Cine mai prescrie băi de mulțime în politică?

Rezervă, economie, echitate sunt noile concepte în tendințele discursive ale politicienilor; în fond, nici nu se putea altfel în contextul mai degrabă sumbru al războaielor mai vechi sau mai noi.

Raluca Alexandrescu 17.10.2023
SHARE 6

Jumătatea lui octombrie este în fiecare an un moment fecund pentru politicienii români. Indiferent de orientare, mai toți utilizează cu aplomb expunerea mediatică oferită de marea adunare anuală de la Iași la pelerinajul de Sfânta Parascheva. Numărul pelerinilor a fost anul acesta parcă și mai mare: presa locală menționează un număr de peste 65.000 de persoane care au stat între 18 și 25 de ore la rând pentru a se închina la moaște și o prezență de aproximativ 15.000 de persoane la liturghia de pe 14 octombrie: o asemenea baie de mulțime era, până anul trecut, de neratat. Anul acesta, strategiile par a fi ușor modificate. Prim-ministrul a ales să marcheze momentul numai cu postări pe rețelele sociale, întărite de întâlniri în cursul săptămânii cu reprezentanții cultelor. Este destul de limpede că efortul său preelectoral se îndreaptă în direcția conturării unui profil cât mai orientat către „popor”: momentul Sf. Parascheva nu poate fi așadar ignorat, dar acoperirea mediatică nu a avut stridențe similare cu cele mereu exploatate de, bunăoară, fosta primăriță a Bucureștiului.

O prezență mai consistentă a fost în tabăra liberală: liderii PNL au avut grijă să-și anunțe prezența la Iași, dar absența din fața moaștelor: nu putem sări peste rând, a declarat anturajul fostului prim-ministru, dar vom fi acolo. În fața raclei suntem cu toții egali: dar cartea democrației se joacă în coaliția guvernamentală sub spectrul pensiilor speciale. Și fostul premier liberal Ludovic Orban a ținut să-și marcheze prezența la Iași, alături de abonații din oficiu, ca primarul Nicolae Chirică.

Sub auspiciile sumbre al războaielor mai vechi sau mai noi, politicienii români își dispută profilul democratic egalitar: merg la biserică, merg la piață și ne arată cum se cumpără mult și bun de 100 de lei, se preocupă de siguranța cetățenilor la granițe, ca să nu mai plouă cu drone în localitățile vecine cu Ucraina.

Rezervă, economie, echitate sunt noile concepte în tendințele discursive ale politicienilor; în fond, nici nu se putea altfel, în contextul mai degrabă sumbru al războaielor mai vechi sau mai noi care se tot adună pe lista zbuciumată a primului sfert de secol 21. Problema centrală a acestor narațiuni este caracterul lor ficțional; niciunul dintre liderii coaliției guvernamentale nu a reușit deocamdată să demonstreze contrariul.

Iar mersul la biserică, precum mersul la supermarket sunt deja rețete de PR mai degrabă răsuflate: când vacanțele cu destinații exotice sunt de notorietate, e dificil să fii credibil cu un coș de cumpărături conceput pe criterii intersecționale: și ieftin, și românesc, și sănătos.

Umplutul coșului la magazin e o activitate deseori riscantă și nu întotdeauna încununată de succesul de imagine sperat, dovadă valul de comentarii ironice adunate pe rețelele sociale ale prim-ministrului.

Pe de altă parte, ofensiva mediatică și agendele intens promovate public indică tot mai limpede accelerarea pregătirilor de campanie, marcate de o prudență în raport cu partenerii de coaliție. Cei doi lideri au ales să dea declarații mai degrabă diplomatice pentru a califica raporturile din interiorul coaliției și proiectele electorale viitoare. În seara de 15 octombrie, prezenți cu interviuri ample la două canale de televiziune, cei doi au lăsat să se înțeleagă că ar avea, fiecare, suficiente resurse umane în partide pentru lansarea unor candidaturi distincte la prezidențiale, fără să ofere însă răspunsuri închise.

Au fost ventilate din nou nume, în special din partea liberală: Eduard Hellvig, care și-a încheiat în iulie mandatul de 8 ani la conducerea SRI, a fost din nou menționat ca fiind un potențial membru valoros al viitoarei echipe liberale: „Am lucrat foarte bine cu domnul Eduard Hellvig, îl apreciez foarte mult pentru ceea ce a făcut în politică şi la conducerea SRI. Am spus şi o spun că este oricând binevenit în PNL”, declara la Kanal D Nicolae Ciucă.

Nici președintele PSD Marcel Ciolacu, întrebat la Prima News în legătură cu intențiile față de liberali, nu a fost mai explicit; marcând totuși ideea „interesului național” care ar fi stat la originea semnării pactului guvernamental. „A fost o coaliţie într-un moment foarte dificil al României, a fost o coaliţie pentru România (...) Dacă vom reuşi să ne ridicăm la aşteptările românilor şi venim în faţa românilor cu un program de ţară coerent, cu o perspectivă cel puţin pentru următorii patru ani, şi vedem că românii au încredere în noi (...) Dacă suntem credibili, e posibil să ajungem la o alianţă, dacă nu suntem, atunci vom vedea după alegeri dacă mai facem o coaliţie sau nu”.

Consum, religie și politică, toate în același coș împletit din narațiunile „sobrietății” și prudenței – căci austeritate este deja un concept compromis – sunt tematicile pe care pare a se concentra, în săptămânile următoare, discursul preelectoral al liderilor coaliției. E un discurs croit pentru netezirea sau chiar evitarea unor subiecte prea clivante, pe care și PSD-ul, și PNL-ul le externalizează prin vocile unor personalități formal neînrolate și care duc, de fapt, adevăratele bătălii ideologice pe aplicații, YouTube și rețelele sociale. //

Comentarii 6

LevSt. - 10-28-2023

"...ofensiva mediatică și agendele intens promovate public ..."___----___inclusiv prin agenti plecati din tara si care -in final- nici ei nu vor sa mai revina, in tara "unde curge laptele si mierea" (... mai degraba -de multe ori-direct aruncata la canalizare, tocmai pentru a nu ajunge in gura " pacatosilor", care "nu merita"!) : "Șefă de promoție la Sorbona, către elevii care vor să studieze în străinătate: „Cine vrea să facă treabă, face și în România”„… ne concentram pe partea teoretica…”___–-___aici are dreptate, asta a fost cam dintotdeauna problema invatamantului romanesc, „toceala”, memorarea cat mai inalta(care da impresia de rezultate bune, inainte de a fi atinse!), in schimb laboratoarele(baza materiala), era ” sublima…”, de unde si marele handicap in descoperiri, inventii si inovatii, la fel si „in productie”, lipsa inimaginabila a mijloacelor moderne, adica aparatura, echipamente, etc., de unde -si azi- Romania tot importa si sub acest aspect, de multe ori chiar fara sens, respectivele echipamente stand in ambalaj ani de zile, nefiind si personal calificat, sa le foloseasca…Altfel, este gresita, desi generic vorbind, are dreptate si cand spune ca ” poti face treaba si in Romania”, este clar ca este o propagandista a sistemului, ea insasi a decis sa ramana in Franta, stiind ca in Romania ( cum ea insasi spune) este ” prea mult zgomot, pentru nimic” adica tot soiul de piedici, tocmai pentru a te determina sa dai spagi, pentru a ajunge undeva, etc. practic sistemul este incalecat de talibanii existente oriunde in Romania, unde -se stie- nu se misca nimic decat la vointa lor…

Răspunde

Ion - 10-25-2023

Necrofagia spirituala a romanilor de astazi vine din cruzimea de nedescris a canibalismului dacic mentionat de istoricii timpului.

Răspunde

LevSt. - 10-23-2023

"... religie si politica...""Son of Hamas founder says mainstream media ‘afraid’ to label group a genocidal religious movement…the mainstream media is afraid to call it a genocidal religious movement for fear of igniting a full-on religious war. ___––____ din orice natie si religie, apare -la un moment dat- un om care are curajul sa spuna adevarul, care -este prea evident sa mai fie discutat- acest adevar este ca 99% din toate problemele omenirii deriva de la religii, conduse de criminali psihopati, care -in realitate- ei nici macar un singur mg, NU CRED in ce propavaduiesc, ei incita masele la ura si lupte, doar pentru a parazita ei in lux…Ateismul este salvarea omenirii…

Răspunde

esop - 10-19-2023

Nimic nu poate fi mai evident decit continuarea punerii in valoare a Aliantei PSD PNL ce deja a obtinut recunosterea limbii romane ca limba oficiala in Rep.Moldova cum dealtfel se intimpla si cu schimbarile facute de catre Zelenski care modifica numele limbii folosite de catre cetatenii ucrainieni, etnici romani, din limba moldoveneasca in limba romana .Momentul este deosebit de important .Acum Putin nu mai are cum folosi limba modoveneasca ca si vector de destabilizare a Romaniei .Practic Rusia este scoasa din jocul lingvistic si in curind va fi scoasa si din jocul militar atunci cind Enclava Transnistreana va disparea .In paralel , decizia lui Iohannis si Zelenski, de a semna un Parteneriat Strategic ofera o noua oportunitate Romaniei ce are acum un aliat sigur cu care va putea sa limiteze amestecul militar al rusilor in partera de granita cu Ucraina .Nu veti mai auzi de atacuri asupra porturilor dunarene din Ucraina , porturi care sunt practic locatii unde cetatenii de etnie romana isi duc viata de zi cu zi .Romania devine astfel cel mai important actor militar din regiune inlocuind Polonia ce visa si inca viseaza la maretia ei de odinioara .Alianta PSD- PNL ,care este deocamdata una nonpolitica intelegera fiind doar la nivelul guvernarii, trebuie sa se transforme intr-o Alianta Electorala cu liste comune .Cele doua Partide nu pot iesi public sa se critice .Ar insemna sa se autocritice .Ceea ce este evident un nonsens mai ales acum cind cetatenii abia s-au invatat .Intrarea in Schengen devine si ea realitate, la sfirsit de an iar ajutorul oferit cetatenilor defavorizati ,ce nu au mari venituri, vor oferi Partidelor Aliate un bonus important in Alegeri .Chiar si pe retele de socializare se vede o descrestere a intentiei de vot oferit Partidelor de opozitie AUR si USR ce nu au nici macar sansa de a se uni .AUR intra intr-un imens „con de umbra ”neavind un vector nou de imagine ca si USR si PSD dealtel. Indiferent cit de fotosopate sunt pozele imaginile prezentate noua, de catre Media ,dezavantajeaza aceste Partide ce nu au nici macar un singur politician de anvergura care sa reprezite noul .PNL poate miza pe Helvig si pe Ciuca (seriozitatea care il caracterizeaza poate sa îi aduca multe voturi ce pot apoi fi oferite altuia ) mai ales acum cind vom observa ,curind ,cum nici doamna Kovesi si nici Geoana nu vor candida .In acest context clar definit Helvig cistiga .

Răspunde

LevSt. - 10-17-2023

"...in fața raclei suntem cu toții egali..."-------____-----in contextul espus, de acord, altfel cand vine vorba de cel mai popular sport, adica "saritul in racla", lucrurile sunt -ca si democratia romaneasca- total false, alde iliescu, visinescu, etc.( adica parazitii totali), traiesc si peste 90 ani, natul de rand moare inainte de 70, de unde o medie de putin peste 70, dar si aceasta in scadere, dupa cum arata ultimele analize si statistici...///2- "... mersul la biserica... retete... rasuflate..."___---____ si totusi "tin", Romania are mai multe biserici decat spitale si scoli si -cu adevarat- o intreaga armata de popi si "personal auxiliar "( adica platit lunar), iar aceasta cand pe mapamond-IN SFARSIT!- se inregistreaza un regres al religiilor (al numarului de adepti, practicanti, etc.) mai ales in lumina ultimelor mari evenimente, razboiul din Ukraina ( aprobat de patriarhil kiril*), este un razboi interconfesional, iar cel din Gaza-ca intotdeauna- este explicit religios...(* inca o dovada de ingaduinta, intelegere si bunatate crestineasca, nu ?!)

Răspunde

Lucian Nicolescu - 10-17-2023

Tolomacii ăștia calcă de-n boulea. Nu au înțeles încă (,) că românul stă să le pregătească ceva. Ceva ce la anu' sigur vor primi.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22