De același autor
Teza lui Victor Ponta are un viitor luminos în față: ea devine, încet dar sigur, standardul academic prin excelență.
Victor Ponta are mai multe motive să doarmă liniștit: la Salonul de Carte de la Paris, bine sfătuit, nu s-a mai dus și a evitat în acest fel momentele previzibil penibile ale confruntării cu „măștile“ apărute chiar în minutele de dinaintea deschiderii festive. Un al doilea motiv de satisfacție, Partidul Democrat Liberal a divorțat de Traian Băsescu, sau invers, în orice caz s-a deschis breșa oficială în embargoul privind colaborarea cu PDL. Primul ministru s-a grăbit de altfel să deseneze viitorul scenei politice românești în funcție de noile date de identitate ale PDL: PSD pe stânga, noul pol de dreapta în jurul unui PNL absorbind PDL. Victor Ponta a mărturisit cu aceeași ocazie preocuparea pentru soarta jocului democratic, dezechilibrat în opinia sa din pricina slabei reprezentări a opoziției pe scena politică: într-adevăr, cu PP-DD nu se face primăvară. Dar cu PDL-ul lui Vasile Blaga?
Un al treilea motiv de satisfacție este ultima decizie a Ministerului Educației, care, într-un răspuns la sesizarea ziarului Gândul, întărește concluziile singurei comisii care s-a pronunțat împotriva ideii de plagiat în cazul tezei lui Victor Ponta. În pofida raportului întocmit de Universitatea din București și de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Ministerul Educației a optat pentru preluarea exclusivă a concluziilor Comisiei Naționale de Etică (CNE) aflată în subordinea ministerului și care îl absolvise pe Victor Ponta de orice culpă în chestiunea plagiatului, printr-un raport finalizat pe 19 iulie 2012. Ministerul a respins și cererea Universității din București de retragere a titlului de doctor în drept penal obţinut de Ponta în 2003 cu lucrarea Curtea Penală Internaţională, coordonată de fostul premier Adrian Năstase.
Potrivit procedurilor, decizia CNE avea nevoie de aprobarea Direcţiei Juridice a Ministerului Educaţiei, confirmată jurnaliștilor de la Gândul printr-o adresă oficială dată publicității pe 20 martie: „În temeiul prevederilor art. 323 alin. (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, Direcţia Generală Juridică a avizat favorabil Hotărârea Consiliului Naţional de Etică (CNE). Prin această hotărâre a fost aprobat Raportul final privind soluţionarea sesizării cu obiect teza de doctorat cu titlul «Curtea Penală Internaţională», susţinută de către d-nul Victor Ponta“.
Toate acestea în condițiile în care raportul întocmit de Universitatea din București spunea, negru pe alb, că „lectura atentă a celor 432 de pagini permite observarea în numeroase ocazii a unor pasaje frecvente şi abundente, împrumutate de la alţi autori, fără nicio trimitere la original. Ghilimelele, care sunt de rigoare în cadrul citatelor, şi indicarea sursei citatului sunt în general absente din teza supusă expertizei“ și stabilea că lucrarea a fost plagiată în proporție de aproximativ 30%.
Concomitent cu încheierea definitivă a cazului prin aprobarea raportului politic corect, ministrul delegat pentru învățământ superior și cercetare a lansat în mediile universitare proiectul unui ordin privind „standardele de elaborare, procedurile şi criteriile de evaluare a tezelor de doctorat“. Analiza acestui text ar putea stârni râsul, dacă nu ar da fiori reci. Citim astfel, la art. 1, alin. 4 și 5, următoarele prevederi halucinatorii: „(4) Ca dimensiuni ale tezei, se acceptă 100-150 pagini, din care cel puțin două treimi rezervate cercetărilor proprii. (5) O teză de doctorat care ajunge sau depășește 200 de pagini ridică legitime suspiciuni cu privire la contribuția reală, personală a autorului“. Urmează, în același registru, prevederi amănunțite despre cum trebuie, formal, să arate o teză. Iată o mostră reprezentativă despre Introducere, la art. 9: Introducerea tezei de doctorat are rolul de a situa cercetarea într-un context temporal, istoric, geografic, profesional și se întinde pe 5-6 pagini (?!!! n.n.). Aflăm că proporția de originalitate a tezei trebuie să fie de două treimi, de unde se înțelege că cealaltă treime poate fi legitim copiată. Bizară coincidență, cam așa stăteau lucrurile și în teza lui Victor Ponta...
Prevederile conținute în acest text ar fi năstrușnice, dacă nu ar ascunde îndărătul lor un proces conștient de demontare a oricărei respectabilități a instituției doctoratului, de coborâre a ei la nivelul unei broșuri care nu acoperă nici măcar dimensiunile unei lucrări de licență, cum se cerea până la momentul trist al trecerii la sistemul Bologna, al licenței de trei ani.
„Dacă n-o poți avea, târăște-o în noroi“ - cam așa ar suna, dacă ar exista, sloganul reprezentativ al noii filosofii privind cercetarea de înalt nivel, promovată de un secretar de stat anterior ales rector al Universității Politehnice București, în prezent în faza finală de redactare a tezei. Teza lui Victor Ponta are un viitor luminos în față: ea devine, încet dar sigur, standardul academic prin excelență. //