De același autor
Ce partid poate să se nască din alinierea slinoasă a atâtor vicii politice fundamentale: minciună, corupție, incultură, impostură, uzurpare? O formațiune născută într-un club de noapte din București, după ce a fost plănuită într-altul, în Dubai.
„Ne gândim la Finanțe, Transporturi, Economie, Educație, Cultură” într-o viitoare remaniere, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu la Antena 3, tribuna politicienilor cu probleme de inserție în realitate. Fost candidat la președinție din partea Partidului Liberal Reformator (PLR), Călin Popescu-Tăriceanu își amintește că e liberal când e vorba să viseze la guvernare, dar uită de consecvența doctrinară în situații concrete, când preferă alianțele cu PSD-ul lui Victor Ponta, un alt lider cu probleme de identitate. Site-ul grupării politice conduse de domnul Tăriceanu afișează încă, într-o inerție de o involuntară autoderiziune, o imensă fotografie cu cei doi eroi ai marii alianțe PSD-PLR care au refăcut USL în al 15-lea ceas, trezindu-l dintr-o prelungită grasse matinée electorală până și pe Crin Antonescu. Imaginea prelucrată a celor doi lideri fardați, falși și plini de vană mulțumire de sine, agitându-se încă electronic, în vreme ce, în viața reală, nici măcar Victor Ponta nu mai pare convins să rămână în propriul partid, e un memento al tabloului postelectoral, așa cum ar fi putut să arate, dacă votul majorității nu ar fi decis altfel.
Guvernarea e acum confuză: primul ministru nu dă semne că ar fi foarte sigur încotro o apucă, PSD se uită când la viitorul presupus partid al lui Sebastian Ghiță, care își propune, din pură prietenie, să-i ofere în sfârșit lui Victor Ponta o formațiune croită pe măsură, când la baronii locali în derută. Parafrazând un slogan de campanie al cărui unic merit este că a furnizat muniție revistelor umoristice, pare că nici măcar Ponta nu va mai rămâne în PSD.
Pe de altă parte, ce partid poate să se nască din alinierea slinoasă a atâtor vicii politice fundamentale: minciună, corupție, incultură, impostură, uzurpare? O formațiune născută într-un club de noapte din București, după ce a fost plănuită într-altul, în Dubai. Cum ar putea arăta noul partid? Nici măcar ca o stângă caviar, pentru că aceea poartă încă spoiala unei culturi politice întemeiate pe exercițiul discursului stângii. Nici măcar ca o stângă ecologistă, pentru că legăturile politice vinovate ale prezumtivilor lideri cu proiectele tip Roșia Montană sunt de notorietate. Nici măcar o stângă a sindicatelor, pe care tot PSD a avut abilitatea să le compromită fără cale de întoarcere, alimentându-și legitimitatea proletară din izvorul oferit de lideri oportuniști și organizații clădite pe fum.
Căderea liberă a PSD, deruta așa-zișilor liberali din jurul președintelui Senatului - care continuă să dea senzația că interpretează procentul relativ ridicat câștigat în primul tur al prezidențialelor drept un succes personal -, dar și vocea fragilă a ACL, care nu pare încă să aibă un proiect clar legat de gestiunea puterii executive în afara Cotrocenilor, sunt principalele caracteristici ale peisajului politic al momentului. Ele nu decurg exclusiv din impactul năucitor al votului din 16 noiembrie, ci și din efectul asumării unanime a unei practici politice structurate în jurul partidului unic și al disciplinei de tip leninist existente în majoritatea partidelor postdecembriste. În fața eșecului electoral covârșitor, confuzia e cu atât mai mare, cu cât reperul fundamental - Partidul - s-a risipit, aparent, în cele patru zări. E, păstrând proporțiile, asemănătoare celei din ianuarie 1990, când structurile PCR, oficial defunct, se reuneau nu în cluburi, ci în căminele culturale, ca să-l înfiereze tovărășește pe fostul secretar general și să fondeze PCR numărul doi. Sintagma cheie atunci a fost „vidul de putere”, exploatată suficient de abil încât să anime construcția noului regim politic al oligarhiei de tranziție. Datele problemei nu sunt astăzi simetrice, dar potențialul autoritarist al noii clase politice crescute în PSD e departe de a se fi epuizat. Mai mult, se arată cu atât mai redutabil, cu cât se sprijină pe rețele de patronaj care nu au dispărut peste noapte, ci așteaptă un semnal potrivit pentru a se reconfigura.
Pretinsele disidențe pesediste lasă impresia că doresc ruperea de etosul „comunist” simbolizat de Ion Iliescu. Pe de altă parte, fostul prim-secretar de Iași proiecta în urmă cu 25 de ani un alt viitor pentru generațiile de nomenclaturiști educate să preia puterea. Privite din această perspectivă, considerațiile unui patron de trust care a otrăvit și mai mult - dovedind că nu există o limită inferioară a tăvălirii în noroi - audiovizualul autohton capătă o rezonanță neașteptată: „Senzația mea a fost de la început că Victor Ponta nu e PSD”. Cine va avea câștig de cauză? Nepotul politic al lui Ion Iliescu sau amicul de clubbing al lui Ghiță?