost si el inchis 4 ani la Aiud, intre anii 1982 si 1986. In anul 1988 a fost arestat din nou pentru ca impreuna cu Nastasescu Ion, Totu Victor, alti fosti detinuti politici au vrut sa organizeze un sindicat numit Libertatea si au trimis un comunicat catre Conferinta Internationala de la Viena a Tratatului pentru Drepturile Omului de la Helsinki. Ca urmare, a fost din nou arestat, pus pe o roata si tinut cu capul in jos timp de cateva zile. In noaptea de 21 decembrie 1989, in timpul demonstratiilor anti-Ceausescu, fata lui, in varsta de 18 ani, a fost impuscata in fata Salii Dalles.
Ca sa nu fie vreo confuzie si sa se creada ca eu am fost detinut de drept comun, in timpul emisiunii am repetat foarte des cum am fost arestat de Securitate si cum Securitatea executa ordinele politice ale lui Nicolae Ceausescu. La fel, Iancu Marin, care a fost foarte vehement impotriva regimului trecut, si-a aratat nemultumirile fata de viata politica actuala.
Cand au auzit ca am fost la emisiunea Monica, toti prietenii mei au izbucnit in ras. Asa ca poate a fost mai bine sa ma explic. Inainte de emisiune, am intrebat-o pe domnisoara hostess a cui e televiziunea Prima. A pus ca a domnului Burci. Dupa emisiune, ma suna nea Iancu Marin, care acum e general in retragere si mai afla cate ceva, si imi spune: "Stii a cui e televiziunea Prima? Nu e a lui Burci, e a altcuiva..."

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22